Op vakantie met de (elektrische) auto

Bent u goed voorbereid?

De zomervakantie is nog niet voorbij of we zitten met ons hoofd alweer bij de herfst- en wintersportvakantie. De auto is steeds populairder als vervoermiddel voor vakantie, dus helpen we u graag een eindje op weg met 6 tips voor een goed voorbereide autovakantie.

088 - 020 93 03 of app 06-512 076 88

1. Controleer uw inzittendenverzekering

Misschien gaat u dit jaar met vrienden op vakantie. Of gaan er vriendjes van uw (klein)kinderen mee. Heeft u uw reis gelukkig geregeld, ook voor uw passagiers? En bent u als bestuurder goed verzekerd als u zelf een ongeluk veroorzaakt? Een WA-verzekering is dan niet voldoende. Een inzittendenverzekering biedt uitkomst. Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen.

2. Regel een eventueel vignet

Afhankelijk van waar u naartoe gaat moet u onderweg tol betalen of heeft u een vignet nodig. De ANWB helpt u met een Europees overzicht van tolvignetten en milieustickers. Zo ziet u eenvoudig wat u moet regelen voor uw vakantie. Onze tip? Soms is het goedkoper een vignet/milieusticker aan de grens te kopen in plaats van in Nederland. Check dit voor u uw vignet/milieusticker aanschaft.


Autopech – Reisverzekering – Particulier

3. Zorg dat u pechhulp ingeschakeld heeft

Voor pech onderweg, of ook thuis voor de deur, kunt u zich op verschillende manieren verzekeren, zoals:

 • via de pechhulpdienst (ANWB Wegenwacht of Allianz Global Assist)
 • via de autoverzekering (meestal als een aparte dekking)
 • via de autodealer (vaak voor een aantal jaren gratis bij een nieuwe auto, als de onderhoudsbeurten door de dealer worden gedaan)
 • via de reisverzekering (is uitsluitend voor het buitenland)

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden. Dat maakt het vaak lastig om de juiste keuze te maken. Waar moet u rekening mee houden? U kunt ons hierover ook gewoon bellen. We helpen u graag op weg.

Op pad met de elektrische auto? Dan zijn tip 4 t/m 6 speciaal voor u!

4. Kies een vakantiebestemming die klaar is voor elektrische auto’s

Nog niet alle landen in Europa zijn er klaar voor: een vakantie met een elektrisch auto. Handig om daar rekening mee te houden als u uw bestemming kiest. Duitsland, Frankrijk en Noorwegen staan al bekend als landen met veel laadpalen. In het meest ideale geval heeft ook uw accommodatie er een of meer. Soms kunt u deze zelfs reserveren. Ook is het fijn als er in het dorp of de regio veel laadpalen zijn.

5. Stippel uw route uit en bereid u goed voor (laadpassen en stekkers)

Uw bestemming gekozen? Nu moet u er alleen nog komen. We raden aan om uw route met zorg uit te stippelen en af te stemmen op plekken met laadpalen onderweg. Het is dan wel belangrijk om ook de juiste laadpassen mee te nemen. Op laadpas.com kunt u eenvoudig laadpassen vergelijken. Vergeet niet om deze op tijd aan te vragen! De laatste stap van de voorbereiding is om de juiste laadstekkers in te pakken. Hoewel de Type 2-laadstekker standaard is in de Europese Unie, zult u op sommige plekken een Type 3-stekker nodig hebben.


6. Houd rekening met een andere actieradius

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van uw elektrische auto. Rijden door de bergen, koud weer en/of een zware belading kosten bijvoorbeeld meer energie. En dat betekent dat u dus vaker moet opladen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw route en reis.

Elektrische auto laadt op – Reisverzekering – Particulier

We hopen dat u met deze tips nog beter voorbereid bent voor een onbezorgde vakantie. Als allerlaatste tip nog een inkoppertje: check voor vertrek uw autoverzekering. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Fijne vakantie!

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
707 beoordelingen

Reisverzekering

 • Waarom moet ik een doorlopende reisverzekering afsluiten?
  Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Kan ik mijn reis annuleren bij een natuurramp?
  Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • In welke landen ben ik verzekerd?
  Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Zijn wintersport en bijzondere sporten ook meeverzekerd op mijn reisverzekering?
  Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • Door een staking bij de luchtvaartmaatschappij gaat mijn vakantie niet door. Krijg ik een vergoeding van de annuleringskosten?
  De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Autoverzekering

 • Handelt Zicht autoschade af volgens Directe Schadeafhandeling?
  Ja. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 
 • Waarom zou ik via Zicht adviseurs mijn autoverzekering afsluiten?
  Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van autoverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een autoverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Nieuwwaarderegeling bij uw autoverzekering, wat houdt dat in?
  Een nieuwwaarderegeling is vooral interessant als u een nieuwe auto WA + Volledig Casco (all-risk) verzekert. Als u uw auto total loss rijdt, zorgt deze regeling ervoor dat u weer een nieuwe auto kunt kopen. Zicht adviseurs biedt diverse autoverzekeringen waarbij het mogelijk is een uitgebreide nieuwwaarderegeling te sluiten. Neem contact met ons op, zodat we samen uw mogelijkheden kunnen bekijken.
 • Wat is de juiste dekking voor mijn auto?
  U wilt natuurlijk niet teveel betalen voor uw autoverzekering. Het is dus goed om na te denken over welke dekking bij uw auto past. De WA dekking is verplicht, daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende Beperkt Casco dekking of Volledig Casco dekking (all-risk). Auto's tot 7 jaar oud kunt u het best WA Casco verzekeren. Als uw auto ouder dan 7 jaar is raden wij u aan te kiezen voor Beperkt Casco dekking of alleen WA dekking. Uw keuze hangt natuurlijk ook af van de dagwaarde van uw auto en of u in staat bent een gelijkwaardige auto aan te schaffen als uw auto total loss wordt verklaard. Kijk dus goed naar uw eigen portemonnee. Neem contact op met onze adviseurs. Ze maken graag een premievergelijking voor u.
 • Is het verplicht om een groene kaart mee te nemen?
  In veel Europese landen is de groene kaart al een tijd niet meer verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle EU landen. We adviseren u wel om de groene kaart altijd mee te nemen. De groene kaart hoeft niet meer op groen papier gedrukt te zijn. Sommige verzekeraars werken ook met een digitale versie. Wilt u een originele groene kaart aanvragen? Vul het formulier in en we sturen het aan u op.
 • Is een autoverzekering een verplichte verzekering?
  Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Het is natuurlijk mogelijk om de dekking uit te breiden naar een beperkt casco of volledig casco dekking. Het RDW controleert regelmatig of een auto verzekerd is. Is dit niet het geval, dan riskeert de eigenaar een hoge boete. Zorg dus altijd voor een autoverzekering!
 • Hoe houdt Zicht adviseurs mijn schadevrije jaren bij?
  Als u geen schade rijdt bouwt u normaal gesproken op uw autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer jaren u schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op uw premie. U bouwt korting op tot een maximum. Als u uw verzekering beëindigt, wordt het aantal aantoonbare schadevrije jaren die u bij ons heeft opgebouwd in het landelijke systeem ‘Roy-Data’ gezet. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij neemt deze schadevrije jaren uit Roy-Data automatisch van ons over. Als u bij ons een autoverzekering afsluit, kijken we ook in Roy-Data wat uw aantoonbare schadevrije jaren zijn.