Controlepunten aangifte 2018

Waar let de belastingdienst extra op bij de aangifte 2018?

Bijna elk jaar heeft de belastingdienst een aantal punten waar ze extra goed op let bij het beoordelen van de belastingaangifte. Vaak punten waar veel fouten mee worden gemaakt. We hebben vier veelvoorkomende punten voor u op een rijtje gezet.

1. Neveninkomsten

Verdiensten naast uw reguliere baan moet u natuurlijk ook opgeven. Bijvoorbeeld inkomsten uit gastcolleges of geld dat u kreeg voor deelname aan een medisch onderzoek. Deze inkomsten geeft u op onder ‘resultaat overige werkzaamheden’. Omdat dit vaak niet standaard staat ingevuld, wordt het nogal eens ‘vergeten’ volgens de belastingdienst.

2. Afkoop lijfrente

Hebt u in 2018 een lijfrenteverzekering vervroegd afgekocht? Vermeld dan de afkoopsom in de belastingaangifte. Deze afkoop wordt belast in box 1.
Belastingaangifte controlepunten - Zicht adviseurs

3. Waarde cryptovaluta

De waarde van cryptomunten moet u ook opgeven in box 3. Peildatum is 1 januari 2018. En dat is heel jammer, want dat was zo ongeveer het hoogtepunt van de koers van de Bitcoin. Veel meer dan de waarde aan het eind van 2018. Toch, voor de belastingdienst geldt maar één waarde, die op 1 januari 2018.

4. Aankoop nieuwe woning

Kocht u in 2018 een nieuwe woning? Dan krijgt u te maken met een wirwar aan extra kosten. Waarbij sommige wel aftrekbaar zijn en andere weer niet. Zo zijn kosten voor hypotheekadvies aftrekbaar, makelaarskosten weer niet. Kortom, het is bekend bij de belastingdienst dat hier veel fouten mee worden gemaakt. Welke kosten zijn aftrekbaar? Bekijk ons overzicht >

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1468 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Kan ik overstappen naar banksparen?
  Het is mogelijk om uw huidige verzekeringspolis om te zetten naar een bankspaarproduct. Lees verder
 • Wat is lijfrente ook alweer?
  Veel mensen hebben een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. Een koopsompolis is ook een vorm van een lijfrente. Met een lijfrente bouwt u een bedrag op voor later als u wat extra inkomen nodig heeft. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of als u eerder wilt stoppen met werken. Lees verder
 • Wat betekent de stijging van de AOW-leeftijd?
  De AOW-leeftijd loopt stapsgewijs op tot 67 jaar en 3 maanden in 2022. Vanaf 2023 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Op de website van de sociale verzekeringsbank kunt u direct zien op welke leeftijd u recht heeft op AOW. 
  De aanpassing van de AOW-leeftijd heeft directe gevolgen voor u. Het kan zijn dat u langer moet doorwerken voordat u met pensioen kunt gaan. Maar het kan ook zijn dat u minder pensioen opbouwt. Lees verder
 • Hoe zit het met pensioenopbouw als u ziek wordt?
  Tijdens de eerste twee jaar van ziekte betaalt de werkgever uw loon door. In het eerste ziektejaar is dit meestal 100% en in het tweede jaar 70%. Over dit bedrag bouwt u ook pensioen op. Als u na die twee jaar niet mee kunt werken en u wordt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard door het UWV, krijgt  u een WIA uitkering. Vanaf dat moment bouwt u (gedeeltelijk) premievrij pensioen op.
 • Ik ga scheiden, wat moet ik regelen voor mijn pensioen?
  Het is belangrijk om de afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Als er geen afspraken worden gemaakt, dan geldt de wetgeving. Hierin staat dat het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk verdeeld wordt. Ook wordt het tot de scheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen, nu een bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. Wilt u afwijken hiervan? Dan moet dit vastgelegd worden in het echtscheidingsconvenant. De pensioenuitvoerder wil dan graag een kopie hiervan, zodat ze de gemaakte afspraken kunnen vastleggen.
 • Ik ben bijna 67 jaar, maar ik wil nog langer doorwerken. Hoe gaat dat verder met mijn pensioen?
  De pensioenopbouw stopt in de maand waarin u 67 wordt. Vanaf dat moment betaalt u ook geen pensioen premie meer. U kunt ervoor kiezen om uw pensioenuitkering in te laten gaan in de maand waarin u 67 wordt, maar u kunt de pensioenuitkering ook uitstellen. Zolang u werkt, uiterlijk tot de maand waarin u 70 jaar wordt, kun u de uitkering uitstellen. Als u voor uitstellen kiest wordt uw pensioenuitkering ook iets hoger.