Ontbindende voorwaarden: waarom zijn ze belangrijk?
Heeft u een huis op het oog? En wilt u een bod doen? Dan is het goed om na te denken over ontbindende voorwaarden. Wij leggen u uit waarom ontbindende voorwaarden belangrijk zijn en welke risico’s u loopt als u ze niet opneemt in het koopcontract.
Afspraak maken - particulier - hypotheek - lightbox
We gaan zorgvuldig met uw persoonsgegevens om. Lees meer ›
Wat zijn ontbindende voorwaarden?
Ontbindende voorwaarden zijn belangrijk voor u als koper. Hiermee kunt u de koop onder bepaalde voorwaarden kosteloos annuleren. Bij het uitbrengen van een eerste bod neemt u de ontbindende voorwaarden al mee. Is uw bod geaccepteerd en heeft u alles geregeld met de verkoper? Dan kunnen deze voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen.
Welke ontbindende voorwaarden zijn er?
Er zijn verschillende soorten ontbindende voorwaarden. Hieronder bespreken we de belangrijkste drie.
-
Onder voorbehoud van financiering
Dit is een van de bekendste en belangrijkste ontbindende voorwaarden. Na het ondertekenen van een voorlopig koopcontract heeft u wettelijk recht op drie dagen bedenktijd. Vaak is dit te kort om de financiering rond te krijgen. U kunt dus in de ontbindende voorwaarden opnemen dat u zes tot acht weken de tijd krijgt om de financiering te regelen. Dit heet onder voorbehoud van financiering. Lukt dit niet binnen die periode? Dan moet u één of meerdere afwijzingen kunnen laten zien van geldverstrekkers die u dit bedrag niet willen lenen. Als u de afwijzingen kunt laten zien, kunt u de aankoop ongedaan maken. Hoeveel afwijzingen u moet laten zien staat in het koopcontract. Controleer dit voor het tekenen.
-
Voorbehoud van bouwkundige keuring
Voor u als koper is het fijn om te weten hoe de woning er technisch aan toe is. U heeft als koper een onderzoeksplicht, maar een verkoper heeft ook een meldingsplicht. Als een bouwtechnische keuring gebreken aan de woning laat zien die tijdens de bezichtiging niet benoemd of zichtbaar waren, kunt u de koop annuleren. Bijvoorbeeld als de bouwconstructie niet blijkt te kloppen. Dit geeft u zekerheid dat u geen huis koopt met onverwachte, dure gebreken.
Heeft u vragen over hoe het zit met onderzoeksplicht voor u als koper? Neem dan gerust contact met ons op.
-
Voorbehoud van verkoop eigen woning
Heeft u interesse in een woning, maar is uw eigen woning nog niet verkocht? Dan is het verstandig om een voorbehoud van verkoop eigen woning in het koopcontract op te nemen. Als uw huis op een bepaalde datum nog niet verkocht is, gaat de koop niet door. U moet dan aantonen dat de woning nog niet verkocht is. Uw makelaar kan dit bevestigen als dit nodig is.
Wat gebeurt er als u zonder ontbindende voorwaarden onder de koop uit wilt?
Door de krapte op de woningmarkt zijn veel kopers bereid om een huis te kopen zonder ontbindende voorwaarden. Zo heeft u meer kans dat uw bod geaccepteerd wordt, maar dit kan grote financiële risico’s met zich meebrengen. U loopt het risico op hoge boetes of schadevergoedingen. Dit komt doordat u contractbreuk pleegt als u zich niet aan de koopovereenkomst houdt. De verkoper kan bijvoorbeeld een boete van 10% van de koopprijs eisen. Daarom is het verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen in uw koopcontract.
Hypotheekadvies nodig?
De hypotheekadviseurs van Zicht helpen u graag bij de aankoop van uw droomhuis. In dit blog vertellen we u meer over wat onafhankelijk hypotheekadvies bij Zicht inhoudt.
Plan eenvoudig een afspraak of bel ons.
Waarom hypotheekadvies van Zicht?
We regelen het voor u
- Advies op maat
- Persoonlijk contact
- Samen met een adviseur