Overbieden op een huis: wat zijn de risico’s?

Overbieden op een huis. Heeft u een huis op het oog en overweegt u te overbieden? In de huidige woningmarkt kan dat verleidelijk en soms zelfs noodzakelijk zijn. Maar overbieden brengt risico’s met zich mee waar u misschien niet aan denkt. Voordat u een hoger bod doet, is het belangrijk om goed te weten wat deze risico’s zijn. Op deze pagina leest u hier meer over.

Zoë helpt u graag verder

Moet ik overbieden om kans te maken op de huidige woningmarkt?

In de huidige woningmarkt worden veel huizen boven de vraagprijs verkocht. Dit komt door de krapte: er zijn meer kopers dan huizen. Hierdoor ontstaat er veel concurrentie en zijn kopers sneller geneigd te overbieden. Maar hoeveel wordt er dan overboden? In het tweede kwartaal van 2024 werd er gemiddeld 3,8% boven de vraagprijs geboden. Dit is een stijging van 1,3% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Belangrijk om te weten: de vraagprijs hoeft nergens op gebaseerd te zijn. De verkoper bepaalt deze zelf.

Smile,,Family,And,Portrait,On,Shoulder,By,Sofa,For,Weekend

Waar moet ik op letten als ik een huis op het oog heb?

Om te beginnen zijn er een aantal dingen die u altijd in gedachten moet houden als u een huis gaat kopen:

  • Taxatiewaarde: laat de woning altijd taxeren om te weten wat het werkelijk waard is.
  • Bouwkundige staat: overweeg een bouwkundige keuring om onverwachte kosten te vermijden.
  • Toekomstige kosten: denk aan extra uitgaven, zoals onderhoud of energiebesparende maatregelen.

De risico’s van overbieden op een rijtje:

U betaalt meer dan de woning waard is

Een groot risico van overbieden is dat u uiteindelijk meer betaalt dan de woning eigenlijk waard is. Banken baseren hun hypotheekbedrag op de taxatiewaarde van het huis. Als u meer biedt dan deze waarde, moet u het verschil zelf bijleggen.

Hoger financieel risico

Overbieden kan ook leiden tot een hoger financieel risico. Als de vraag naar woningen daalt, kan uw huis minder waard worden dan wat u ervoor heeft betaald. Dit noemen we “onder water staan”. Dit kan vooral een probleem worden als u in de toekomst uw huis wilt verkopen. U loopt dan het risico dat u met een restschuld blijft zitten.

Banken financieren maximaal de taxatiewaarde

Voordat u besluit te overbieden, is het belangrijk om te weten hoeveel u kunt lenen en wat u zelf kunt bijdragen. Banken financieren niet meer dan de taxatiewaarde van een woning. Als u boven deze waarde biedt, moet u het verschil zelf betalen. Zorg ervoor dat u uw financiële mogelijkheden goed kent voordat u een bod doet.

Weeg de risico’s goed af en neem contact op bij vragen

Overbieden kan in sommige gevallen de enige manier zijn om een woning te kopen. Maar het is belangrijk om goed na te denken over de mogelijke gevolgen. Praat met een hypotheekadviseur om te begrijpen wat uw financiële mogelijkheden zijn en hoe u uw risico’s kunt beperken. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en maakt u een weloverwogen keuze.

Wilt u meer weten over het overbieden op een woning of heeft u vragen over uw hypotheekmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen!

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
55 beoordelingen