Het voordeel van een hoge hypotheekrente

Een stijgende hypotheekrente klinkt als een negatieve ontwikkeling. Het kopen van een woning wordt moeilijker. De maandlasten zullen immers stijgen. Maar ook hier geldt: elk nadeel heeft zijn voordeel.

Zoë helpt u graag verder

Onbeperkt aflossen – zonder boete!

Bij de meeste hypotheken is het toegestaan om per jaar maximaal 10% van de hoofdsom af te lossen. Anders brengt de hypotheekverstrekker een boeterente in rekening.

Er is echter een uitzondering. Hypotheekverstrekkers mogen namelijk geen boete in rekening brengen op het moment dat ze er zelf beter van worden als een klant extra aflost. Als de hypotheekrente hoger is dan de rente die u zelf betaalt, is het voor een hypotheekverstrekker aantrekkelijker om het geld terug te krijgen en opnieuw uit te lenen tegen een hogere rente.

Het voordeel van een hoge hypotheekrente

Verstandig om extra af te lossen?

Veel mensen hebben in de afgelopen jaren een hypotheek af- of overgesloten tegen een extreem lage rente. Als u meer dan 10% van uw hypotheek aflost, gaat het bijna altijd om grote bedragen. Bij een hypotheek van € 200.000,- gaat het al om minimaal € 20.000,-! In het geval van een schenking of een erfenis kan het interessant zijn om dit geld te gebruiken om af te lossen. Hiermee verlaagt u uw maandlasten, ook voor de toekomst.

Of het verstandig is om extra af te lossen hangt uiteindelijk af van uw persoonlijke situatie en wensen. Het geld gebruiken om bijvoorbeeld uw huis te verduurzamen kan ook een goed alternatief zijn. Benieuwd hoe dit voor u zit? Neem dan contact op, een van onze adviseurs helpt u graag!

Tip!

Los alleen af met geld dat u niet direct nodig heeft. Houd dus ook rekening met grote aankopen in de komende jaren, bijvoorbeeld een nieuwe auto.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
52 beoordelingen