Als u uw vakantie moet annuleren

Heel vervelend, maar het kan altijd gebeuren. Uw vakantie kan niet doorgaan vanwege een vervelende gebeurtenis en u moet uw vakantie annuleren. Net nu u zo heeft uitgekeken naar de vakantie. Nog vervelender is als u zelf opdraait voor de kosten. Dat tweede kunt u voorkomen met een goede annuleringsverzekering. Voor een paar euro per maand heeft u dit risico voor een heel jaar verzekerd.

Zoë helpt u graag verder

Kort of doorlopend

We kennen twee soorten annuleringsverzekeringen; de kortlopende en de doorlopende annuleringsverzekering. De eerste sluit u af voor één specifieke reis. De doorlopende reisverzekering geeft het hele jaar door dekking. U hoeft dan nergens naar om te kijken, en ook een weekend weg is (hiermee) verzekerd.

Bij de doorlopende annuleringsverzekering betaalt u een vast bedrag per maand, afhankelijk van de verzekerde som. Het maakt voor uw premie niet uit hoe vaak u op vakantie gaat. Bij de kortlopende annuleringsverzekering is de premie afhankelijk van de reissom, vaak tussen de 5% en 7%. Gaat u vaker dan één keer per jaar op vakantie of is de prijs van uw reis meer dan € 1.500,-? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering bijna altijd goedkoper.

Dure reis boeken

Boekt u een dure reis? Kijk dan goed naar het verzekerde bedrag. Is het bedrag veel lager dan de reissom? Kies dan voor een hoger verzekerd bedrag.

Grote verschillen

Er zijn veel aanbieders van annuleringsverzekeringen. Met talloze verschillen:

 • Bij sommige verzekeringen heeft u te maken met een eigen risico.
 • Een overlijden in de eerste of tweede graad van de familie is een geldige reden om een reis te annuleren of af te breken. Bij sommige verzekeringen is ook een overlijden in de derde graad (bijvoorbeeld tante of nicht) verzekerd.
 • Ook het overlijden van een goede vriend of huisdier is bij sommige annuleringsverzekeringen gedekt.
 • Er zijn ook annuleringsverzekeringen met een zogenaamde all-risk dekking. Dan mag u altijd annuleren, met uitzondering van ‘geen zin’, ’slecht weer’ of corona. Dit geeft misschien wel een heel gerust gevoel.

Reisplannen maken – geannuleerd – Particulier

Ons advies

Gaat u een reis boeken? Bekijk de polisvoorwaarden van uw verzekering. Zo weet u waarvoor u verzekerd bent. U kunt natuurlijk ook uw adviseur bellen.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen
 • Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.