Veranderingen eigen woning

Wat verandert er in 2021 rondom de eigen woning

De woningmarkt heeft nog steeds weinig last van de coronacrisis. Ondertussen zijn er wel problemen. Starters hebben het erg moeilijk, er is schaarste aan woningen en we moeten ook nog eens allemaal verduurzamen. Om als overheid de regie te houden, gaan er per 1 januari weer een aantal zaken veranderen.


Veranderingen per 1 januari

1. Minder hypotheekaftrek voor hoge inkomens

Is uw jaarinkomen hoger dan € 68.507,-? Dan heeft u vanaf 1 januari minder voordeel bij uw hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage daalt namelijk van 46% naar 43%.

Heeft u plannen om uw hypotheek over te sluiten? Dan kan het aantrekkelijk zijn om dat nog in 2020 te doen. De oversluitkosten en boeterente zijn dan nog tegen het hogere percentage aftrekbaar. Weten of oversluiten voor u interessant is? Bel 088–020 93 77.

2. Het eigenwoningforfait daalt

Het eigenwoningforfait, wat is dat ook alweer? Wie een eigen woning heeft, bouwt daarmee vermogen op en profiteert daarom meer van zijn woning dan iemand die huurt. Daarom moet u voor het bezit van uw woning een bedrag optellen bij uw belastbare inkomen: het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000,- en € 1.090.000,- daalt in 2021 van 0,6% naar 0,5%. Door een lager eigenwoningforfait stijgt de aftrekpost eigen woning. Deze maatregel compenseert (voor een deel) de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

3. Energielabel wordt veel duurder

Wilt u uw huis verkopen? Dan heeft u een energielabel nodig. Heeft u plannen om te verhuizen? Regel dan nog dit jaar een energielabel. Kost het u dit jaar nog gemiddeld zo’n € 7,50, volgend jaar bent u al snel € 190,- kwijt. Dit komt omdat vanaf 1 januari de energiedeskundige aan huis gaat bepalen welk label uw huis heeft. Nu gebeurt dat meestal online door het invullen van een aantal gegevens.
Wat verandert er nog meer in 2021? >
gaat u er in koopkracht op vooruit?
Prinsjesdag - Zicht adviseurs

Veranderingen later in 2021

Naast deze maatregelen, volgen er mogelijk meer. Besluitvorming hierover gebeurt in november 2020. Het gaat dan om het volgende:

4. Tweeverdieners kunnen meer lenen

Per 1 januari mag het inkomen van de minst verdienende partner voor 90% worden meegeteld bij de hypotheekaanvraag. Nu is dat nog voor 80%. Hierdoor kunnen tweeverdieners meer lenen.

5. Studieschuld telt minder zwaar meer bij de hypotheekaanvraag

Op dit moment wordt de studieschuld meegenomen bij de bepaling hoeveel u mag lenen voor een huis. Dat gebeurt volgens een vaste rekensom, een 'wegingsfactor'. Minister Hoekstra stelt voor om die wegingsfactor flexibel te maken en te koppelen aan de rente. Met als gevolg dat mensen met een studieschuld meer kunnen lenen.

Wordt de starterswoning volgend jaar goedkoper?

Geen overdrachtsbelasting

Per 1 januari 2021 betaalt u als starter geen overdrachtsbelasting meer. Nu is dat nog 2%. Straks dus 0%. Bij een woning van € 300.000,- scheelt dat dan € 6.000,-. De maatregel is bedoeld om starters meer kans te geven op de woningmarkt. Zij concurreren namelijk met beleggers die woningen opkopen en vervolgens duur gaan verhuren.

Daarom verhoogt de regering tegelijkertijd de overdrachtsbelasting voor mensen die een woning kopen waar zij niet zelf in gaan wonen. Deze gaat van 6% naar 8%. Er zitten wel een paar haken en ogen aan deze maatregel.

Wanneer bent u starter?

De maatregel is bestemd voor starters op de woningmarkt. Mensen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning kopen. Klinkt eenvoudig, maar hoe en wie gaat dit controleren? En wat bijvoorbeeld als een stel een woning koopt waarbij een van de partners al eerder een woning heeft gehad (doorstromer), maar de ander dus niet. Of iemand die voor het eerst een woning koopt, maar wel eerder een andere hypotheekvrije woning heeft verkregen (uit een erfenis). Is dat dan een starter of een doorstromer?
Prinsjesdag - Zicht adviseurs

Gaat de starter er financieel op vooruit?

Dat is natuurlijk de bedoeling van de maatregel, maar deskundigen hebben hun twijfels. Treden er meer starters tot de woningmarkt toe door deze maatregel? Dan zal de vraag stijgen. Juist in het segment van de starterswoningen. Wat het effect daarvan is op de huizenprijzen, laat zich raden. Als deze met gemiddeld 1% stijgen, dan is het financieel voordeel al voor een belangrijk deel weg.

De maatregel zal ook nadelig zijn voor starters waarbij de ouders de woning kopen. Zij gaan namelijk juist meer overdrachtsbelasting betalen (8%!), omdat ze niet zelf in de woning gaan wonen. Kortom, op het eerste gezicht een hele logische maatregel. Maar wel met de nodige mitsen en maren.

Wij regelen het voor je

  • Wilt u weten of u een woning kunt financieren? We helpen u graag.
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1872 beoordelingen
Veelgestelde vragen