Prinsjesdag 2018

Prinsjesdag 2018: de 5 belangrijkste financiële gevolgen

Het was een warme en zonnige Prinsjesdag. Daarbij past een positief verhaal van de koning. De troonrede bevat dan ook veel goed nieuws. De vijf belangrijkste punten uit de troonrede voor u op een rij.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG): grens omhoog

De NHG-grens gaat in 2019 met € 25.000,- omhoog naar € 290.000,-. Dit betekent dat u een duurdere woning kunt kopen met NHG. Dat is fijn, omdat u met NHG korting kunt krijgen op de hypotheekrente. Daarnaast vormt de NHG ook een financieel vangnet op het moment dat u uw hypotheek niet meer kunt betalen.

Maximum hypotheekrenteaftrek verder omlaag

Al een aantal jaren gaat de maximale hypotheekrenteaftrek omlaag. Ook in 2019 gaat er weer een half procent vanaf. Daarmee komt de maximale hypotheekrenteaftrek op 49%. Dit ’slechte nieuws’ geldt alleen voor mensen met een (gezamenlijk) inkomen vanaf € 68.600,-.

Verder wordt de afbouw van de renteaftrek versneld. Vanaf 2020 gaat er niet jaarlijks een half procent vanaf, maar wordt deze afgebouwd met 3% per jaar. Tot 37% in 2023.
Prinsjesdag - Zicht adviseurs

Minder belastingschijven

Het belastingstelsel vereenvoudigt. Nu zijn er nog vier belastingschijven, vanaf 2021 zijn dat er (voor de meeste mensen) nog maar twee. Er komt een basistarief van 37,05% voor inkomens tot € 68.507,- en een tarief van 49,5% voor de inkomens daarboven. Alleen mensen met een AOW-uitkering krijgen nog te maken met drie belastingschijven. De meeste mensen zullen hierdoor minder inkomstenbelasting betalen. Aan de andere kant kunt u ook minder hypotheekrente aftrekken.

Zorgpremies stijgen

De overheid verwacht dat de zorgpremies in 2019 voor de basisverzekering stijgen met ca. € 10,- per maand. Voor een gezin met twee kinderen (t/m 18 jaar) is dit al snel € 240,- extra premie per jaar. Daar tegenover zal de zorgtoeslag meestijgen met de premies. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de zorgtoeslag in 2019 naar € 1.233,-. Voor een meerpersoonshuishouden € 2.402,-. Het eigen risico blijft € 385,-.  
Natuurlijk is de premiestijging een verwachting. Uiteindelijk bepalen zorgverzekeraars de premie. Dan blijkt of de overheid een goede inschatting heeft gemaakt. Zorgverzekeraar DSW maakt deze maand al de nieuwe premies bekend.

Gebruikt u medicijnen waar u voor moet bijbetalen? Dan kost u dit vanaf 2019 maximaal € 250,- per kalenderjaar. Vanaf 1 januari 2019 worden eigen bijdragen boven de € 250,- namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat eventueel openstaand eigen risico van toepassing is.
Prinsjesdag - Zicht adviseurs
Benieuwd naar de zorgpremies in 2019? >
Inschrijven voor onze zorginformatie

Vermogensrendementsheffing wordt aangepast

Als u vermogen/spaargeld heeft, betaalt u daarover belasting. De vrijstelling ligt in 2019 op € 30.360,- (per volwassen persoon). De belastingdienst gaat ervan uit dat u over uw vermogen rendement maakt. Nu wordt daarbij uitgegaan van 0,36%. Vanaf 2019 gaat dit omlaag naar 0,13%. Positief natuurlijk, u betaalt zo minder belasting. Maar dit veronderstelde rendement is nog wel meer dan de rente die u op een spaarrekening bij de bank krijgt.

Wij regelen het voor u


  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1800 beoordelingen
Veelgestelde vragen