Jubelton: uw (klein)kind helpen bij de aankoop van een woning?

De jubelton, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Het is een verruimde schenkingsvrijstelling, waarmee bijvoorbeeld ouders of grootouders hun (klein)kind kunnen helpen bij onder andere de aankoop van een woning. Dit jaar is de jubelton er nog. Volgend jaar wordt deze zeer fors verlaagd. In 2024 is hij volledig verdwenen.

Contact opnemen met Zicht of app 06-512 076 88

Belastingvrij schenken, hoe zit het ook al weer

U kunt eenmalig € 106.671,- schenken aan bijvoorbeeld uw (klein)kind. U betaalt daarover geen schenkbelasting. In de volksmond heet dit de jubelton.

Er zijn een aantal voorwaarden

 • De ontvanger (of de partner) is tussen de 18 en 40 jaar.
 • Het geld wordt gebruikt om:
  • een eigen woning te kopen;
  • een eigen woning te verbouwen of te verduurzamen;
  • hypotheek of restschuld uit de verkoop van een woning af te lossen;
  • rechten van erfpacht, opstal of beklemming van een eigen woning af te kopen.
 • De ontvanger moet de in 2022 ontvangen schenking uiterlijk in 2024 besteden.
 • De ontvanger of de partner mogen niet eerder gebruik hebben gemaakt van een verruimde vrijstelling (bijvoorbeeld voor een dure studie), als het geld afkomstig is van dezelfde schenker.
 • De schenking moet schriftelijk worden vastgelegd.

Gelukkig stel koopt huis – Jubelton – Particulier

De ontvanger moet aantonen dat de schenking is gebruikt voor een van de doelen hiernaast.

Tip

Niet het gehele bedrag van € 106.671,- hoeft besteed te worden aan de eigen woning. Voor het belastingjaar 2022 mag € 27.231,- vrij besteed worden.

Wat gaat er veranderen

Op 1 januari 2023 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verlaagd naar € 27.231,-. Per 1 januari 2024 wordt de vrijstelling helemaal afgeschaft. Hiermee wil de overheid voorkomen dat kinderen van rijke ouders een voorsprong hebben op de huidige krappe woningmarkt.

Happy couple kijkt naar huis – Particulier

Huidige mogelijkheden benutten

Wilt u uw (klein)kind – of een andere dierbare – helpen met de aankoop van een woning? Dan kunt u dit jaar nog een grote schenking doen. Het geld moet dit jaar worden overgemaakt. Dit kan ook als uw (klein)kind op dit moment nog geen concrete woning op het oog heeft. Uw (klein)kind heeft immers tot eind 2024 de tijd om een woning te kopen. Voor de zekerheid kunt u een ontbindende voorwaarde opnemen. Lukt het niet om binnen de gestelde termijn een woning te kopen? Dan wordt de schenking teruggedraaid.

Blije man met dochter – Particulier

Geld uit de overwaarde halen

U wilt uw (klein)kind financieel ondersteunen, maar u heeft het geld in uw eigen huis vastzitten. U kunt overwegen om eventuele overwaarde van de eigen woning te benutten.  De hypotheekrente is gestegen, maar nog steeds relatief laag. Let er wel op dat uw eigen doelstellingen niet in gevaar komen. U moet de extra maandlast wel kunnen betalen, ook als u straks met pensioen bent. Onze hypotheekadviseurs brengen de mogelijkheden graag voor u in kaart.

Aangifte doen

De jubelton is vrijgesteld van belasting. U doet wel altijd aangifte. Doe hierbij beroep op de verruimde vrijstelling voor de eigen woning. Als u in 2022 een schenking doet, moet u hiervan vóór 1 maart 2023 aangifte hebben gedaan.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
561 beoordelingen
 • Verzekeraars zetten alles op alles om ook hun particuliere klanten zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te helpen. Consumenten die door wegvallende inkomsten in problemen komen en bijvoorbeeld de maandlast van hun hypotheek niet meer kunnen betalen, raden we aan om contact op te nemen met hun verzekeraar. Samen kan dan een passende oplossing worden gevonden. Verzekeraars bieden maatwerk en betrachten coulance waar dat kan.
 • Heeft u een hypotheek die u in maximaal 30 jaar moet aflossen? Dan moet u een betalingsachterstand die u dit jaar oploopt, uiterlijk 31 december 2021 hebben ingelopen. Tenminste, om uw fiscale voordeel te behouden. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de regels echter versoepeld op verzoek van hypotheekverstrekkers. Het is nu toegestaan om de opgebouwde betalingsachterstand uit te smeren over de resterende looptijd van de hypotheek. Hieraan zijn twee voorwaarden verbonden: 1) De betaalpauze moet zijn ingegaan tussen 12 maart en 30 juni. 2) De betaalpauze mag maximaal 6 maanden duren.