Diefstal elektrische fiets enorm gestegen. Bent u voorbereid?

In twee jaar tijd is het aantal diefstallen van fietsen en elektrische fietsen met meer dan 150.000 gestegen, naar 553.116 diefstallen in 2021. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (S.A.F.E.). Misschien heeft u ook wel een e-bike. Weet u wat u moet doen om diefstal van uw elektrische fiets te voorkomen?

Zoë helpt u graag verder

Stijging diefstal heeft verschillende oorzaken

De stijging van het aantal diefstallen is op verschillende manieren te verklaren. In coronatijd zijn mensen meer gaan fietsen. Onder andere racefietsen en elektrische fietsen waren niet aan te slepen. Meer (dure) fietsen betekent ook meer diefstalmogelijkheden.

Daarnaast meldt de stichting dat fietseigenaren veel vaker aangifte doen bij diefstal van een e-bike dan van een gewone fiets. Dat heeft twee redenen. E-bikes zijn vaak duurder, maar ook vaker verzekerd. En veel verzekeringsmaatschappijen eisen dat gedupeerden aangifte doen van de diefstal.

Wat kunt u doen?

Verzekeren

Steeds meer mensen sluiten een fietsverzekering af voor hun elektrische fiets, speed pedelec of racefiets. Dat is logisch, want dit zijn vaak dure fietsen. Denkt u er ook over om uw e-bike te verzekeren?

Vrouw op fiets-E-bike verzekeren-particulier

Voorkomen is beter dan genezen!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we u ook drie tips om diefstal van uw (elektrische) fiets te voorkomen.

1. Preventie: zet uw fiets in de schuur

Man in pak op elektrsiche fiets – Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering – Zakelijk

Het lijkt een inkoppertje, maar het maakt echt verschil. Zet uw fiets niet naast of achter uw huis, maar in de afgesloten schuur. En nog beter: zorg voor een ART-gekeurd grond- of muuranker. Daarmee bevestigt u uw fiets aan de grond of aan de muur, waardoor een indringer de fiets niet zomaar kan oppakken en meenemen.

2. Preventie: een tweede slot

Diefstal fietsen en e-bikes enorm gestegen. Bent u voorbereid? 1

Niet iedereen heeft de luxe van een schuur of zelfs maar een tuin. In die gevallen is het extra belangrijk om te investeren in een goed tweede en ART-gekeurd slot, waarmee u de fiets ook kunt vast maken aan bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal. Zeker als uw fiets op straat staat, schrikt dit dieven af.

3. Preventie: GPS-tracker

Diefstal fietsen en e-bikes enorm gestegen. Bent u voorbereid?

In sommige fietsen is het tegenwoordig standaard ingebouwd: een GPS-tracker. Met zo’n tracker weet u altijd waar uw fiets zich bevindt. Er zijn zelfs fietsen met een elektrisch geïntegreerd slot, zodat u uw fiets vanaf uw telefoon op slot kunt zetten en weer van het slot halen. Zijn deze snufjes nog niet ingebouwd bij uw fiets? Dan kunt u een losse GPS-tracker aanschaffen en op uw fiets bevestigen.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen
  • Ja. Voor een elektrische fiets of e-bike geldt dezelfde dekking als voor een normale fiets.
  • Ja. Wel geldt er voor een racefiets of ATB een hoger eigen risico en moet de fiets altijd vastgemaakt worden aan een vast voorwerp, zoals een boom, lantaarnpaal of fietsenrek.
  • U bent verplicht een ART slot met minimaal 2 sterren te gebruiken. Bij schade moet u de originele fietssleutels van het slot kunnen overhandigen, waarbij er minstens één sleutel gebruikssporen moet bevatten.