Waarom het verstandig kan zijn om uw hypotheek door te halen

Als u een hypotheek heeft, dan staat deze ingeschreven in het Kadaster. Heeft u uw hypotheek helemaal afgelost? Dan wordt deze niet automatisch uitgeschreven uit het Kadaster. Uitschrijven van uw hypotheek uit het Kadaster wordt ook wel ‘doorhalen’ genoemd We vertellen u graag waar u rekening mee moet houden. 

088-020 93 77 direct een adviseur spreken

Echtpaar kijkt naar laptop – Hypotheek – Particulier

Doorhalen van uw hypotheek is niet altijd verplicht

Heeft u uw hypotheek afgelost? Dan bent u niet altijd verplicht om uw hypotheek te laten doorhalen. U bent verplicht om de bestaande hypotheek direct door te halen als: 

  • u uw hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker;  
  • u uw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek af wilt sluiten; 
  • u uw woning verkoopt. 

Als u de hypotheek niet laat doorhalen, kan de nieuwe koper van de woning tegen problemen aanlopen. Bijvoorbeeld als hij of zij een hypotheek wil afsluiten en de oude hypotheek nog in het Kadaster staat.  

Wat kost het doorhalen van uw hypotheek?

De kosten voor het doorhalen van uw hypotheek verschillen enorm. Het bedrag ligt tussen € 90,- en € 500,-. Dat komt doordat u een notaris moet inschakelen om uw hypotheek door te halen. De notaris controleert of de hypotheek ook echt is afgelost. En hij zorgt voor een bewijs van afbetaling. Met dat bewijs haalt het Kadaster de hypotheek uit het register.  

Tip!

Wilt u uw hypotheek laten doorhalen? Kijk dan vooraf op een vergelijkingssite van notaristarieven. En vraag een aantal offertes op bij verschillende notarissen.  

Echtpaar geeft high five achter laptop – Hypotheek – Particulier

Kijk op tijd naar uw mogelijkheden

Wilt u uw hypotheek binnenkort doorhalen? Dan is het slim om op tijd naar uw mogelijkheden te kijken. Zo kunt u zelf de notaris kiezen met het goedkoopste tarief. Als u uw woning verkoopt, kiest de koper namelijk de notaris. Dat is dan niet per se de goedkoopste optie. 

Alex Vracaric – hypotheekadviseur – Zicht adviseurs

Sluit u uw nieuwe hypotheek bij dezelfde geldverstrekker? Dan is het is niet altijd verstandig om uw hypotheek door te halen. In dat geval hoeft u namelijk niet opnieuw de notariskosten te betalen. Het is dus belangrijk om goed te bedenken of u in de toekomst nog gebruik wilt maken van de hypothecaire inschrijving.

Alex Vracaric

hypotheekadviseur
Alex Vracaric – hypotheekadviseur – Zicht adviseurs

Alex Vracaric

hypotheekadviseur

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen