Wegam

Werkgeversaansprakelijkheid voor personeel in het verkeer | Blog

2 maart 2020

‘het zit soms in de kleine lettertjes'
In dit blog wil ik graag aandacht besteden aan aansprakelijkheid voor jouw personeel in het verkeer. Het lijkt misschien een simpel risico. Maar als je inzoomt op het risico, dan merk je dat het er op detailniveau bijzonder geraffineerd aan toe kan gaan. Ik licht dit graag aan jullie toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Letsel van personeel beperken

Wegam-verzekering

Ondernemers met personeel in dienst weten dat je maatregelen moet treffen om het risico van aansprakelijkheid voor letsel van personeel te beperken. Zeker als de werknemers zich voor hun werk op de weg bevinden. Dit laatste risico wordt vaak afgedekt door het sluiten van een WEGAM-verzekering.
Remco Louwrink - Zicht adviseurs
Door Remco Louwrink -
manager zakelijk advies
Deel via:
WEGAM staat voor Werkgeversaansprakelijkheid Motorrijtuigen. Ik merk in de dagelijkse praktijk dat de gemiddelde bestuurder van een onderneming redelijk bekend is met deze materie. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt hiervoor namelijk geen dekking omdat alle schade door- of in verband met motorrijtuigen op de reguliere bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is uitgesloten. En als een medewerker ernstig letsel op zou lopen tijdens het besturen van een motorvoertuig, kunnen dergelijke schades in de tonnen lopen.

Inzicht in het echte risico

Oke, tot zover het eenvoudige deel. En goed geregeld, zou je denken. Maar ik merk in de dagelijkse praktijk toch vaak dat dit het begin is van een boeiende inventarisatie.
Blog werkgeversaansprakelijkheid verkeer 
Na de vraag of er ‘personeel in het kader van het werk zich op de weg begeeft?’ zijn er namelijk nog vele vragen die je kunt stellen om het risico op de juiste wijze in kaart te brengen. Dat is essentieel om een goed inzicht te krijgen in het echte risico.
Recent had ik een gesprek met een ondernemer die geen klant van Zicht was over dit onderwerp. Hij bleek een uitgebreide WEGAM-verzekering te hebben. Het gesprek ging van vast personeel, woon-werk-verkeer (‘ben ik ook aansprakelijk als mijn mensen alleen woon-werk-verkeer kennen?’), commerciële mensen en hun verplaatsingen (‘ze rijden alleen in de auto’s van de zaak met inzittendenverzekering’), het doen van boodschappen voor de zaak, het inhuren van ZZP’ers (‘moet ik hier ook maatregelen voor nemen?’), tot de heftrucks aan toe.

Let op uitsluitingen

Mijn gesprekspartner gaf overal keurig antwoord op. Het leek allemaal prima te passen bij de lopende verzekering. Tot het moment dat ik hem vroeg WAAR zijn heftrucks allemaal reden. Het grootste deel van de verplaatsingen was binnen de loods.
Blog werkgeversaansprakelijkheid verkeer 
Maar sinds twee jaar was er ook een externe opslag twee straten verderop. De heftrucks moeten over de openbare weg om bij hun bestemming te komen! Ik stelde de ondernemer daarom de vraag waarom hij het risico van aansprakelijkheid voor letselschade bij het gebruik van heftrucks op de openbare weg niet had verzekerd. Met andere woorden: letsel ontstaan tijdens het rijden naar de externe opslaglocatie valt op dit moment buiten de dekking! Dit bleek in het geheel geen bewuste keuze te zijn. Het was een uitsluiting op de lopende verzekering die niet opgevallen was. En dat kon voor slechts € 1,14 per maand extra opgelost worden. Gelukkig is het niet nodig geweest, maar het had bijzonder verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor deze onderneming.

Conclusie

Nu pretendeer ik niet objectief te zijn, sterker nog, als Zicht medewerker ben ik natuurlijk enorm gekleurd in mijn mening over mijn bedrijf. Maar dit is dus exact waar wij ons in onderscheiden. Bij Zicht nemen we de tijd om de polis én de kleine lettertjes niet alleen te lezen, maar ze ook te interpreteren om er vervolgens conclusies aan te verbinden. Hierdoor behoeden wij onze relaties voor het onbewust lopen van grote risico’s. Dat is gelukkig geregeld.

Advies nodig?

Sta jij open voor een kritische blik op het risico van aansprakelijkheid voor jouw personeel in het verkeer? Neem contact met mij of een van mijn collega’s op.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw risico’s?

  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen