Belastingaangifte levensverzekeringen

Aangifte en uw levensverzekering

Elk jaar hebben levensverzekeraars de wettelijke verplichting polisgegevens/verzekeringsgegevens door te geven aan de Belastingdienst.  De Belastingdienst gebruikt deze gegevens om een juist beeld te krijgen voor de heffing van de inkomstenbelasting. En voor de vooringevulde aangifte inkomstenbelasting. U hoeft dus deze gegevens niet zelf in te vullen bij uw aangifte.
Dit geldt voor deze verzekeringen:

Kapitaalverzekeringen (code belastingdienst: WKAP)

Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)

De waarde van deze polissen hoeven verzekeraars niet door te geven aan de Belastingdienst.

Kapitaalverzekeringen (geen Kapitaalverzekering Eigen Woning) gesloten na 14 september 1999

De waarde van deze verzekeringen zijn gedurende de looptijd belast.

Kapitaalverzekeringen (geen Kapitaalverzekering Eigen Woning) gesloten op of voor 14 september 1999

Deze verzekeringen hebben tot 2029 het recht op vrijstelling in box 3 als het verzekerd kapitaal na 14 september 1999 niet is verhoogd en de looptijd van de verzekering niet is verlengd. De vrijstelling is maximaal € 123.428,- per belastingplichtige.
Belastingaangifte levensverzekeringen - Zicht adviseurs

Lijfrenteverzekeringen (code belastingdienst PRLV)

Alleen premies die zijn betaald in het jaar 2017 komen mogelijk voor aftrek in aanmerking. Verzekeraars geven dan ook alleen de betaalde premies in het jaar 2017 voor deze verzekeringen door aan de belastingdienst. Of u de premies daadwerkelijk in aftrek kan nemen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw jaarruimte.

Arbeidsongeschiktheidverzekeringen (code belastingdienst PRAV)

Premies voor arbeidsongeschiktheidverzekeringen betaald in 2017 zijn onbeperkt aftrekbaar. Verzekeraars geven dan ook alleen de betaalde premies in het jaar 2017 voor deze verzekeringen door aan de belastingdienst.
Belastingaangifte levensverzekeringen - Zicht adviseurs

Heeft u advies nodig?

 • Bij u thuis
 • Op ons kantoor
 • Via webcam
088-020 93 03
Veelgestelde vragen

 • Kan ik overstappen naar banksparen?
  Het is mogelijk om uw huidige verzekeringspolis om te zetten naar een bankspaarproduct. Lees verder
 • Wat is lijfrente ook alweer?
  Veel mensen hebben een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. Een koopsompolis is ook een vorm van een lijfrente. Met een lijfrente bouwt u een bedrag op voor later als u wat extra inkomen nodig heeft. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of als u eerder wilt stoppen met werken. Lees verder
 • Wat betekent de stijging van de AOW-leeftijd?
  De AOW-leeftijd loopt stapsgewijs op tot 67 jaar en 3 maanden in 2022. Vanaf 2023 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Op de website van de sociale verzekeringsbank kunt u direct zien op welke leeftijd u recht heeft op AOW. 
  De aanpassing van de AOW-leeftijd heeft directe gevolgen voor u. Het kan zijn dat u langer moet doorwerken voordat u met pensioen kunt gaan. Maar het kan ook zijn dat u minder pensioen opbouwt. Lees verder