Annuleren in coronatijd

Uw annuleringsverzekering – vijf veel voorkomende situaties

Een annuleringsverzekering dekt de kosten als u onverwacht een reis moet annuleren of eerder terug moet komen van vakantie. Bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van een naaste. Kenmerk van een annuleringsverzekering is dat er sprake moet zijn van een onzeker voorval. U had de reden van de annulering niet kunnen voorzien. We hebben vijf veel voorkomende situaties voor u op een rijtje gezet.
088-020 93 03
of app 06-512 076 88

1. Uw reis wordt geannuleerd door de reisorganisatie.

Is uw reis geannuleerd door de reisorganisatie? Dan kunt u contact met hen opnemen. Mogelijk kunt u uw vakantie verzetten, krijgt u een voucher of een andere bestemming aangeboden. U kunt dan geen aanspraak maken op uw annuleringsverzekering.

2. U wilt zelf niet meer gaan, omdat u niet durft of niet meer wilt reizen.

De standaard annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. De allrisk dekking mogelijk wel. U moet dan aan enkele voorwaarden voldoen:
 • De annuleringsverzekering met allrisk dekking is vóór 27 februari 2020 afgesloten.
 • De reisbestemming was tijdens het boeken nog niet getroffen door het coronavirus.
 • De reisorganisatie heeft geen voucher ter beschikking gesteld of de mogelijkheid gegeven om uw reis te verplaatsen.
Voldoet u aan al de bovengenoemde punten? Dan kunt u de kosten voor annulering bij ons indienen ter beoordeling. Er is een eigen bijdrage van toepassing van 25% van de annuleringskosten.
Vakantie in coronatijd - Zicht adviseurs

3. U wordt ziek vlak voor vertrek, u kunt niet reizen.

Kunt u niet op vakantie vanwege ziekte (vlak voor vertrek)? Dan is er wel dekking voor de annulering. Ook als dit corona blijkt te zijn.

4. U wordt ziek op vakantie.

Is het coronavirus bij u of uw reisgenoot vastgesteld? De annuleringsverzekering biedt dekking voor het afbreken van een reis, als u corona heeft opgelopen tijdens de vakantie. Dit geldt niet als u ziek wordt op vakantie in een gebied met code oranje of rood.

5. U bent op vakantie en wilt eerder naar huis, omdat u zich niet veilig voelt.

De standaard annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. De allrisk dekking mogelijk wel. U moet dan aan enkele voorwaarden voldoen:
 • De annuleringsverzekering is vóór 27 februari 2020 afgesloten.
 • De reisbestemming was tijdens het boeken nog niet getroffen door het coronavirus.
 • Bent u werkelijk eerder teruggekomen en kunt u dit aantonen?
Voldoet u aan al de bovengenoemde punten? Dan kunt u de kosten voor annulering bij ons indienen ter beoordeling. Er is een eigen bijdrage van toepassing van 25% van de niet genoten reisdagen.
Vakantie in coronatijd - Zicht adviseurs
Rob Pijlman - Zicht adviseurs
Check altijd de kleurcode voordat u boekt en afreist naar uw vakantiebestemming. Is de kleur rood of oranje? Dan is er niet altijd dekking op de reisverzekering. Neem in dat geval contact op met ons.
Het Ministerie heeft ook een speciaal nummer om reisadviezen te checken: (+31)247 247 247

Rob Pijlman - Zicht adviseurs

Rob Pijlman

adviseur particulieren

Handig! De kleurcodes en wat dit betekent

Op dit moment hebben alle landen nog code oranje. Dit omdat de overheid adviseert geen reizen te maken, tenzij het echt nodig is. De overheid gebruikt vier kleurcodes om de veiligheid van een land aan te geven, namelijk:
 • groen: het land is veilig, de risico’s zijn vergelijkbaar met Nederland.
 • geel: in het land bestaan er veiligheidsrisico’s die afwijken van wat we in Nederland gewend zijn.
 • oranje: u kunt het land beter vermijden vanwege ernstige veiligheidsrisico’s. Alleen reizen indien noodzakelijk. Vakantie valt daar niet onder.
 • rood: ga absoluut niet.
Deze kleurcodes zijn adviezen vanuit de overheid. U bent niet verplicht zich daar aan te houden. Maar het is natuurlijk wel verstandig. De kleurcodes zijn terug te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reisverzekeraars handelen in ieder geval naar de kleurcodes. Het komt er op neer dat u geen of beperkte dekking heeft op uw reisverzekering, als u afreist naar een land met een negatief reisadvies. Nu is de werkelijkheid vaak ingewikkelder. Neem daarom altijd contact op met uw adviseur bij vragen of twijfel.

Twee voorbeelden

1. U gaat op vakantie naar een land met een negatief reisadvies
Stel, u gaat op vakantie naar Frankrijk, terwijl dit land code oranje heeft vanwege het coronavirus. U krijgt daar corona en wordt opgenomen in een ziekenhuis. Uw zorgverzekering vergoedt de kosten tegen het Nederlandse tarief. Is de rekening van het Franse ziekenhuis hoger? Dan moet u zelf de extra kosten betalen. Deze worden dan niet vergoed vanuit de dekking medische kosten op uw reisverzekering.

Maar wordt er tijdens deze vakantie ingebroken in uw caravan, wat niets te maken heeft met het coronavirus. Dan wordt deze schade wel vergoed, als u bent verzekerd tenminste.
2. U gaat op vakantie naar een land waar het reisadvies wijzigt naar negatief
Frankrijk heeft code geel op het moment dat u boekt. Daarna wordt het advies door de overheid gewijzigd naar oranje. Een negatief reisadvies dus. De zin in vakantie is daarmee verdwenen en u wilt annuleren. Heeft u een allrisk annuleringsverzekering? Dan mag u in dit voorbeeld annuleren. Bij een annuleringsverzekering zonder deze dekking krijgt u geen vergoeding.

Let op: de voorwaarden van deze verzekeringen zijn eind februari aangepast, waarmee het coronavirus is uitgesloten. De annuleringsverzekering met allrisk dekking moet u voor 27 februari hebben afgesloten, om recht te hebben op een vergoeding. Neem in zo’n geval altijd eerst contact op met de reisorganisatie of u voor een volledige vergoeding in aanmerking komt.
De antwoorden op deze pagina zijn opgesteld op basis van de polisvoorwaarden van ons huismerk, Zicht volmachtbedrijf. Bij andere verzekeringsmaatschappijen kunnen de polisvoorwaarden anders zijn. We hebben deze pagina met zorg opgesteld op basis van de beschikbare informatie op 29 mei 2020. U kunt hier geen rechten aan ontlenen. De afspraken met uw verzekeringsmaatschappij zijn altijd leidend. Als er informatie wijzigt, passen we deze pagina aan.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Waarom moet ik een doorlopende reisverzekering afsluiten?
  Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Zijn wintersport en bijzondere sporten ook meeverzekerd op mijn reisverzekering?
  Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • In welke landen ben ik verzekerd?
  Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Kan ik mijn reis annuleren bij een natuurramp?
  Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • Door een staking bij de luchtvaartmaatschappij gaat mijn vakantie niet door. Krijg ik een vergoeding van de annuleringskosten?
  De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket.  Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.