Cybercrime

Cybercriminaliteit – een onderschat risico in het mkb!

De razendsnelle ontwikkeling van de computertechnologie heeft veel voordelen. Maar het kent ook een groot nadeel: cybercriminaliteit en datarisico’s. Houdt jouw onderneming rekening met deze risico’s? Zijn een firewall en een virusscanner voldoende? Wat gebeurt er als er toch bedrijfsgegevens op straat komen te liggen? Of als je systemen worden gehackt? Cybercrime is één van de grootste bedrijfsrisico’s op dit moment.

Wat is een cyberrisico?

Cybercriminaliteit en -datalekken zijn vormen van criminaliteit met ICT als middel. Maar ook als doelwit. Daarnaast komt er ook steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor waarbij klassieke delicten online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail en phishing.
Cyber - Zicht adviseurs

Goed om te weten

  • Als je bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime, dan bestaat het risico dat je voor een langere periode geen omzet draait. Met flink inkomensverlies als gevolg.
  • Door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet je aan allerlei verplichtingen voldoen op het gebied van opslag en bescherming van persoonsgegevens. Bij een datalek is er vaak een meldingsplicht. Veel bedrijven hebben deze stappen niet goed in beeld.
  • Cybercriminaliteit kent veel vormen. De volgende vijf soorten komen regelmatig voor bij bedrijven: hacken, ransomware, phishing, identiteitsfraude en DDoS-aanvallen.
  • De snelst groeiende vorm van cybercrime is de identiteits- en CEO-fraude. Hoe voorkom je dat jouw onderneming betalingen doet aan partijen die niet de juiste blijken te zijn?

Meer over cybercriminaliteit

Het is eigenlijk niet meer de vraag of je getroffen wordt door cybercriminaliteit, maar wanneer. Iedere 14 seconden wordt er een bedrijf aangevallen. 76% van de bedrijven meldt het afgelopen jaar een phishing-aanval. Een brandverzekering vindt iedereen vanzelfsprekend, terwijl de kans op een brand vele malen kleiner is. De impact van een cyberincident op jouw bedrijfscontinuïteit is echter vergelijkbaar.

De oplossing

Je verzekeringsadviseur heeft je vast de vraag gesteld ‘Heb je de back-ups van je klantdata goed geregeld?’. Maar er zijn nog vele vragen die we kunnen stellen om het risico op de juiste wijze in kaart te brengen.

Met een cybercrimeverzekering staat er als je een inbreuk meldt, een gezamenlijk team van ervaren professionals voor je klaar. Zij helpen je om je databases en websites te repareren, belanghebbenden te informeren en het juridische traject op te starten. Je kan terugvallen op ervaren security-professionals en de juridische expertise van gespecialiseerde advocaten. Omzetverlies of gemaakte kosten zijn ook gedekt op de verzekering.

Kosteloos 10-minutengesprek

Onze risicoadviseur maakt graag tijd om in 10 minuten dit specifieke risico in jouw situatie te analyseren. Tijdens dit gesprek krijg je inzicht in wat je wel en niet goed geregeld hebt. Zo kun je bewustere keuzes maken op het gebied van verzekeren. Dat is een investering die wij graag doen, zodat jij meer grip hebt op jouw risico’s.

Ondernemer aan het woord

"Zaken zijn zaken, maar zaken zijn ook mensen. Dat is ons bedrijfsmotto. En dat sluit exact aan met wat Zicht adviseurs voor ons is."
- Martine Goedegebuure

Al 9 jaar is Martine Goedegebuure met haar bedrijf Bos Nieuwerkerk klant van Zicht. Waarom ze zo tevreden is? Bekijk haar verhaal!
Veelgestelde vragen