Veilig fietsen in de winter: handige tips

Fietsen in de winter? Met de winter voor de deur is het belangrijk om veilig de weg op te gaan. Vooral op de fiets, want als fietser bent u vaak moeilijk zichtbaar. We hebben wat handige tips voor u op een rij gezet. Zo kunt u veilig de weg op, zelfs in de koudste maanden van het jaar.

Zoë helpt u graag verder

Let op gladheid!

In de herfst en winter is het vaak nat buiten. Daardoor neemt de kans op gladheid en ongelukken toe. Voorkom ongelukken met de volgende praktische tips:

1.  Zet het zadel lager
Dit geeft u meer stabiliteit. En zo kunt u snel steun zoeken als dat nodig is.

2. Laat wat lucht uit uw banden lopen
Pomp uw fietsbanden niet te hard op, dit zorgt voor extra grip.

3. Pas uw snelheid aan
Let tijdens het fietsen extra goed op. Vooral in bochten kan het met nattigheid, bladeren en vorst erg glad zijn. Zet op uw elektrische fiets niet de maximale ondersteuning aan.

4. Investeer in de juiste uitrusting.
Denk aan een paar goede handschoenen. Dat is niet alleen lekker warm en droog, maar u kunt er ook makkelijker door remmen.

5. Controleer uw route
Op de routeplanner van de Fietsersbond ziet u welke straten gestrooid zijn. Ga naar ‘Meer opties’ -> ‘via strooiroutes’ op de website of in de app onder Routetype ->’Strooiroutes’.

Verbeter uw zichtbaarheid

Naast dat u moet oppassen voor gladheid, is het belangrijk dat u goed zichtbaar bent. Fietsen zonder verlichting wordt door 95% van de fietsers als gevaarlijk gezien. Toch blijkt dat in Nederland zo’n 30% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting heeft! Zorg ervoor dat u beter opvalt door:

Veilig fietsen in de winter: handige tips – Fietsverzekering – Particulier

 • De juiste verlichting
  Kies voor goede verlichting die zowel voor als achter goed zichtbaar is. Zo valt u goed op in het verkeer. En zorg dat u zelf goed zicht heeft. Dat verkleint de kans op ongelukken. En zo voorkomt u ook een boete van € 60,-. Onthoud: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.
 • Opvallende kleding
  Denk aan fluorescerende kleding of felle kleuren. Zo valt u sneller op, ook voor verkeer van opzij. Reflectie zorgt er niet alleen voor dat u beter gezien wordt, maar het helpt andere weggebruikers ook om in te schatten hoe hard u gaat.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen
 • Ja. Voor een elektrische fiets of e-bike geldt dezelfde dekking als voor een normale fiets.
 • Ja. Wel geldt er voor een racefiets of ATB een hoger eigen risico en moet de fiets altijd vastgemaakt worden aan een vast voorwerp, zoals een boom, lantaarnpaal of fietsenrek.
 • U bent verplicht een ART slot met minimaal 2 sterren te gebruiken. Bij schade moet u de originele fietssleutels van het slot kunnen overhandigen, waarbij er minstens één sleutel gebruikssporen moet bevatten.