Hypotheeknieuws

Vanaf 2017 kunnen tweeverdieners een hogere hypotheek afsluiten

Vanaf 2017 kunnen tweeverdieners een hogere hypotheek afsluiten dan nu het geval is. Dat blijkt uit een voorstel van het ministerie van Financiën. Dit voorstel lag voor advies bij hypotheekverstrekkers, zij hebben er op kunnen reageren.
Bel voor een afspraak
vrijblijvend en informatief
Bel me terug

Maximale leenbedragen

Jaarlijks worden maximale leenbedragen samen met het Nibud vastgesteld. Het ministerie stelt voor om het tweede inkomen vanaf 2017 voor 60% mee te laten tellen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Ook in 2016 ging de leencapaciteit van tweeverdieners er op vooruit. Sinds 2016 wordt het tweede inkomen namelijk voor 50% meegeteld. Voor die tijd was dat percentage nog 33%.

In 2017 wordt er voor sommige gevallen een uitzondering gemaakt voor de zogenoemde loan-to-value, de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Die is voor het jaar 2016 102% en wordt in 2017 verlaagd naar 101%. De uitzondering kan gelden voor kopers en eigenaren van huizen die noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid nodig hebben. Bijvoorbeeld funderings- of dakherstel van de woning.

Meer weten

Wilt u alvast een indicatie hebben van wat u in 2017 kunt lenen? Neem dan contact met ons op voor een hypotheekadviesgesprek.

Wij regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. Lees verder
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen? Lees verder
 • Verhuizen met een restschuld, kan dat?
  Ruim één miljoen huizen in Nederland staan onder water. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Bij verkoop van het huis ontstaat dan een restschuld. Zolang u in uw huis blijft wonen is er niets aan de hand. Maar misschien wilt u toch verhuizen. Het huis is te klein geworden of u wilt dichter bij uw werk gaan wonen. Verhuizen met restschuld, kan dat zomaar? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 18 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond, Sneek, Venlo, Weert en Zeist.