Heeft u in 2018 een woning gekocht, verkocht of uw hypotheek overgesloten?
Als u in 2018 een huis heeft gekocht of verkocht, dan heeft u ook extra uitgaven gehad. Die soms weer aftrekbaar zijn in uw IB-aangifte 2018. Ook als u in 2018 een hypotheek heeft overgesloten, moet u hier rekening mee houden met de komende IB-aangifte. Wij hebben alle kosten en aftrekmogelijkheden op een rij gezet.
Bij een aankoop van een woning kunt u met veel verschillende soorten kosten te maken krijgen. De meest voorkomende kosten vindt u hieronder.
Kosten
Aftrekbaar?
Advies- en bemiddelingskosten hypotheek of lening
Ja
Afkoopsom erfpacht
Nee
Bouwrente
Ja, voor datum afsluiten koop- /aannemingsovereenkomst niet aftrekbaar
Bouwtechnische keuring voor de aankoop van de woning
Nee
Kosten voor NHG
Ja
Makelaarskosten aankoop woning
Nee
Notariskosten aankoop woning
Nee, het gaat hier om de eigendomsakte en de inschrijving van deze akte in het kadaster
Notariskosten voor de hypotheek of lening
Ja, het gaat hier om de hypotheekakte en de inschrijving van deze akte in het kadaster
Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek of lening of NHG
Ja
Opleveringskeuring
Nee
Overdrachtsbelasting
Nee
Eerste huis kopen? Bespaar tot € 450,- met ons voordelige starterstarief! Lees meer >
Verkoop woning
Heeft u in 2018 een woning verkocht, ook dan moet u hiermee rekening houden bij het invullen van uw IB-aangifte 2018. Het aantal aftrekposten is in dit geval wel veel beperkter dan bij een aankoop. Ook hier hebben we de meeste voorkomende kosten op een rijtje gezet.
Kosten
Aftrekbaar?
Kosten van het royement (doorhalen) van de hypotheek
Ja
Kosten energielabel
Nee
Makelaarskosten verkoop
Nee
Taxatiekosten
Nee
Hypotheek oversluiten
Ook voor het oversluiten van uw hypotheek maakt u kosten en ook deze kunt u meenemen bij het invullen van uw belastingaangifte over 2018.
Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. Lees verder
Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen? Lees verder
Verhuizen met een restschuld, kan dat?
Ruim één miljoen huizen in Nederland staan onder water. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Bij verkoop van het huis ontstaat dan een restschuld. Zolang u in uw huis blijft wonen is er niets aan de hand. Maar misschien wilt u toch verhuizen. Het huis is te klein geworden of u wilt dichter bij uw werk gaan wonen. Verhuizen met restschuld, kan dat zomaar? Lees verder
Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
U kunt terecht bij een van onze 18 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond, Sneek en Zeist.