BBL'er in dienst

BBL'er in dienst? Waar moet je aan denken als
ondernemer? | Blog 

16-1-2019


Onlangs sprak ik met een klant over een BBL-student waar hij potentie in zag. En die hij graag in dienst wilde nemen. Maar hij twijfelde en wilde het bijna niet doen. Omdat hij nou eenmaal weinig tijd heeft als ondernemer. En omdat het allemaal weer net wat anders werkt. En dat vraagt om tijd. Om je er in te verdiepen.

Ik ben blij dat het ter sprake kwam, toen we met elkaar om de tafel zaten over pensioen. Want komt een BBL’er aan boord, dan heeft deze student ook recht op pensioen. Ik kon mijn klant haarfijn uitleggen wat het voor hem zou betekenen. Want pensioen, daar ben ik van.
Blog BBL'er in dienst
Door: Benno Schelhaas - pensioenadviseur
Deel via:

Investeren in de jeugd

Persoonlijk vind ik het in dienst nemen van een BBL-student een mooie manier om jonge, gemotiveerde mensen aan je bedrijf te binden. Maar wat ik me ook kan voorstellen is dat het goed regelen van alles er omheen, er nu juist voor zorgt dat je er niet voor gaat.

Wat is BBL?

De meeste ondernemers die ik spreek weten wat een BBL’er is. Maar voor de lezers die het niet weten, in een notendop de uitleg: een BBL-student volgt de beroepsbegeleidende leerweg. De beroepsbegeleidende leerweg is een stroming binnen het MBO waarbij een student gaat werken en leren tegelijk.
Blog BBL'er in dienst
Deze student komt in dienst bij je bedrijf. En werkt er drie tot vier dagen per week. Ook gaat de student één tot twee dagen per week naar school. Je stelt als bedrijf een arbeidscontract op voor de dagen dat deze student werkt in jouw onderneming.

Tip: kijk in de cao

Een tip van mij: in de meeste cao’s vind je welke regelingen op BBL’ers van toepassing zijn. Soms staan er ook dingen in over bijvoorbeeld uurloon en loondoorbetaling tijdens een schooldag. Valt jouw onderneming niet onder een cao? Dan kan er iets in de arbeidsvoorwaarden staan of opgenomen worden.

BBL’er in de pensioenregeling?

Het antwoord op de vraag of je een BBL-student moet opnemen in de pensioenregeling, staat meestal in het pensioenreglement. In principe is het zo, dat werknemers met een arbeidsovereenkomst, dus ook BBL’ers, meedoen aan de pensioenregeling. Dat geeft de student rechten.
Blog BBL'er in dienst

Vragen?

Ben je na het lezen van mijn blog enthousiast geworden? Of kreeg je hierdoor net het duwtje in de goede richting? Neem dan contact met me op. Ik kan je precies (en vrijblijvend) vertellen hoe het zit en heb nog wat mooie praktijkervaringen die ik graag met je deel. 

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw risico’s?

  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen