Studeert uw zoon of dochter? Helpt u bij de belastingaangifte?

Als uw zoon of dochter een uitnodiging krijgt van de belastingdienst krijgt, is hij of zij verplicht aangifte te doen. De brief is terug te vinden in de berichtenbox van Mijn Overheid.

Ook zonder uitnodiging kan uw zoon of dochter aangifte doen. Bijvoorbeeld als hij of zij geld terug kan krijgen. Op Mijn Belastingdienst is het mogelijk een proefberekening te maken. Zo kan uw zoon of dochter zien of hij of zij geld terug krijgt. Zolang hij of zij niet op verzenden drukt, is er geen aangifte gedaan.

Let op de volgende 3 zaken

1. Heeft uw zoon of dochter een bijbaan?

Dan wordt er mogelijk teveel belasting ingehouden. Dit kan hij of zij terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Stage gelopen en een vergoeding ontvangen? Ook dan is er misschien teveel belasting ingehouden. En ook dan is belastingteruggave mogelijk.

2. Heeft uw zoon of dochter geen studiefinanciering?

Wel een studiefinanciering? Dan zijn studiekosten niet aftrekbaar. Heeft uw zoon of dochter echter geen studiefinanciering? En daar ook geen recht op? Dan zijn studiekosten wel aftrekbaar. Eventuele vergoedingen van een werkgever moeten hier dan wel weer in mindering worden gebracht. Verder moet er een minimum bedrag van € 250,- zijn voordat studiekosten als aftrekpost mogen worden opgevoerd.

3. Maakt uw zoon of dochter reiskosten?

Ook reiskosten kunnen, onder voorwaarden, in mindering worden gebracht op het inkomen. Reist hij of zij tussen huis en werk (stage/loondienst)? En krijgt uw zoon of dochter daarvoor te weinig vergoeding? Dan mag er voor de reiskosten een bedrag in mindering worden gebracht op het inkomen. Dit bedrag baseert u op de reiskostentabel van de belastingdienst. Verdere voorwaarden zijn dat uw zoon of dochter met het openbaar vervoer heeft gereisd en dat hij of zij een openbaar vervoer of reisverklaring heeft. Studenten kunnen deze opvragen bij DUO. Als uw kind een jaartrajectkaart, NS-jaarkaart of ov-jaarkaart heeft, is het opvragen van een openbaarvervoerverklaring niet nodig. Die krijgt de Belastingdienst direct van de NS.

Aangifte doen

U helpt uw zoon of dochter mogelijk op weg. Maar aangifte doen is tegenwoordig heel makkelijk. Als er geen sprake is van bijzondere zaken als een eigen bedrijf of woning in het buitenland, dan kan dat heel eenvoudig en snel via de aangifte-app van de belastingdienst. Alles staat dan al klaar.

Let op: uw zoon of dochter is zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens, dus zal deze altijd moeten controleren. Wat is daarvoor nodig?

 • Het burgerservicenummer
 • De jaaropgaaf
 • Het DigiD
 • Eventueel de reis- en studiekosten
Studenten samenwerken – Pensioen en inkomen – Particulier

Zicht studentenpakket

Het studentenpakket van Zicht combineert alle studentenverzekeringen die nodig zijn. We geven graag advies over welke dekkingen wel of niet nodig zijn.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
820 beoordelingen
 • Hoe zit het met pensioenopbouw als u ziek wordt?
  Tijdens de eerste twee jaar van ziekte betaalt de werkgever uw loon door. In het eerste ziektejaar is dit meestal 100% en in het tweede jaar 70%. Over dit bedrag bouwt u ook pensioen op. Als u na die twee jaar niet mee kunt werken en u wordt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard door het UWV, krijgt u een WIA uitkering. Vanaf dat moment bouwt u (gedeeltelijk) premievrij pensioen op.
 • Wat betekent de stijging van de AOW-leeftijd?
  De AOW-leeftijd loopt stapsgewijs op tot 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Op de website van de sociale verzekeringsbank kunt u direct zien op welke leeftijd u recht heeft op AOW. De aanpassing van de AOW-leeftijd heeft directe gevolgen voor u. Het kan zijn dat u langer moet doorwerken voordat u met pensioen kunt gaan. Maar het kan ook zijn dat u minder pensioen opbouwt. Lees verder
 • Kan ik overstappen naar banksparen?
  Het is mogelijk om uw huidige verzekeringspolis om te zetten naar een bankspaarproduct. Lees verder
 • Wat is lijfrente ook alweer?
  Veel mensen hebben een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. Een koopsompolis is ook een vorm van een lijfrente. Met een lijfrente bouwt u een bedrag op voor later als u wat extra inkomen nodig heeft. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of als u eerder wilt stoppen met werken. Lees verder
 • Ik ga scheiden, wat moet ik regelen voor mijn pensioen?
  Het is belangrijk om de afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Als er geen afspraken worden gemaakt, dan geldt de wetgeving. Hierin staat dat het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk verdeeld wordt. Ook wordt het tot de scheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen, nu een bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. Wilt u afwijken hiervan? Dan moet dit vastgelegd worden in het echtscheidingsconvenant. De pensioenuitvoerder wil dan graag een kopie hiervan, zodat ze de gemaakte afspraken kunnen vastleggen.
 • Ik ben bijna 67 jaar, maar ik wil nog langer doorwerken. Hoe gaat dat verder met mijn pensioen?
  De pensioenopbouw stopt in de maand waarin u 67 wordt. Vanaf dat moment betaalt u ook geen pensioen premie meer. U kunt ervoor kiezen om uw pensioenuitkering in te laten gaan in de maand waarin u 67 wordt, maar u kunt de pensioenuitkering ook uitstellen. Zolang u werkt, uiterlijk tot de maand waarin u 70 jaar wordt, kun u de uitkering uitstellen. Als u voor uitstellen kiest wordt uw pensioenuitkering ook iets hoger.