Veranderingen rondom de hypotheek in 2024

Er veranderen elk jaar wel zaken rondom de hypotheek. Wat verandert er in 2024 als u een nieuwe hypotheek afsluit? En wat zijn de wijzigingen als u al een hypotheek heeft? We hebben de vijf belangrijkste veranderingen voor u op een rij gezet.

Zoë helpt u graag verder
een eerste gesprek is altijd gratis

1. Verhoging NHG-grens

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u een betaalbare hypotheek afsluiten. Het is ook heel verantwoord, want u beperkt uw financiële risico’s. Bij financiële problemen zoekt NHG samen met uw geldverstrekker naar een oplossing. Daarnaast geven hypotheekverstrekkers rentekorting op hypotheken met NHG. NHG kunt u alleen krijgen voor woningen tot een maximale prijs. De NHG-grens is in 2024 verhoogd naar € 435.000,-. Dat is een stijging van € 30.000,- ten opzichte van 2023. Mensen die de woning willen verduurzamen kunnen extra lenen. Met energiebesparende maatregelen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100,-.

2. Hogere hypotheek voor duurzame woning

Vanaf 2024 nemen hypotheekverstrekkers het energielabel van de woning mee als zij de maximale hypotheek berekenen. Hierdoor kunnen kopers van energiezuinige woningen tot € 50.000,- meer lenen. Wilt u een woning met een laag energielabel verduurzamen? Ook dan kunt u meer lenen.

Rekenmachine bij hypotheekadviseur – Hypotheek – Particulier

3. Studieschuld wordt vanaf 2024 minder zwaar meegerekend

Bij het bepalen van de maximale hypotheek houden hypotheekverstrekkers rekening met studieschuld. Hypotheekverstrekkers kijken vanaf dit jaar niet meer naar de oorspronkelijke studieschuld, maar naar het openstaande schuldbedrag. Als u heeft afgelost, telt de studieschuld dus minder zwaar mee. Hierdoor wordt aflossen beloond.

4. Vrijstelling overdrachtsbelasting omhoog

Goed nieuws voor starters: de drempel voor de vrijstelling overdrachtsbelasting is in 2024 verhoogd naar € 510.000,-. In 2023 was dit € 440.000,-. Door deze vrijstelling betalen starters geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning onder de € 510.000,-. Er zijn wel een aantal voorwaarden om van de vrijstelling gebruik te maken. De belangrijkste voorwaarden zijn dat u maximaal 34 jaar oud bent en nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de startersvrijstelling.

5. Alleenstaanden kunnen meer lenen

Alleenstaanden met een inkomen vanaf € 28.000,- kunnen in 2024 iets meer lenen. Dat is positief nieuws, want voor alleenstaanden is het op dit moment niet makkelijk op de huizenmarkt. Hoeveel hoger het extra leenbedrag is, hangt af van de persoonlijke situatie.

Hoewel het lijkt alsof veel mensen in 2024 meer kunnen lenen door deze nieuwe maatregelen, is dat niet altijd zo. Veranderingen in het percentage van het inkomen dat maximaal aan woonlasten mag worden besteed, kunnen ertoe leiden dat sommige mensen juist minder kunnen lenen. Toch kunnen een mogelijke salarisverhoging en de genoemde wijzigingen helpen bij het realiseren van uw droomhuis.

Besparen door hoge WOZ-waarde?

Elk jaar ontvangt u tussen januari en maart de WOZ-waarde van uw woning. Als de WOZ-waarde van uw woning is gestegen, kan de hypotheekrente soms omlaag. Zo kunt u besparen op uw maandlasten.

koppel aan tafel met papier – Hypotheek – Particulier

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen