5 mythes over decompressieziekte

Decompressieziekte, ook wel caissonziekte of duikersziekte genoemd, is waarschijnlijk bij iedere duiker wel bekend. Decompressieziekte ontstaat doordat stikstof, dat onder druk in het bloed en weefsel is opgelost, belletjes vormt als de druk weer daalt. De kans op decompressieziekte wordt groter bij diepe en lange duiken. Maar er zijn ook andere risicofactoren. Er zijn nogal wat mythes en misvattingen over decompressieziekte. Weet jij precies hoe het zit? Om jouw duikveiligheid te vergroten hebben we 5 mythes voor je op een rij gezet.

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Als ik al mijn safety stops doe kan ik geen decompressieziekte krijgen

Te snel stijgen is niet de enige risicofactor van decompressieziekte. Het is uiteraard belangrijk om de tabellen of je duikcomputer te volgen en safety stops te maken. Maar je voorkomt de kans op decompressieziekte hiermee niet helemaal. Ook andere risicofactoren kunnen een rol spelen in het ontstaan van de ziekte. Denk aan vermoeidheid, uitdroging, koud water, overgewicht, een te hoge inspanning of hoge leeftijd.


2. In ondiep water loop ik geen risico

Ook dit is niet waar. Het klopt wel dat je meer risico loopt bij diep en lang duiken. Maar ook korte opeenvolgende stijgingen (zoals tijdens een training in een zwembad) kunnen micro-stikstofbubbeltjes veroorzaken. En zoals hierboven gezegd zijn er ook andere risicofactoren waarmee je rekening moet houden.

Duikers-decompessie-particulier

3. Als ik ooit decompressieziekte heb gehad loop ik meer risico bij toekomstige duiken

Was er geen duidelijke of afwijkende oorzaak? En is de decompressieziekte goed en direct behandeld? Dan loop je geen extra risico bij toekomstige duiken. Maar als de behandeling niet tijdig is uitgevoerd, loop je wel een extra risico. Laat je dus altijd goed voorlichten door een duikarts.

4. Ik heb alleen last van huiduitslag, er is verder niets aan de hand

Een vlekkerige uitslag, roodheid of jeuk kunnen wel degelijk symptomen zijn van decompressieziekte. In dat geval zitten de stikstofbellen vlak onder de huid. De kans is groot dat de symptomen zich ook in andere vormen zullen ontwikkelen. Krijg je na een duik huiduitslag? Neem dan direct contact op met een arts.


5. Ik heb in de eerste uren na de duik geen symptomen gehad dus ben ik veilig

In veel gevallen uit decompressieziekte zich al tijdens of in de eerste uren na een duik. Maar in sommige gevallen kun je zelfs na 2 dagen nog symptomen krijgen. Ga je na een duik vliegen of door bergachtig gebied reizen? Dan loop je meer risico op het krijgen van decompressieziekte. Let de dagen na een duik dus goed op veranderingen in welzijn bij jezelf én je buddy.

Tunnel-decompressie-particulier

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
812 beoordelingen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder