Preventietips voor je bedrijfspand

Extreem weer. Is je schade door storm, sneeuw en hagel gedekt? | Blog

1 november 2018

Door het veranderende klimaat worden de zomers warmer en zijn in de winter de regen-, hagel- en sneeuwbuien steeds extremer. We merken dat de schades aan bedrijfspanden ieder jaar oplopen door extreem weer. Daarom vinden we het essentieel om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Schade aan bedrijfspand door extreme neerslag

Door de druk van sneeuw of ijs, door wateropeenhoping of door inslag van hagel kan schade aan een gebouw ontstaan. Dit wordt ook schade door extreme neerslag genoemd. De kans op schade kan groter worden door ontwerp- en constructiefouten van het dak. Herstel van schade na het instorten van een dak kan maanden duren.
Roy Boevink - manager zakelijk advies


Door:
Roy Boevink
manager zakelijk advies
Deel via:

Begrippenuitleg

Meer tabelgegevens

Wateraccumulatie

De druk die een opeenhoping van regen- en/of smeltwater uitoefent op het dak van het gebouw.

Sneeuwdruk

De druk die sneeuw en/of ijs uitoefenen op het dak.

Hagelinslag

Het inslaan van hagelstenen op de buitenkant van het gebouw.


Wateraccumulatie of sneeuwdruk - Zicht adviseurs

Ook in 2018 hebben we te maken gehad met extreem weer. Iedereen kan zich nog de storm van 18 januari herinneren. De schade van deze storm die over ons land trok heeft de verzekeringsmaatschappijen ruim 90 miljoen euro gekost. Daarmee is het de op twee na grootste storm van deze eeuw. Onze schadeafdeling heeft die dag 35 keer meer schademeldingen gehad dan op een normale dag!

Wat zegt het KNMI over extreem weer?

Volgens de meest recente KNMI'14-klimaatscenario’s krijgen we extremer weer in de toekomst. Vooral in de zomermaanden neemt de intensiteit van extreme regenbuien toe. Volgens het KNMI stijgt de temperatuur in Nederland met 1-2,3°C in 2050. Dit is natuurlijk afhankelijk van het succes waarmee een wereldwijde reductie in broeikasgassen wordt gerealiseerd. Als de temperatuur stijgt, neemt de hoeveelheid waterdamp in de lucht toe. En meer waterdamp betekent meer regen.

Het onderzoek geeft aan dat bij één graad temperatuurstijging de hoeveelheid neerslag per uur bij zeer extreme buien toeneemt met ongeveer 14%. Oftewel: de hevige buien nemen in intensiteit én neerslaghoeveelheid toe. En vallen mogelijk ook over een groter gebied.

Mijn tips voor je bedrijfspand

 • Heb je een plat dak? Laat dan een wateraccumulatie berekening voor het dak maken. Hierbij onderzoekt een deskundige hoeveel water het dak maximaal kan dragen, voordat het vervormt of bezwijkt. Dit wordt ook de wateropvoerende capaciteit van de constructie genoemd. Een noodoverloopsysteem kan er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat deze waterstand nooit wordt overschreden.
 • Als een noodoverloopsysteem niet voldoende is, dan is het noodzakelijk de dakconstructie te versterken. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het bijplaatsen van kolommen of het versterken van de dakliggers.
 • Controleer je gebouw op loszittende delen. Zoals dakpannen, dakleer, luifels, en lichtreclame. Verstevig eventueel tijdelijk de kwetsbare delen van het gebouw.
 • Controleer de voorwaarden om te kijken of de gevolgen van extreme neerslag verzekerd zijn.
Extreem weer preventietips - Zicht adviseurs

Vaak niet verzekerd bij extreem weer

Uit gesprekken met onze klanten blijkt dat ondernemers vaak denken dat ze verzekerd zijn tegen de kosten die ontstaan als gevolg van extreme neerslag. Helaas blijkt dit niet altijd het geval is en zijn ze zelf verantwoordelijk voor de kosten.

Om te weten of de schade door extreem weer bij jouw bedrijfspand verzekerd is, is het verstandig om de polisvoorwaarden van de gebouwenverzekering te controleren. Meestal staan hierin uitsluitingen genoemd die betrekking hebben op schade door bijvoorbeeld constructiefouten. En dat is ook vaak de oorzaak van de instorting van platte daken.

Maar extreem weer kan wel verzekerd worden

Maar het kan ook anders. Hiervoor moet je een dekkingsuitbreiding hebben op de gebouwenverzekering. Bijvoorbeeld de dekking tegen extreme neerslag, waarmee je het gebouw tegen schade door extreme neerslag verzekert, ook als dit een gevolg is van ontwerp- en constructiefouten. Controleer dus of je gebouwenverzekering zo’n dekkingsuitbreiding heeft én of hiervoor nog speciale voorwaarden gelden.
Extreem weer preventietips - Zicht adviseurs

Advies nodig?

Wil je ook advies over uw situatie bij extreem weer? Neem contact met mij of een van mijn collega’s op.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw risico’s?

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Ook interessant
Veelgestelde vragen
 • Tegen welke waarde verzeker ik mijn bedrijfspand?
  U verzekert in de meeste gevallen de herbouwwaarde. Dit is de waarde die een aannemer nodig heeft om het gebouw weer op te bouwen. Het kan ook zijn dat u niet wilt herbouwen en dan kunt u in overleg met de verzekeringsmaatschappij de verkoopwaarden uitgekeerd krijgen.
 • Wat hoort er allemaal bij het gebouw?
  Alle aan- en bijgebouwen en wat duurzaam onderdeel uitmaakt van het gebouw. Bijvoorbeeld hekwerken en toegangspoorten. Meestal maakt de fundering verzekeringstechnisch geen onderdeel uit van het gebouw, tenzij apart meeverzekerd.
 • Is het mogelijk om water en sneeuwdruk mee te verzekeren?
  Dit is mogelijk als het gebouw aan een aantal eisen voldoet. Dit hangt af van de lengte van de overspanning en of het een plat dak is.
 • Is het omzetverlies door tijdelijke sluiting ook gedekt op de gebouwenverzekering?
  Als er een verzekerde oorzaak is, dan kan omzetverlies worden uitgekeerd. Dit kan alleen niet op de gebouwenverzekering, maar op een aparte hiervoor bestemde verzekering. Wel kunt u de gemiste huurinkomsten uitgekeerd krijgen op de gebouwenverzekering.