WOZ en mijn huurwoning

Hoe zit het met WOZ en mijn huurwoning? Bij de WOZ-waarde denken veel mensen meteen aan huizenbezitters. Maar ook als huurder krijgt u een WOZ-opgave van uw gemeente. Officieel zijn gemeentes alleen verplicht om huurders van geliberaliseerde woningen een WOZ-opgave toe te sturen. Veel gemeentes weten echter niet welke woningen geliberaliseerd zijn en welke niet. Daarom krijgt elke huurder een WOZ-opgave in de brievenbus.

Wat betekent de WOZ-waarde voor u als huurder?

De WOZ-waarde van uw huurwoning speelt een rol bij de vaststelling van de hoogte van de huur. Als de WOZ-waarde te hoog wordt vastgesteld, betaalt u meer dan de maximaal toegestane huur. Daarom loont het om de WOZ-opgave te controleren.

Woont u in een geliberaliseerde woning? Dan heeft bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-opgave geen zin. De hoogte van uw huur wordt bij geliberaliseerde woningen namelijk bepaald door de markt.

Vader en kind achter laptop – Hypotheek – Particulier

Hoe kunt u de WOZ-waarde controleren?

Als u de WOZ-waarde controleert, kunt u op een aantal zaken letten:

  • Het klinkt misschien raar, maar controleer of het om de WOZ-opgave van uw woning gaat. Ook gemeenten kunnen hierin fouten maken.
  • Controleer of de gegevens in de opgave kloppen. Denk aan zaken als: inhoud van de woning, perceeloppervlakte, het aantal kamers en het bouwjaar.
  • De WOZ-waarde wordt onder andere bepaald door vergelijkbare woningen in de omgeving. Daarbij wordt gekeken naar woningen die rondom het tijdstip van de waardebepaling zijn verkocht. U kunt nagaan of die woningen echt vergelijkbaar zijn qua staat van onderhoud, aanwezige bijgebouwen en de ligging.
  • U kunt bekijken of er sprake is van achterstallig onderhoud of overlast, bijvoorbeeld omdat er horeca aanwezig is in de nabijheid. Als dat het geval is, kan de WOZ-waarde lager uitvallen.

Bezwaar maken? Doe dit binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-opgave

Wilt u bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde? Na ontvangst van de WOZ-opgave heeft u hier 6 weken de tijd voor. U kunt bezwaar maken door een brief te sturen naar uw gemeente.

Geen WOZ-opgave ontvangen?

In sommige gemeentes worden huurders weleens vergeten als het om de WOZ-opgave gaat. De gemeente is verplicht om de opgave in de eerste acht weken van het kalenderjaar te verstrekken. Heeft u eind februari nog geen opgave gekregen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Let op: steeds meer gemeentes verstrekken de WOZ-opgave alleen nog digitaal. U kunt deze terugvinden op MijnOverheid.nl.

Het verschil tussen een geliberaliseerde en een niet-geliberaliseerde woning

Een niet-geliberaliseerde woning is een huurwoning die veel meer huurbescherming kent dan een geliberaliseerde woning. Zo wordt de huur bepaald op basis van een door de overheid vastgesteld puntenstelsel.

Hoe weet u of u in een niet geliberaliseerde woning woont? Hiervoor heeft u de volgende informatie nodig: in welk jaar is het huurcontract ingegaan en wat was de huur bij de start van het contract? Vul deze gegevens in op deze website en u ziet direct of u in een geliberaliseerde woning woont.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,3
54 beoordelingen