Wat is een starterslening?

Als u voor het eerst een huis koopt, kunt u soms een extra lening krijgen bovenop uw hypotheek. Dit is de starterslening. De starterslening overbrugt
het verschil tussen de aankoopkosten van uw huis en het bedrag dat u bij
uw bank maximaal kunt lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Bel 088-020 93 77 voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak > met een hypotheekadviseur

Eerste huis kopen? Hypotheekadvies voor starters

Als starter op de woningmarkt is het niet gemakkelijk om je droomhuis te kunnen kopen. De huizenprijzen stijgen. En er kan steeds minder geleend worden. Een persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies is daarom heel belangrijk.
Voor starters hebben we een voordelig adviestarief van € 1.495,-.

Wie komt in aanmerking voor de starterslening?

Of u in aanmerking komt voor een starterslening ligt aan de gemeente waar u de woning wilt kopen. Gemeenten beslissen zelf of ze een starterslening aanbieden en ook de voorwaarden waar u aan moet voldoen. De hoogte van de starterslening hangt verder nog af van uw inkomen en uw eigen vermogen.

Een voorbeeld

Het huis dat u wilt kopen kost € 225.000,- inclusief de bijkomende kosten.
U kunt bij uw bank maximaal € 210.000,- lenen. De starterslening zou dan
€ 15.000,- zijn.

Koppel-starterslening-particulier

Hoe werkt de starterslening?

 • Met een starterslening betaalt u alleen rente als u voldoende inkomen heeft om die rente te betalen. De eerste 3 jaar van uw starterslening betaalt u sowieso geen rente en geen aflossing.
 • Hertoetsmomenten zijn na het 3e, 6e, 10e en 15e jaar. Er wordt dan opnieuw naar uw inkomenssituatie gekeken. Is uw inkomenssituatie positief gewijzigd, dan gaat u wel rente betalen over de starterslening. De rente die u al gesubsidieerd heeft gekregen, hoeft u niet terug te betalen.
 • Na 15 jaar wordt uw inkomenssituatie voor het laatst getoetst. De resterende starterslening moet bij verkoop of aan het einde van de looptijd (30 jaar) worden terugbetaald.
 • De rente van de starterslening is ook onder de nieuwe hypotheekregels in mindering te brengen op de inkomstenbelasting.

Tip!

Bekijk voordat u op huizenjacht gaat eerst welke gemeente een starterslening aanbiedt. Dat kan verschillen per gemeente. De starterslening biedt als voordeel dat u een duurdere woning kunt kopen.

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) vindt u een lijst van alle gemeenten die een starterslening hebben. U kunt daarna terecht bij uw gemeente voor de voorwaarden.

Koppel-starterslening-particulier


Advies nodig?

De aanvraag, de financiële toets die bepaalt of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor de starterslening en het verstrekken van de starterslening worden door SVn verzorgd. SVn adviseert u niet over uw hypotheek. Twijfelt u of de starterslening geschikt is voor u? Of heeft u behoefte aan advies over de starterslening in combinatie met uw hypotheek? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs.

Starterslening regelen?

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met de adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen
 • Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
  Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
 • Kan ik een afspraak maken zonder bezoek aan huis?
  Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
 • Ik heb betalingsproblemen vanwege de coronacrisis. Kan ik hiervoor bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen terecht (NHG)?
  NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.