Een woning met restschuld

Sommige huiseigenaren zitten in de situatie dat de actuele marktwaarde van hun woning minder is dan de hoogte van de hypotheekschuld. Als de woning verkocht wordt ontstaat hierdoor een restschuld. Wat is een restschuld?

Bel 088-020 93 77 voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak > met een hypotheekadviseur

Hoe weet u of uw huis onder water staat?

 1. De WOZ-beschikking die u van de gemeente krijgt geeft een indicatie van de waarde van uw woning. Of misschien heeft u nog een recent taxatierapport van uw woning.
 2. Op het overzicht dat u jaarlijks van uw hypotheekverstrekker krijgt kunt u zien hoe hoog uw hypotheekschuld is.
 3. Vaak is aan de hypotheek een verzekering of bankspaarproduct gekoppeld om de hypotheekschuld mee af te lossen. Op het overzicht dat u krijgt, kunt u zien hoeveel waarde u heeft opgebouwd.

Uw huis staat onder water als het bedrag uit de som (1 – 2 + 3) negatief is.

Vrouw in stoel-restschuld-particulier

Waardoor wordt een restschuld veroorzaakt?

Een restschuld kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak is het een combinatie van onderstaande gebeurtenissen:

 • De huizenprijzen zijn lager dan op het moment van afsluiten van de hypotheek.
 • Er wordt onvoldoende vermogen opgebouwd om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld voor komen bij een beleggingshypotheek.
 • Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt niet tussentijds afgelost of gespaard.

Zolang u in uw woning blijft wonen, u uw hypotheeklasten kunt blijven betalen en de einddatum van de hypotheek nog niet bereikt is, heeft u van een restschuld niet direct last. Uw huis staat wel onder water, maar u heeft op dit moment geen daadwerkelijke restschuld.

We regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
712 beoordelingen
 • Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
  Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
 • Kan ik een afspraak maken zonder bezoek aan huis?
  Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
 • Ik heb betalingsproblemen vanwege de coronacrisis. Kan ik hiervoor bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen terecht (NHG)?
  NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.