Ongelukken met kinderen vaak in en om huis | Hoe veilig is uw woning?

Weet u of uw woning veilig is voor kinderen? Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Wist u dat de meeste ongelukken met kinderen in en rondom huis gebeuren? Per dag belanden er in Nederland gemiddeld 110 kinderen op de spoedeisende hulp. De nachtmerrie van elke ouder.

De vijf meest voorkomende ongevallen voor u op een rij. En tips om ze zoveel mogelijk te voorkomen.

Zoë helpt u graag verder

1. Vallen

Een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis wordt in 50% van de kinderongevallen veroorzaakt door vallen. Waarbij vallen van de trap bovenaan staat. Elk jaar worden er in Nederland 3.700 kinderen behandeld hiervoor. Vaak leidt zo’n val tot ernstig hersenletsel.

Tips

Zorg voor een traphekje, een goed verlichte trap, antislip materiaal op de treden en het dragen van schoenen of sokken met een goed profiel of antislip laagje. Leg geen losse spullen op de trap. En leer uw kind zich goed aan de trapleuning vast te houden.

Kind rent van de trap af-voorkomende ongelukken-particulier

2. Vergiftiging

Na ongelukken door vallen, is vergiftiging de meest voorkomende reden voor een ziekenhuisopname.

Tips

Zorg voor een kindersluiting op gootsteen- of andere kastjes. Sluit alle doppen van was- en schoonmaakmiddelen goed. Berg flessen en potten met gevaarlijke stoffen goed op, liefst op een plek waar uw kind er niet bij kan.


3. Vuur en verbrandingsongevallen

Bij brandwonden denkt u meteen aan vuur. Maar de meeste brandwonden worden veroorzaakt door hete vloeistoffen zoals thee, soep of badwater.

Tips

  • Wees heel voorzichtig met hete vloeistoffen, zoals thee. Gebruik geen losse kleedjes op tafel, waar u de thee op zet; kleine kinderen kunnen het kleedje zomaar naar zich toe trekken. En zet een theeglas op een plaats waar het kind er niet bij kan;
  • Test de warmte van het badwater, voordat u uw kind erin zet. Kleine kinderen kunnen door te heet water niet snel genoeg reageren en lopen daardoor uiteindelijk brandwonden op. Installeer een thermostaatkraan voor kinderen, zodat ze zich niet verbranden aan heet water. Een graad of 65 is namelijk al genoeg voor brandwonden;
  • Houd uw kinderen zo veel mogelijk uit de buurt van vuur. Gebruik bij een fornuis altijd de achterste pitten (bijvoorbeeld als u een eitje kookt), zodat kinderen er moeilijker bij kunnen en steek geen kaarsjes of waxinelichtjes aan in huis.


4. Verstikking

Verstikking als gevolg van een ongeval is in Nederland de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen tot vijf jaar. Verstikking treedt op als een klein voorwerp vast komt te zitten in de keel en dan de luchtwegen blokkeert. Vaak kunt u iemands leven redden door juist te handelen.

Tip

Laat geen kleine spullen liggen. En laat uw kind zo min mogelijk alleen. Bijvoorbeeld: het klepje van de afstandsbediening is er snel af en dan zijn batterijen gevaarlijk dichtbij. Leer hoe u de Heimlich manoeuvre toe kunt passen op baby’s en kinderen.

Moeder voedt kind-voorkomende ongelukken-particulier

5. Verdrinking

Een kind kan al verdrinken in twee centimeter water. Niet alleen baby’s, maar ook oudere kinderen! Vooral kinderen tot vijf jaar vormen een groot risico. Na ongeveer twee minuten kan een kind zelfs het bewustzijn verliezen. Na vier tot zes minuten kan het een onomkeerbare hersenbeschadiging hebben opgelopen of nog erger.

Tip

Bij ongeveer 90% van alle verdronken kinderen was er een ouder of verzorger aanwezig die moest opletten, maar op dat moment even afgeleid was. Dus ouders, pas op. Zorg dat u uw kind altijd in het zicht heeft. En dat uw kind de tuin niet kan verlaten als er sloten en/of vijvers in de buurt zijn. Heeft u een vijver in de tuin? Plaats er een hek omheen.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
645 beoordelingen