Bespaartip: check uw overlijdensrisicoverzekering

Met de huidige prijsstijgingen loont het om uw vaste lasten onder de loep te nemen. De meeste mensen beginnen bij het nalopen van hun abonnementen en kijken nog eens kritisch naar bijvoorbeeld hun autoverzekering. Naar de overlijdensrisicoverzekering wordt bijna nooit gekeken. Dat is jammer! Mogelijk kunt u daar mooie bedragen besparen.

Een belangrijke vraag om mee te beginnen: heeft u een overlijdensrisicoverzekering (ORV)? Het klinkt misschien gek, maar het is goed om dit na te gaan. Veel huizenbezitters hebben zo’n verzekering afgesloten bij het afsluiten van hun hypotheek. Tot 2018 was dit zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

088-020 93 99 direct een adviseur spreken

Wanneer heeft u voor het laatst naar uw ORV gekeken?

Met de ORV-premies is iets bijzonders gebeurd. Sinds 2010 zijn de premies enorm gedaald, met wel meer dan 50%! Als u voor 2010 een ORV heeft afgesloten, is het dus goed om daar eens naar te laten kijken. Waarschijnlijk wordt uw premie stukken goedkoper als u een nieuwe ORV afsluit. Afhankelijk van de looptijd kan het duizenden euro’s schelen! Wilt u weten of u kunt besparen?

Let op! Uw premie is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en gezondheid. Er is dus geen garantie dat uw premie daadwerkelijk omlaag gaat als u een nieuwe ORV afsluit. Kortom: zeg nooit een overlijdensrisicoverzekering op voordat u een nieuwe heeft afgesloten.

Gestopt met roken?

Verzekeringsmaatschappijen bepalen de premie van overlijdensrisicoverzekeringen per verzekeringnemer. Daarbij kijken ze onder andere naar uw gezondheid. Een van de factoren die daaronder valt is wel of niet roken. Rookte u toen u uw ORV afsloot? Dan betekende dat een forse premieopslag. Bent u inmiddels al meer dan twee jaar gestopt met roken? Dan kunt u een verzoek indienen om de opslag eraf te halen. Dit kan u een flinke besparing opleveren. Goed om te weten: het kan zijn dat uw verzekeringsmaatschappij om een (nieuwe) gezondheidsverklaring vraagt.

Tip: u kunt ook een niet-rokersverklaring invullen én uw ORV oversluiten. Dat levert mogelijk een extra besparing op.

Het verzekerd bedrag verlagen?

Misschien heeft u in de afgelopen jaren een deel van uw hypotheek afgelost, een mooi bedrag bij elkaar gespaard of een erfenis ontvangen. In dat geval zijn uw nabestaanden minder afhankelijk van de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering om de hypotheek af te lossen. En kunt u mogelijk het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering verlagen. Dat bespaart weer premie! Uw adviseur kan u vertellen of het verlagen van het verzekerd bedrag bij uw verzekeringsmaatschappij mogelijk en verstandig is.

De grootste besparing: opzeggen.

Ten slotte kunt u zichzelf de vraag stellen of u de overlijdensrisicoverzekering nog nodig heeft. Misschien is uw situatie veranderd en sluit een ORV daar niet meer bij aan. Het stopzetten van de ORV levert uiteindelijk de grootste besparing op, maar het heeft natuurlijk wel effect op hoe u uw nabestaanden achterlaat. Overleg daarom goed met uw adviseur voor u besluit om uw ORV op te zeggen.

Wilt u zaken aanpassen in uw (overlijdensrisico)verzekeringen? Neem dan altijd contact op met uw adviseur. Hij of zij voorziet u van advies, afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
644 beoordelingen
  • De pensioenopbouw stopt wanneer u de pensioenrichtleeftijd haalt. Meestal is dat 68 jaar. U kunt ervoor kiezen om de pensioenuitkering in te laten gaan wanneer u de pensioenrichtleeftijd bereikt, maar u kunt ook vervroegen of uitstellen. De uitkering kunt u maximaal uitstellen tot 5 jaar na uw AOW-leeftijd. Omdat de uitkering van het pensioen dan over een kortere tijdsperiode wordt gespreid, is de uitkering per maand hoger. Wanneer u uw pensioenuitkering juist eerder laat ingaan, heeft dit effect op de hoogte van het te ontvangen pensioen. De maandelijkse uitkering is in dit geval juist lager.
  • De AOW-leeftijd loopt stapsgewijs op tot 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Op de website van de sociale verzekeringsbank kunt u direct zien op welke leeftijd u recht heeft op AOW. De aanpassing van de AOW-leeftijd heeft directe gevolgen voor u. Het kan zijn dat u langer moet doorwerken voordat u met pensioen kunt gaan. Maar het kan ook zijn dat u minder pensioen opbouwt. Lees verder
  • Veel mensen hebben een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. Een koopsompolis is ook een vorm van een lijfrente. Met een lijfrente bouwt u een bedrag op voor later als u wat extra inkomen nodig heeft. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of als u eerder wilt stoppen met werken. Lees verder
  • Tijdens de eerste twee jaar van ziekte betaalt de werkgever uw loon door. In het eerste ziektejaar is dit meestal 100% en in het tweede jaar 70%. Over dit bedrag bouwt u ook pensioen op. Als u na die twee jaar niet mee kunt werken en u wordt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard door het UWV, krijgt u een WIA uitkering. Vanaf dat moment bouwt u (gedeeltelijk) premievrij pensioen op.
  • Het is mogelijk om uw huidige verzekeringspolis om te zetten naar een bankspaarproduct. Lees verder
  • Het is belangrijk om de afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Als er geen afspraken worden gemaakt, dan geldt de wetgeving. Hierin staat dat het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk verdeeld wordt. Ook wordt het tot de scheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen, nu een bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. Wilt u afwijken hiervan? Dan moet dit vastgelegd worden in het echtscheidingsconvenant. De pensioenuitvoerder wil dan graag een kopie hiervan, zodat ze de gemaakte afspraken kunnen vastleggen.