Reis- en vakantietrends 2020

Vaker kort in eigen land

Vakanties in eigen land blijven populair. En dan met name korte vakanties, dat doen we steeds vaker, een paar nachtjes weg. Veelal met de auto. De trein staat op derde plaats als het gaat om favoriet vervoer.

Vaker op vliegvakantie

Vliegvakanties zijn populairder dan ooit. Afgelopen jaar gingen we voor het eerst vaker met het vliegtuig dan met de auto op vakantie naar het buitenland. Meer dan 10 miljoen vliegvakanties in 2019. Opvallend in een tijd waar ‘vliegschaamte’ een fenomeen lijkt te worden.

De top 5 bestemmingen voor vliegvakanties

Als we gaan vliegen, waar gaat de reis dan meestal naartoe? Deze 5 bestemmingen zijn veruit favoriet.

 1. Spanje
 2. Griekenland
 3. Turkije
 4. Curaçao
 5. Egypte

Familie op schiphol-vakantietrends-particulier

Vaker in de problemen

Dat we als Nederlanders reislustig zijn, dat is wel bekend. Wat misschien minder bekend is, is dat we tijdens onze reizen best vaak iets vervelends meemaken. Tot wel 44 procent van de Nederlanders. Waarbij vooral jongere Nederlanders in de problemen raken. Vaak hoogopgeleide reizigers, tussen de 18 en 35 jaar.

De top 3 van wat er mis gaat op vakantie

 1. Het grootste deel van de vakantiegangers krijgt te maken met een gestolen of verloren pinpas, creditcard of contant geld. Dat gebeurt vooral buiten Europa.
 2. Daarop volgt diefstal of verlies van waardevolle voorwerpen zoals een telefoon of sieraden.
 3. Grotere problemen, zoals zwaar lichamelijk letsel of een ernstige ziekte waardoor reizigers in het ziekenhuis belanden, staan op de derde plaats.

Gezin op het strand-vakantietrends-particulier

Onze tips:

 1. Bereid u allereerst goed voor. Weet waar u terecht kunt, mocht het mis gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de douane lanceerden de hele handige Wijs op Reis campagne.
 2. Check vooraf of uw verzekeringen op orde zijn. Bijvoorbeeld, de volgende verzekeringen:

Reisverzekering

Check deze vooraf. Heeft u de juiste dekkingen?

 • Heeft u werelddekking als u buiten Europa op vakantie gaat?
 • Heeft u medische kosten meeverzekerd?

In veel landen zijn de medische kosten hoger dan in Nederland. In sommige landen zelfs heel extreem. En dat zijn niet altijd de landen waar u het eerst aan denkt. In Spanje en Turkije zijn veel privéklinieken. De kosten daar zijn meestal veel hoger in vergelijking met het Nederlandse tarief. De zorgverzekering vergoedt alleen de kosten tegen het Nederlandse tarief. Heeft u geen medische kosten meeverzekerd op uw reisverzekering? Dan moet u de rest zelf bijbetalen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Hoe zit het met uw dekking op de aansprakelijkheidsverzekering? Gaat u bijvoorbeeld naar Amerika of naar Canada? Dan adviseren we een dekking van € 2.500.000,-. Simpelweg omdat de claimbedragen in deze landen veel hoger liggen.

Op reis en gaat het toch mis? Neem contact op met de ambassade of het consulaat van het land waar u bent. En schakel lokale autoriteiten en uw reisverzekering in. Neem contact op met de alarmcentrale: +31 (0) 88-020 93 03. Dit nummer kunt u 24 uur per dag bellen. Sla het nummer op in uw mobiele telefoon. Zodat u dit altijd bij de hand heeft.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
813 beoordelingen
 • Waarom moet ik een doorlopende reisverzekering afsluiten?
  Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Kan ik mijn reis annuleren bij een natuurramp?
  Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • In welke landen ben ik verzekerd?
  Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Zijn wintersport en bijzondere sporten ook meeverzekerd op mijn reisverzekering?
  Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • Door een staking bij de luchtvaartmaatschappij gaat mijn vakantie niet door. Krijg ik een vergoeding van de annuleringskosten?
  De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.