Eerste huis kopen: tips en weetjes

Je eerste huis kopen is een hele onderneming! Heb je een huis of appartement op het oog? Dan wil je natuurlijk weten of je in aanmerking komt voor een starterslening. En er moet een startershypotheek geregeld worden. Maar waar moet je verder nog allemaal aan denken? Wij verzamelden een aantal handige tips en weetjes voor je.

Bel 088-020 93 77 voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak > met een hypotheekadviseur
Man en vrouw-eerste huis-particulier

Je eerste huis kopen: 5 stappenplan

Je eerste huis kopen, eindelijk! Heb je een mooi huis of appartement op het oog? Het regelen van een hypotheek duurt gemiddeld 8 weken. Wij helpen je op weg met dit 5 stappenplan. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Wat zijn de hypotheekweetjes voor starters?

 • Een hypotheek kun je afsluiten bij een bank of via een onafhankelijk adviseur. Maar wat levert de laagste rente op? Uit onderzoek van hypotheekonderzoek.nl blijkt dat je bij de bank gemiddeld 0,67% meer hypotheekrente betaalt dan de scherpste aanbieding in de markt. Via een onafhankelijk adviseur is dit maar 0,3%. Dit kan je in 10 jaar tijd zomaar € 8.000,- schelen!
 • Starters zijn verplicht om af te lossen op hun nieuwe hypotheek. Er zijn twee hypotheekvormen mogelijk waarbij de hypotheekrente aftrekbaar is: annuïtair of lineair. Een combinatie mag ook. Een aflossingsvrije hypotheek heeft deze mogelijkheid niet voor nieuwe hypotheken.

 • De maandlasten voor starters bestaan dus altijd uit rente en aflossing.
 • Huizenkopers mogen steeds minder lenen. In 2021 is het leenbedrag 100% van de waarde van de woning. Hierdoor moet de huizenkoper voor de bijkomende kosten (zoals: notaris-, advies- en verhuiskosten) eigen (spaar-)geld inbrengen.
 • Door de lage rente stijgen de huizenprijzen sterk. Zeker in de grote steden. Dit is nadelig voor de starter.
 • Sommige gemeenten hebben een starterslening.

Ons advies

Als je je eerste woning hebt gevonden wil je ook snel je hypotheek geregeld hebben. Maar het is wel handig dat je advies krijgt. Een lage rente is natuurlijk super belangrijk. Maar de hypotheekvoorwaarden ook. En daar zitten best veel verschillen in. Hoe weet je nou wat een slimme keuze is? Een onafhankelijk adviseur van Zicht helpt je hierbij.
Kies voor Zicht: advies en afsluiten voor één bedrag € 1.495,-.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen
 • Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
  Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
 • Kan ik een afspraak maken zonder bezoek aan huis?
  Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
 • Ik heb betalingsproblemen vanwege de coronacrisis. Kan ik hiervoor bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen terecht (NHG)?
  NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.