Blog bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid: ook een risico voor thuis! | Blog

8-11-2019

De bestuurder als super(wo)man…

Sinds een aantal jaren richten wij ons bij Zicht adviseurs op de verzekerbare risico’s die je als ondernemer tegenkomt. De ‘polismap’ is in onze gesprekken niet langer leidend. Vroeger namen we altijd samen ‘de map’ door, tegenwoordig zijn verzekeringen niet meer het uitgangspunt van het gesprek.

Verzekeren of niet?

Veel ondernemingsrisico’s zijn in mijn en uw hoofd een vanzelfsprekendheid om te verzekeren. Denk aan het brand-, aansprakelijkheids- en het loondoorbetalingsrisico van personeel bij ziekte. Daarnaast zijn er risico’s waar ondernemers gemiddeld genomen aanmerkelijk lichtvoetiger mee omspringen, zoals het cyber-risico, het kredietrisico of het risico van het terughalen van producten na een calamiteit.
Remco Louwrink - Zicht adviseurs
Door Remco Louwrink -
manager zakelijk advies
Deel via:
Bij deze onderwerpen hoor ik vaak: “Ach ik word toch niet gehackt en als ik gehackt ben, dan merk ik het niet”. Maar ook “als die klant niet betaalt in verband met een faillissement, staat de hele wereld in brand”. Zo kan ik nog meerdere voorbeelden noemen. Allemaal vastberaden en bijzonder boeiende uitspraken die mij helpen om mijn werk te doen, maar daarover straks meer.

Een forse inleiding die mij tot het eigenlijke onderwerp brengt: ik wil u in deze blog namelijk iets vertellen over het risico van bestuurdersaansprakelijkheid.

Is je thuis nog veilig?

Vroeger was een onderneming een ‘rechtspersoon’. Daarbij was het vermogen gescheiden van het vermogen van de privé-persoon die bestuurder was. Dat leerde je in hoofdstuk 1 van ‘assurantie B’, het vroegere vakbekwaamheidsdiploma.

Als er een fout werd gemaakt door de bestuurder en de bv zou failliet gaan, dan kon je er voorheen vanuit gaan dat je thuis ‘veilig’ was. Door ontwikkeling in jurisprudentie in de voorbije jaren is dit geen vanzelfsprekendheid meer.
Bestuurdersaansprakelijkheid - Zicht adviseurs

Bestuurder niet meer veilig

Als je als bestuurder de cijfers niet op orde hebt, als je onvoldoende kredietwaardig bent, maar toch kredietwaardigheid voorwendt, kan bestuurdersaansprakelijkheid ontstaan bij een faillissement. Als je bijvoorbeeld een transactie aangaat waarvan je achteraf zou kunnen zeggen dat je deze niet kon dragen, dan kan de curator besluiten om de bestuurder aansprakelijk te stellen in privé. En ‘achteraf’ is het mooi wonen nietwaar?
Overigens, niets menselijks is een bestuurder vreemd. Uit alle onderzoeken blijkt dat we denken beter te kunnen handelen in aandelen dan anderen die dit al jaren doen. Ook de spits van onze favoriete club moet het steevast ontgelden, want “hoe kan je die bal nou missen?!”. En onze directe collega’s en/of zakelijke concurrenten zijn natuurlijk fantastisch fijne mensen, maar zakelijk kunnen ze nog bijzonder veel van ons leren. Zijn wij zelf super(wo)man?

Onvoldoende verzekerd is ook een risico

Het zal u dan ook niet verbazen dat het risico van bestuurdersaansprakelijkheid niet zelden met milde hoon wordt begroet als ik het onderwerp aansnijd. “Ja meneer Louwrink, een brand kan hier ontstaan. Ik kan mij ook voorstellen dat er letselschade ontstaat door het handelen van één van mijn medewerkers. Maar het idee dat IK als bestuurder aansprakelijk gesteld zou worden voor een bestuurlijke fout?”. Hoe ik het durf aan te kaarten wordt nog net niet uitgesproken.

Als ik vervolgens uitleg dat het niet afsluiten van een verzekering, waardoor de onderneming failliet gaat ÓÓK een daad van kennelijk onbehoorlijk bestuur is, dan kantelt het gesprek vaak. Zeker als mogelijk eerder in het gesprek al minimaal drie ‘daden van kennelijk onbehoorlijk bestuur’ zijn gepleegd.
Blog bestuurdersaansprakelijkheid - Zicht adviseurs

Wat zijn de gevolgen voor u?

Als het besef ontstaat dat “ik word toch niet gehackt” of “die klant betaalt altijd” en “natuurlijk hebben we binnen 52 weken weer de oude omzet” direct gevolgen kan hebben voor de onderneming én het risico voor het privévermogen en de directe thuissituatie, dan praten mijn gesprekspartner en ik weer op het niveau dat we bij Zicht nastreven. Dat van risico-advies voor uw onderneming en uw privévermogen en niet vanuit ‘de map’.

Mag ik u uitnodigen voor een gesprek over bestuurdersaansprakelijkheid in úw situatie? Aarzel niet om contact op te nemen. Ik help u graag.

Vriendelijke groet,
Remco Louwrink | 0297-23 44 11

Wij regelen het voor u

  • U hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen