Mooi huis gezien en boven de vraagprijs bieden? Waar moet u aan denken?

U bent van plan een huis te kopen. Op een woningmarkt die erg overspannen is. Om überhaupt nog een huis te kunnen kopen, is het snel reageren. Onderhandelingsruimte is er nauwelijks. Vaak zelfs moet er meer geboden worden om kans te maken op de woning en niet voor de zoveelste keer achter het net te vissen. Waar moet u aan denken als u boven de vraagprijs biedt?

Bel 088-020 93 77 voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak > met een hypotheekadviseur

Wat betekent dit voor u als u boven de vraagprijs biedt?

U mag maximaal 100% van de taxatiewaarde van de woning financieren. Alles wat daarboven komt, moet u zelf betalen. Bijvoorbeeld met de overwaarde uit uw huidige woning of met financiële ondersteuning van bijvoorbeeld uw ouders. Sowieso geldt dat al voor de kosten die met de aankoop van de woning gepaard gaan. Denk hierbij aan: kosten voor een aankoopmakelaar, het hypotheekadvies, taxatiekosten, notariskosten en de overdrachtsbelasting.

Ook de verhuizing zelf kost geld. Daarnaast staan er vaak nog aanpassingen gepland aan de woning. Kortom, dat gaat al snel om aanzienlijke bedragen. Als u dan ook nog eens een huis koopt boven de taxatiewaarde, is vaak veel meer ‘eigen geld’ nodig. Goed om u daarop voor te bereiden!

Gezin-huis kopen boven vraagprijs-particulier

Een voorbeeld. Stel dat een woning te koop staat voor €300.000. U biedt €310.000. Dit is het hoogste bod en u kunt de woning kopen. De taxateur bepaalt dat de woningwaarde ligt op €290.000. Dit is dan ook de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Daarnaast moet u de kosten koper betalen, ongeveer 5% van de aankoopsom. In dit voorbeeld is dat €15.000.

Dit betekent dat u €35.000 eigen geld moet inbrengen. Let op dat u waarschijnlijk ook nog geld nodig heeft voor de verhuizing en inrichting of verbouwing van uw nieuwe woning.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat u voor onaangename verrassingen komt te staan?

 1. Zorg ervoor dat u weet wat de waarde van de woning is, voordat u gaat bieden. Een aankoopmakelaar kan u hierbij helpen.
 2. Praat vooraf met uw hypotheekadviseur. Hij/zij kan u laten zien wat de gevolgen zijn als u boven de taxatiewaarde biedt. En kan u laten zien hoeveel extra geld u nodig hebt. En mogelijke scenario’s bespreken bij meer of minder inleg van eigen geld. Bel voor een afspraak met onze hypotheekadviseur.
 3. Het laten taxeren van het huis dat u op het oog heeft, is een mogelijkheid. Zo weet u snel waar u financieel aan toe bent. Dat geeft inzicht en zekerheid. Wel brengt dit extra kosten met zich mee. U kunt vooraf ook de WOZ-waarde opvragen bij het kadaster, dat geeft een richtlijn.

Koppel op bank-huis boven vraagprijs-particulier

Let op!

De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de taxatiewaarde. De WOZ-waarde is een inschatting door de gemeente waar de woning staat. Deze inschatting wordt gemaakt op basis van gelijkwaardige huizen in de omgeving. Bij de taxatie wordt nauwkeurig de waarde van de woning bepaald. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de staat van onderhoud.

Huissleutel-huis boven vraagprijs-particulier

Wat als de huizenprijzen dalen?

U kunt het zich misschien niet meer voorstellen, maar huizenprijzen kunnen ook dalen. We hebben het in het verleden vaker meegemaakt. Financiert u de volledige waarde van uw huis met een lening of hypotheek? Dan is de kans groter dat het huis straks ‘onder water’ staat. Dat betekent dat uw hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Zolang u niet wilt of moet verhuizen is dat geen probleem. Moet u wel verhuizen? Bijvoorbeeld omdat u uit het huis bent gegroeid? Dan is het heel vervelend. En kunt u met een restschuld kunnen worden geconfronteerd.

Weten wat u verantwoord kunt lenen?

We regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen
 • Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
  Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
 • Kan ik een afspraak maken zonder bezoek aan huis?
  Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
 • Ik heb betalingsproblemen vanwege de coronacrisis. Kan ik hiervoor bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen terecht (NHG)?
  NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.