Starterslening

Wat is een starterslening?

Als u voor het eerst een huis koopt, kunt u soms een extra lening krijgen bovenop uw hypotheek. Dit is de starterslening. De starterslening overbrugt
het verschil tussen de aankoopkosten van uw huis en het bedrag dat u bij
uw bank maximaal kunt lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak >
met een hypotheekadviseur

Eerste huis kopen? Hypotheekadvies voor starters

Als starter op de woningmarkt is het niet gemakkelijk om je droomhuis te kunnen kopen. De huizenprijzen stijgen. En er kan steeds minder geleend worden. Een persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies is daarom heel belangrijk. 
Voor starters hebben we een voordelig adviestarief van € 1.495,-

Eerste huis kopen? Bespaar tot € 150,- met ons voordelige starterstarief! Lees meer over de Zicht startershypotheek >

Wie komt in aanmerking voor de starterslening?

Of u in aanmerking komt voor een starterslening ligt aan de gemeente waar u de woning wilt kopen. Gemeenten beslissen zelf of ze een starterslening aanbieden en ook de voorwaarden waar u aan moet voldoen. De hoogte van de starterslening hangt verder nog af van uw inkomen en uw eigen vermogen.

Een voorbeeld

Het huis dat u wilt kopen kost € 225.000,- inclusief de bijkomende kosten.
U kunt bij uw bank maximaal € 210.000,- lenen. De starterslening zou dan
€ 15.000,- zijn. 
Starterslening - Zicht adviseurs

Hoe werkt de starterslening?

 • Met een starterslening betaalt u alleen rente als u voldoende inkomen heeft om die rente te betalen. De eerste 3 jaar van uw starterslening betaalt u sowieso geen rente en geen aflossing. 
 • Hertoetsmomenten zijn na het 3e, 6e, 10e en 15e jaar. Er wordt dan opnieuw naar uw inkomenssituatie gekeken. Is uw inkomenssituatie positief gewijzigd, dan gaat u wel rente betalen over de starterslening. De rente die u al gesubsidieerd heeft gekregen, hoeft u niet terug te betalen.
 • Na 15 jaar wordt uw inkomenssituatie voor het laatst getoetst. De resterende starterslening moet bij verkoop of aan het einde van de looptijd (30 jaar) worden terugbetaald.
 • De rente van de starterslening is ook onder de nieuwe hypotheekregels in mindering te brengen op de inkomstenbelasting.

Tip! 

Bekijk voordat u op huizenjacht gaat eerst welke gemeente een starterslening aanbiedt. Dat kan verschillen per gemeente. De starterslening biedt als voordeel dat u een duurdere woning kunt kopen.

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) vindt u een lijst van alle gemeenten die een starterslening hebben. U kunt daarna terecht bij uw gemeente voor de voorwaarden. 
Starterslening - Zicht adviseurs

Advies nodig?

De aanvraag, de financiële toets die bepaalt of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor de starterslening en het verstrekken van de starterslening worden door SVn verzorgd. SVn adviseert u niet over uw hypotheek. Twijfelt u of de starterslening geschikt is voor u? Of heeft u behoefte aan advies over de starterslening in combinatie met uw hypotheek? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs.

Starterslening regelen?

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. 
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.