Veranderingen in 2022 rondom hypotheek en eigen woning

Elk jaar veranderen er een aantal zaken rondom de hypotheek en de eigen woning. Meestal gaat het om het een aanpassing op bestaande bedragen. De aanpassingen kunnen direct effect hebben op uw financiële situatie.


De vier belangrijkste wijzigingen

Verlaging hypotheekrenteaftrek – Hypotheken – Particulier

1. Verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek

Al een aantal jaren wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd. Ook in 2022. Als u een inkomen boven de € 69.398,- heeft, mocht u over 2021 nog 43% aftrekken in uw belastingaangifte. In 2022 is dit nog maar 40%.

2. Private lease gaat zwaarder meetellen voor de berekening van de maximale hypotheek

Het leasen van een auto wordt steeds populairder. Wat veel mensen niet beseffen, is dat als u leaset, u (veel) minder kan lenen voor uw hypotheek. De leasemaatschappij wijst u daar meestal niet op als u een leasecontract afsluit.

Uw leasecontract wordt geregistreerd bij Stichting BKR. Het leasecontract bestaat uit 2 delen:

  • 65% financieel deel
  • 35% service deel (belasting/verzekering/onderhoud/reparaties)

Tot nu toe telde alleen het financiële deel mee bij de vaststelling van het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor uw hypotheek (leencapaciteit). Vanaf 1 april 2022 telt het volledige leasebedrag mee. Het volledige leasebedrag is uw maandlast vermenigvuldigd met de looptijd van het leasecontract.

De Consumentenbond heeft doorberekend wat dit betekent. In hun voorbeeld zijn ze uitgegaan van een leencapaciteit van maximaal € 330.000,- en een leasebedrag van € 400,- per maand, met een contractduur van 4 jaar.

Zonder lease (2021) maximale hypotheek € 330.000,-
Met lease (2021) maximale hypotheek € 260.000,-
Met lease (1 april 2022) maximale hypotheek € 225.000,-

3. Kostengrens Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u korting krijgen op de rente die u betaalt voor een hypotheek. In 2021 kon u een hypotheek afsluiten met NHG voor huizen tot een kooprijs van € 325.000,-. In 2022 wordt deze prijs opgetrokken naar € 355.000,-. Daarmee vallen helaas nog steeds heel veel huizen buiten de NHG-norm. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu rond de € 400.000,-.
Het aanvragen van NHG wordt in 2022 goedkoper. In 2021 betaalde u een eenmalige premie van 0,7% van de koopprijs. In 2022 is dat nog 0,6%.

Hypotheekadvies onafhankelijk adviseur – Hypotheek – Particulier

4. Het eigenwoningforfait daalt

Het eigenwoningforfait, wat is dat ook alweer? Wie een eigen woning heeft, bouwt daarmee vermogen op en profiteert daarom meer van zijn woning dan iemand die huurt. Daarom moet u voor het bezit van uw woning een bedrag optellen bij uw belastbare inkomen: het eigenwoningforfait (EWF). Het EWF voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000,- en € 1.100.000,- daalt in 2022 van 0,5% naar 0,45%. Hierdoor betaalt u minder belasting voor de eigen woning. In de praktijk zult u waarschijnlijk weinig merken van dit voordeel. Het EWF wordt namelijk bepaald door de WOZ-waarde. En die zit vanwege de stijgende huizenprijzen behoorlijk in de lift.

De ‘jubelton’ kan nog in 2022

Ouders mogen op dit moment een eenmalige belastingvrije schenking aan hun kinderen doen, de zogenaamde ‘jubelton’. Volgens de laatste kabinetsplannen komt deze te vervallen. De jubelton zorgt er namelijk voor dat de prijzen op de woningmarkt stijgen. En hij veroorzaakt ongelijkheid voor starters op de woningmarkt. Kinderen met rijke ouders hebben meer mogelijkheden voor de aanschaf van een (eerste) woning dan kinderen waarvan de ouders de jubelton niet kunnen schenken. De eerst mogelijke afschaffingsdatum volgens de nieuwe kabinetsplannen is 1-1-2024. Heeft u plannen om uw kind financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning? Dan kan dat nog in heel 2022 en mogelijk ook nog in 2023. Het bedrag dat u belastingvrij mag schenken in 2022 is € 106.671,-.

Wij regelen het voor u

  • Wilt u weten of u een woning kunt financieren? We helpen u graag.
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
561 beoordelingen
  • Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
  • Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
  • NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.