8 tips tegen zeeziekte

Niets kan je duiktrip zo bederven als de complete ellende die zeeziekte heet. Je wil er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat je zeeziek wordt. Maar hoe kun je dit nu het beste doen? En welke tips
werken echt?

Goed verzekerd op duikvakantie?

Wat is zeeziekte?

Zeeziekte komt niet alleen op zee voor. Het wordt daarom ook wel reisziekte of officieel kinetose genoemd. Het ontstaat doordat de informatie die de verschillende zintuigen naar de hersenen sturen niet met elkaar overeen komt. Reisziekte ontstaat als je je niet meer met je ogen kunt oriënteren, als je bijvoorbeeld op een deinende boot zit.


Hoe voorkom je zeeziekte?

1. Drink genoeg

Drink genoeg (liefst water) voor en tijdens je duiktrip. Wanneer je goed gehydrateerd bent word je minder snel zeeziek. Uitdroging leidt vaak sneller tot misselijkheid. Probeer koffie en alcohol tot 12 uur voor het duiken te vermijden.


2. Gember

Officieel bewezen is het niet maar veel duikers zweren bij gember. Eet voor en tijdens je dagje duiken stukjes gemberwortel of gembersnoepjes en voorkom zo dat je zeeziek wordt. Gember heeft bij veel mensen een ontspannende werking op de ingewanden waardoor je minder snel misselijk wordt.

Duikster-tips tegen zeeziekte-particulier

3. Lichte maaltijd

Sommigen zweren bij een vette maaltijd, anderen eten liever niets voor een boottochtje. Wij raden aan om geen van beide te doen. Hou het op een licht verteerbare maaltijd een uur voor je vertrekt. Zo hou je je maag het beste in balans.

4. Focus op de horizon

Kijk uit over de zee naar de horizon, zo kunnen je ogen dezelfde bewegingen registreren als de rest van je zintuigen. Vermijd focussen op dingen dichtbij en probeer vooral niet te lezen. Kijk ook altijd in de richting waar de boot naartoe vaart.


5. Blijf buiten

Blijf zoveel mogelijk buiten op de boot. Binnenin een boot heb je meer last van de zeedeining. Hier word je dus sneller misselijk.

Boot-tips tegen zeeziekte-particulier

6. Voorkom penetrante luchtjes

Zeeziekte ontstaat dus doordat je hersenen in de war raken door alles wat je zintuigen en evenwichtsorgaan registreren. Scherpe luchtjes compliceren de signalen naar het brein en vergroten daarmee de kans op zeeziekte. Blijf daarom weg van bijvoorbeeld dieseldampen of andere sterke geuren.

7. Neem een duik

Lukt het je niet om zeeziekte tegen te houden terwijl je op een boot zit? Probeer dan zo snel mogelijk het water in te gaan, liefst tot net onder de oppervlakte zodat je ook geen last hebt van de deining. Door het frisse water en het ontbreken van de bewegingen waar je ziek van wordt knap je in no-time weer op.

8. Medicijnen

De één is nu eenmaal gevoeliger voor zeeziekte dan de ander. Heb je al van alles geprobeerd en moet je iedere duiktrip dezelfde kwelling weer doorstaan? Dan kun je kiezen voor medicatie. Er zijn middelen zonder recept verkrijgbaar bij de drogist maar raadpleeg liever je huisarts of de sportarts voor een effectiever middel.

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
820 beoordelingen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder