Op vakantie in coronatijd

Op vakantie in coronatijd, kan dat? En wat betekent dit voor u?

Langzaam gaat Europa van het slot en komt het openbare leven in beweging. Misschien denkt u zelfs weer aan vakantie in het buitenland? Gaat of wilt u op vakantie deze zomer? En boekte u zelfs al voor het uitbreken van het coronavirus? Dan vraagt u zich waarschijnlijk ook af wat er eigenlijk kan. Wij zetten een aantal tips en zaken waar u zeker aan moet denken op een rij. 
088-020 93 03
of app 06-512 076 88

Reis geboekt naar een land met een negatief reisadvies? Twee tips voor u!

Veel Nederlanders plannen en boeken al ruim op tijd hun vakanties. Zeker als het gaat om verre reizen. Een deel van het vakantieplezier zit uiteindelijk ook in de voorbereiding; inlezen in het land en bepalen wat absoluut niet gemist mag worden.
Is er voor uw bestemming een negatief reisadvies afgegeven; code oranje of rood? Dan hebben wij twee tips voor u:
 1. Neem contact op met de reisorganisatie om te kijken wat de oplossingen zijn. Misschien kunt u uw reis omboeken naar een andere bestemming of verplaatsen naar een later tijdstip. Of krijgt u een voucher of geldelijke vergoeding.
 2. Annuleer niet zelf. Uw annuleringsverzekering geeft hiervoor namelijk geen dekking. Ook niet als u de reis al geboekt heeft voor het uitbreken van de coronacrisis. Had u al een reisverzekering met allrisk dekking gesloten voor het uitbreken van de coronacrisis? Dan kunt u de reis die u al had geboekt wel annuleren.
Vakantie in coronatijd - Zicht adviseurs

Wat dekt de annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering dekt de kosten, als u onverwacht een reis moet annuleren of eerder terug moet komen van vakantie. Bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van een naaste. Het kenmerk van een annuleringsverzekering is dat er sprake moet zijn van een onzeker voorval. U had de reden van de annulering niet kunnen voorzien. Op 11 maart is de coronacrisis bestempeld als pandemie. Daarmee is het geen onzeker voorval meer en is er geen dekking meer bij annulering vanwege corona. Omdat er bijvoorbeeld een negatief reisadvies is afgegeven voor de vakantiebestemming. Het maakt daarbij niet uit of u nu een vakantie boekt in Spanje of in Nederland.  Lees meer over annuleren in coronatijd >

Help, het hotel gaat op slot! Op vakantie in quarantaine, wat nu?

De situatie rondom het coronavirus zal nog lange tijd onzeker blijven, ook tijdens de komende vakantieperiode. Stel, u bent op vakantie en in het resort of hotel breekt corona uit. Het hotel of resort gaat op slot. U kunt niet meer naar huis. Wat krijgt u vergoed van uw verzekering?
In het verleden was het zo dat de ANVR in elk geval de eerste drie nachten vergoedde als u vanwege ziekte langer op uw vakantieadres moest blijven. In maart heeft de ANVR dit aangepast en is er geen recht meer op een vergoeding voor de extra verblijfkosten. De enige reden wanneer u wel recht op vergoeding heeft, is op het moment dat de terugreis niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat er geen vliegtuigen beschikbaar zijn.

Mogelijk zijn de extra verblijfs- en bijvoorbeeld telefoonkosten gedekt op uw reisverzekering. Maar dan wel tot een maximum. En alleen als u zelf of iemand uit uw reisgezelschap ziek wordt. Bij preventieve quarantaine is er meestal geen dekking.
Vakantie in coronatijd - Zicht adviseurs

Vakantie geboekt bij een mooi resort, blijken de faciliteiten dicht te zijn

Veel Nederlanders boeken hun vakantie specifiek op de faciliteiten die de camping of het resort biedt. Het mooie zwembad met glijbanen, de kinderanimatie of het goede restaurant.
Wat nu als door de coronamaatregelen deze faciliteiten dicht blijken te zijn? Voor velen betekent dat een grote domper op de vakantievreugde. En u vraagt zich misschien af of u recht heeft uw geld terug te krijgen. U kunt de faciliteiten tenslotte niet gebruiken, terwijl u er wel voor heeft betaald. Probeer er op dat moment met de aanbieder uit te komen. Mogelijk biedt deze een voucher aan voor volgend jaar.
Stel, u heeft vooraf al vernomen dat de faciliteiten dicht zijn en daarom wilt u niet meer gaan. Kunt u aantonen dat u vanwege deze specifieke faciliteiten, zoals het grote zwembad met glijbanen of de animatie, de accommodatie heeft geboekt? Dan kunt u volgens de Autoriteit Consument en Markt annuleren. En heeft u recht uw geld terug te krijgen. Dat dat lastig is als de camping in het buitenland ligt, staat daar los van. Vandaar het advies te proberen om er (financieel) uit te komen met de eigenaar.
De antwoorden op deze pagina zijn opgesteld op basis van de polisvoorwaarden van ons huismerk, Zicht volmachtbedrijf. Bij andere verzekeringsmaatschappijen kunnen de polisvoorwaarden anders zijn. We hebben deze pagina met zorg opgesteld op basis van de beschikbare informatie op 29 mei 2020. U kunt hier geen rechten aan ontlenen. De afspraken met uw verzekeringsmaatschappij zijn altijd leidend. Als er informatie wijzigt, passen we deze pagina aan.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1840 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Waarom moet ik een doorlopende reisverzekering afsluiten?
  Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Zijn wintersport en bijzondere sporten ook meeverzekerd op mijn reisverzekering?
  Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • In welke landen ben ik verzekerd?
  Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Kan ik mijn reis annuleren bij een natuurramp?
  Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • Door een staking bij de luchtvaartmaatschappij gaat mijn vakantie niet door. Krijg ik een vergoeding van de annuleringskosten?
  De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket.  Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.