Restschuld

Een woning met restschuld

Sommige huiseigenaren zitten in de situatie dat de actuele marktwaarde van hun woning minder is dan de hoogte van de hypotheekschuld. Als de woning verkocht wordt ontstaat hierdoor een restschuld. Wat is een restschuld?
Bel voor een afspraak
vrijblijvend en informatief
Bel me terug
Eerste huis kopen? Bespaar tot € 650,- met ons voordelige starterstarief! Lees meer >

Hoe weet u of uw huis onder water staat?

 1. De WOZ-beschikking die u van de gemeente krijgt geeft een indicatie van de waarde van uw woning. Of misschien heeft u nog een recent taxatierapport van uw woning.
 2. Op het overzicht dat u jaarlijks van uw hypotheekverstrekker krijgt kunt u zien hoe hoog uw hypotheekschuld is.
 3. Vaak is aan de hypotheek een verzekering of bankspaarproduct gekoppeld om de hypotheekschuld mee af te lossen. Op het overzicht dat u krijgt, kunt u zien hoeveel waarde u heeft opgebouwd.
Uw huis staat onder water als het bedrag uit de som (1 – 2 + 3) negatief is. 
Restschuld - Zicht adviseurs

Waardoor wordt een restschuld veroorzaakt?

Een restschuld kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak is het een combinatie van onderstaande gebeurtenissen:
 • De huizenprijzen zijn lager dan op het moment van afsluiten van de hypotheek.
 • Er wordt onvoldoende vermogen opgebouwd om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld voor komen bij een beleggingshypotheek.
 • Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt niet tussentijds afgelost of gespaard.
Zolang u in uw woning blijft wonen, u uw hypotheeklasten kunt blijven betalen en de einddatum van de hypotheek nog niet bereikt is, heeft u van een restschuld niet direct last. Uw huis staat wel onder water, maar u heeft op dit moment geen daadwerkelijke restschuld.

Wij regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat

Zeer goed

Onze klanten
beoordelen Zicht
gemiddeld met een

8.4 / 10
Gebaseerd op 897 recensies
Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. Lees verder
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen? Lees verder
 • Verhuizen met een restschuld, kan dat?
  Ruim één miljoen huizen in Nederland staan onder water. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Bij verkoop van het huis ontstaat dan een restschuld. Zolang u in uw huis blijft wonen is er niets aan de hand. Maar misschien wilt u toch verhuizen. Het huis is te klein geworden of u wilt dichter bij uw werk gaan wonen. Verhuizen met restschuld, kan dat zomaar? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 18 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond, Sneek en Zeist.