Studeert uw zoon of dochter? Helpt u bij de belastingaangifte?

Als uw zoon of dochter een uitnodiging krijgt van de belastingdienst krijgt, is hij of zij verplicht aangifte te doen. De brief is terug te vinden in de berichtenbox van Mijn Overheid.

Ook zonder uitnodiging kan uw zoon of dochter aangifte doen. Bijvoorbeeld als hij of zij geld terug kan krijgen. Op Mijn Belastingdienst is het mogelijk een proefberekening te maken. Zo kan uw zoon of dochter zien of hij of zij geld terug krijgt. Zolang hij of zij niet op verzenden drukt, is er geen aangifte gedaan.

Let op de volgende 3 zaken

1. Heeft uw zoon of dochter een bijbaan?

Dan wordt er mogelijk teveel belasting ingehouden. Dit kan hij of zij terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Stage gelopen en een vergoeding ontvangen? Ook dan is er misschien teveel belasting ingehouden. En ook dan is belastingteruggave mogelijk.

2. Heeft uw zoon of dochter geen studiefinanciering?

Wel een studiefinanciering? Dan zijn studiekosten niet aftrekbaar. Heeft uw zoon of dochter echter geen studiefinanciering? En daar ook geen recht op? Dan zijn studiekosten wel aftrekbaar. Eventuele vergoedingen van een werkgever moeten hier dan wel weer in mindering worden gebracht. Verder moet er een minimum bedrag van € 250,- zijn voordat studiekosten als aftrekpost mogen worden opgevoerd.

3. Maakt uw zoon of dochter reiskosten?

Ook reiskosten kunnen, onder voorwaarden, in mindering worden gebracht op het inkomen. Reist hij of zij tussen huis en werk (stage/loondienst)? En krijgt uw zoon of dochter daarvoor te weinig vergoeding? Dan mag er voor de reiskosten een bedrag in mindering worden gebracht op het inkomen. Dit bedrag baseert u op de reiskostentabel van de belastingdienst. Verdere voorwaarden zijn dat uw zoon of dochter met het openbaar vervoer heeft gereisd en dat hij of zij een openbaar vervoer of reisverklaring heeft. Studenten kunnen deze opvragen bij DUO. Als uw kind een jaartrajectkaart, NS-jaarkaart of ov-jaarkaart heeft, is het opvragen van een openbaarvervoerverklaring niet nodig. Die krijgt de Belastingdienst direct van de NS.

Aangifte doen

U helpt uw zoon of dochter mogelijk op weg. Maar aangifte doen is tegenwoordig heel makkelijk. Als er geen sprake is van bijzondere zaken als een eigen bedrijf of woning in het buitenland, dan kan dat heel eenvoudig en snel via de aangifte-app van de belastingdienst. Alles staat dan al klaar.

Let op: uw zoon of dochter is zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens, dus zal deze altijd moeten controleren. Wat is daarvoor nodig?

  • Het burgerservicenummer
  • De jaaropgaaf
  • Het DigiD
  • Eventueel de reis- en studiekosten
Studenten samenwerken – Pensioen en inkomen – Particulier

Zicht studentenpakket

Het studentenpakket van Zicht combineert alle studentenverzekeringen die nodig zijn. We geven graag advies over welke dekkingen wel of niet nodig zijn.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen