Aangifte inkomstenbelasting 2016

Wat is er veranderd in de aangifte inkomstenbelasting 2016?

Ook in 2016 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Wij hebben de drie belangrijke wijzigingen voor u op een rij gezet. 

Op de website van de Consumentenbond vindt u een compleet overzicht van alle veranderingen.

Extra heffingsvrije vermogen voor AOW’ers vervalt

Ouderen krijgen met de afschaffing van het extra heffingsvrije vermogen in box 3 een tegenvaller te verwerken. Ontvangt u AOW en was uw vermogen op 1 januari 2016 meer dan € 24.437,- (of voor partners € 48.874,-)? Dan betaalt u over het bedrag boven deze grens 1,2% vermogensrendementsheffing. Wel gaat de heffingskorting voor ouderen met een inkomen tot € 35.949,- in 2016 eenmalig omhoog naar € 1.187,-. 

Let op: de verandering voor AOW’ers  kan ook gevolgen hebben voor huurtoeslag of andere toeslagen die u ontvangt. 
IB aangifte 2016 - Zicht adviseurs

Kinderopvangtoeslag omhoog voor werkende ouders

Bent u werkende ouder en gaan uw kinderen naar de kinderopvang? Dan profiteert u van de fiscale wijzigingen. U ontvangt over 2016 namelijk 5,8% meer kinderopvangtoeslag. Daarnaast heeft de minstverdienende partner recht op heffingskorting (alleen bij kinderen jonger dan 12 jaar). 
IB aangifte 2016 - Zicht adviseurs

Versoepeling regels bij achterstand aflossing eigen woning

Het kan iedereen gebeuren; u kunt uw hypotheeklasten niet meer betalen. Bij een langdurige achterstand bij de aflossing van een annuïteitenhypotheek verhuist uw lening van box 1 naar box 3 en vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. 

Voorheen kon de lening dan ook nooit meer terug verhuizen naar box 1 en kon u dus nooit meer opnieuw rente aftrekken. Deze regel is gelukkig aangepast. Zodra u uw achterstand heeft ingehaald verhuist uw lening weer naar box 1 (met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013) en kunt u opnieuw hypotheekrenteaftrek toepassen.

Heeft u advies nodig?

 • Bij u thuis
 • Op ons kantoor
 • Via webcam
088-020 93 03
Veelgestelde vragen

 • Kan ik overstappen naar banksparen?
  Het is mogelijk om uw huidige verzekeringspolis om te zetten naar een bankspaarproduct. Lees verder
 • Wat is lijfrente ook alweer?
  Veel mensen hebben een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. Een koopsompolis is ook een vorm van een lijfrente. Met een lijfrente bouwt u een bedrag op voor later als u wat extra inkomen nodig heeft. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of als u eerder wilt stoppen met werken. Lees verder
 • Wat betekent de stijging van de AOW-leeftijd?
  De AOW-leeftijd loopt stapsgewijs op tot 67 jaar en 3 maanden in 2022. Vanaf 2023 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Op de website van de sociale verzekeringsbank kunt u direct zien op welke leeftijd u recht heeft op AOW. 
  De aanpassing van de AOW-leeftijd heeft directe gevolgen voor u. Het kan zijn dat u langer moet doorwerken voordat u met pensioen kunt gaan. Maar het kan ook zijn dat u minder pensioen opbouwt. Lees verder