Hypotheek meenemen

Het laatste jaar is de hypotheekrente flink gestegen. Zolang u niet verhuist, en uw rente heeft vastgelegd, merkt u daar niets van. Wilt u verhuizen? Dan kunt u de hypotheek vaak meenemen naar uw nieuwe woning. En uw eigen rente en voorwaarden houden. Dat is op dit moment een groot voordeel. Maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

088-020 93 77 direct een adviseur spreken

Is de rentevaste periode van uw hypotheek korter dan 10 jaar?

Als de rentevaste periode korter is dan 10 jaar kan het lastiger zijn om deze rente mee te verhuizen. Wilt u hier meer over weten? Neem contact op met onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen u uitleggen wat voor u de mogelijkheden zijn.

Waar moet u rekening mee houden?

 1. Renteopslag

  Het kan gebeuren dat uw hypotheek hoger is geworden in verhouding tot de waarde van uw nieuwe woning. Bijvoorbeeld als u naar een goedkopere woning verhuist. De hypotheekverstrekker kan de rente dan verhogen. Het onderpand voor de hypotheek, de woning, is namelijk minder waard.

 2. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  Heeft u een hypotheek of woning met NHG? Dan geeft dat een rentevoordeel. Uw hypotheekverstrekker loopt dan namelijk weinig risico. Verhuist u vervolgens naar een huis waar NHG niet mogelijk is? Dan vervalt de korting op de rente. En betaalt u uiteindelijk meer voor dezelfde hypotheek.

 3. Verhuizen naar een minder energiezuinige of juist energiezuinigere woning

  Steeds meer hypotheekverstrekkers geven korting op de rente als uw woning een goed energielabel heeft. Dit geldt voor nieuwe en bestaande hypotheken met een goed energielabel (minimaal label C). Of u korting kunt krijgen verschilt per hypotheekverstrekker. En deze korting vervalt als u naar een minder energiezuinige woning verhuist.

 4. De aflossingsvrije hypotheek

  Ook een aflossingsvrije hypotheek kunt u meenemen. Maar hypotheekverstrekkers gaan maar tot 50% aflossingsvrij van de woningwaarde. Heeft u een hogere hypotheek nodig, dan moet u deze bijsluiten tegen de actuele rente. En op dit bijgesloten deel moet worden afgelost als u gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek.

Neem ruim op tijd contact op met uw hypotheekadviseur

Heeft u plannen om te verhuizen? Controleer dan goed of u uw hypotheek mee kunt verhuizen. En neem op tijd contact op met uw hypotheekadviseur. Deze zoekt uit waar u rekening mee moet houden.

Hypotheekverstrekkers hebben verschillende voorwaarden voor het meeverhuizen van de hypotheek. Bij sommige verstrekkers mag u de rente bijvoorbeeld al meenemen als de oude woning nog niet is verkocht, maar bij andere mag dat niet. En soms verschilt de maximale tijd tussen de verkoop van de oude woning en de aankoop van een nieuwe.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,3
55 beoordelingen