Contractuele aansprakelijkheid

Contractuele aansprakelijkheid, wat is het precies? | Blog

5 september 2018

De meeste ondernemers hebben wel een beeld bij aansprakelijkheid. Een veel gehoorde interpretatie van aansprakelijkheid is dat je iets stuk maakt van iemand en dat je vervolgens moet betalen. Bijvoorbeeld het omstoten van de welbekende Ming-vaas in het kantoor van een opdrachtgever.

Ook hoor ik vaak van mijn relaties dat aansprakelijkheid voor een onderneming geldt als een medewerker letsel oploopt bij het uitvoeren van zijn werk. Als er bijvoorbeeld een stelling omvalt op een persoon, dan is de werkgever daar al snel aansprakelijk voor. En daarna drogen de voorbeelden van aansprakelijkheid meestal snel op…

Allebei deze voorbeelden zijn overigens spot on. Helemaal juist, maar ook verre van volledig. In dit blog wil ik graag inzoomen op het begrip contractuele aansprakelijkheid. Wat is het en hoe gaat u er als ondernemer mee om?
Remco Louwrink - Zicht adviseurs
Door Remco Louwrink -
manager zakelijk advies
Deel via:

Wettelijke aansprakelijkheid; relatief overzichtelijk

Bij aansprakelijkheid voor zaak- en/of letselschade geldt een zogenaamde wettelijke aansprakelijkheid. Er is iets stuk of iemand heeft letsel opgelopen. Vanuit de wet moet de veroorzaker de schade van derden vergoeden. Men is aansprakelijk voor eigen- (of iemands) handelen of nalaten. Dit een relatief overzichtelijke vorm van aansprakelijkheid.

Contractueel vastleggen van afspraken

Aanmerkelijk lastiger wordt het als het gaat om afspraken die worden gemaakt en die contractueel worden vastgelegd. Feit is dat je heel veel dingen mag afspreken onderling. Er zijn maar enkele zaken die je niet overeen mag komen met elkaar, omdat ze bijvoorbeeld in strijd zijn met goede zeden of gewoon niet rechtmatig zijn. Deze zaken die je niet mag afspreken staan op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ die beschreven staat in artikel 6:236 BW.
Contractuele aansprakelijkheid
De meeste dingen mag je als onderneming met een andere onderneming echter prima afspreken. De meest wonderlijke zaken kunnen worden overeengekomen. Wat dacht je van: “Als ik schade maak, dan moet u het betalen”? Of “Wat ik ook doe, ik hoef nooit meer schade te betalen dan wat ik van u ontvang voor mijn dienstverlening?”.

Aansluiting beroepsaansprakelijkheid

Klinkt gek? Algemene voorwaarden van ondernemingen staan er vol mee! En gelukkig maar. Dit is een bijzonder effectieve wijze van vermogensbescherming van veel van onze relaties. Als risicoadviseur is het onze taak en ons plezier om vast te stellen of het vermogen van onze relaties afdoende beschermd is door o.a. de voorwaarden goed te laten aansluiten op de beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen.

Een voorbeeld

Recentelijk mocht ik een onderneming bijstaan op dit vlak. Het waren de meest uitmuntende voorwaarden die je jezelf kunt voorstellen. Vanuit risicoperspectief bedoel ik dan. Hoe bont deze cliënt van ons het zou maken qua schade, zij zouden altijd buiten schot blijven.
Contractuele aansprakelijkheid
Vol trots over de inhoud van deze voorwaarden maakten zij aan mij kenbaar dat het niet noodzakelijk was om het risico van contractuele aansprakelijkheid af te dekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het was immers wind- water- en luchtdicht en bij elke opdracht die zij aangingen stond op de offerte een verwijzing opgenomen naar deze voorwaarden die op internet te vinden zijn.

Een verwijzing is niet voldoende

Maar om voorwaarden sluitend in te brengen is het noodzakelijk dat ze op papier zijn overhandigd of in pdf-formaat zijn verzonden per e-mail. Een enkele verwijzing naar de voorwaarden maakt dat ze voor een rechter niet van toepassing zijn.

Feitelijk had deze onderneming dus bijna alles goed gedaan, maar uiteindelijk dus helemaal niets. Samen hebben wij gekeken naar de te nemen stappen om de voorwaarden alsnog van toepassing te laten zijn. En ook maar een goede verzekering voor het risico van beroepsaansprakelijkheid af te sluiten.

Advies nodig?

Wil je ook advies over je contractuele aansprakelijkheid?
Neem contact
met mij of een van mijn collega’s op.

Tip over aansprakelijkheid

Bekijk het 1 minuut durende fragment van ons webinar over ‘AVG en privacy-aansprakelijkheid’ waarin ik het aansprakelijkheidsrisico bij leveringsvoorwaarden bespreek.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw risico’s?

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Ook interessant
Veelgestelde vragen
 • Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? 
  U stoot de vissenkom om op de balie en het water loopt in de telefooncentrale onder de balie. Het bedrijf kan een dag niet meer bellen of gebeld worden. Of: uw werknemer loopt letselschade op door een machine. Op zulke momenten is het goed om te weten dat uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de financiële schade vergoedt.
 • Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
  Nee, dit is geen verplichte verzekering. We raden u wel aan om deze verzekering af te sluiten, omdat de kosten als u aansprakelijk gesteld wordt voor een schade hoog kunnen oplopen. U kunt tot maximaal € 2.500.000,- aansprakelijk gesteld worden.
 • Waarom zou ik kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering via Zicht adviseurs?
  Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een verzekering die het best bij uw wensen past. Wij zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.