Eerste huis kopen

Eerste huis kopen: tips en weetjes

Je eerste huis kopen is een hele onderneming! Heb je een huis of appartement op het oog? Dan wil je natuurlijk weten of je in aanmerking komt voor een starterslening. En er moet een startershypotheek geregeld worden. Maar waar moet je verder nog allemaal aan denken? Wij verzamelden een aantal handige tips en weetjes voor je.
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak >
met een hypotheekadviseur

Je eerste huis kopen: 5 stappenplan

Je eerste huis kopen, eindelijk! Heb je een mooi huis of appartement op het oog? Het regelen van een hypotheek duurt gemiddeld 8 weken. Wij helpen je op weg met dit 5 stappenplan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 

Wat zijn de hypotheekweetjes voor starters?

 • Een hypotheek kun je afsluiten bij een bank of via een onafhankelijk adviseur. Maar wat levert de laagste rente op? Uit onderzoek van hypotheekonderzoek.nl blijkt dat je bij de bank gemiddeld 0,67% meer hypotheekrente betaalt dan de scherpste aanbieding in de markt. Via een onafhankelijk adviseur is dit maar 0,3%. Dit kan je in 10 jaar tijd zomaar € 8.000,- schelen! 
 • Starters zijn verplicht om af te lossen op hun nieuwe hypotheek. Er zijn twee hypotheekvormen mogelijk waarbij de hypotheekrente aftrekbaar is: annuïtair of lineair. Een combinatie mag ook. Een aflossingsvrije hypotheek heeft deze mogelijkheid niet voor nieuwe hypotheken.
 • De maandlasten voor starters bestaan dus altijd uit rente en aflossing.
 • Huizenkopers mogen steeds minder lenen. In 2021 is het leenbedrag 100% van de waarde van de woning. Hierdoor moet de huizenkoper voor de bijkomende kosten (zoals: notaris-, advies- en verhuiskosten) eigen (spaar-)geld inbrengen.
 • Door de lage rente stijgen de huizenprijzen sterk. Zeker in de grote steden. Dit is nadelig voor de starter.
 • Sommige gemeenten hebben een starterslening.

Ons advies

Als je je eerste woning hebt gevonden wil je ook snel je hypotheek geregeld hebben. Maar het is wel handig dat je advies krijgt. Een lage rente is natuurlijk super belangrijk. Maar de hypotheekvoorwaarden ook. En daar zitten best veel verschillen in. Hoe weet je nou wat een slimme keuze is? Een onafhankelijk adviseur van Zicht helpt je hierbij. 

Wij regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. 
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.