De 7 belangrijkste tips voor beginnende duikers

Ben jij een beginnende duiker? Dan is het luisteren naar de ervaring van meer ervaren duikers heel nuttig. Wij vroegen alle duikexperts onder onze volgers naar de beste tips voor de beginnende duiker. Uit deze vragenronde kwam een heleboel praktische info waar je als beginnende duiker zeker iets aan hebt. Wij hebben daarom de 7 beste tips voor je verzameld.

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Zoek een goede duikschool

Heel belangrijk is het vinden van een duikschool en duikinstructeur die bij je past. Als beginnende duiker ben je nog onwetend en misschien ook wel wat onzeker. Het hebben van een goed en veilig gevoel bij je duikinstructeur is van groot belang. Kies voor een duikschool die het duiken serieus neemt en je goed inlicht over de gevaren. Let er ook op dat de duikschool bij één van de bekende duikorganisaties/ duikverenigingen is aangesloten.

Naambord-beginnende duikers-particulier

2. Blijf rustig, relax & have fun!

Het allerbelangrijkste van duiken is dat je het leuk gaat vinden! Na een paar oefenduiken in het zwembad is die eerste keer onder water in het open water best spannend. Zorg toch dat je altijd rustig blijft en niet in paniek raakt. Jouw duikinstructeur en/of buddy is er voor jou, houd dus je eigen tempo aan en doe niets waar je je niet goed bij voelt. Het spreekt daarnaast voor zich dat je voordat je de sprong in het diepe waagt je duikuitrusting goed gecheckt hebt.

3. Leer je ademhaling beheersen

Blijf ademen, het klinkt zo logisch. Maar door de spanning kun je toch wel eens je adem inhouden of gaan hyperventileren. Oefen op een ontspannen ademhaling door je mond, dan verbruik je ook minder zuurstof en kun je je drijfvermogen beter onder controle houden.


4. Doe zoveel mogelijk ervaring op

Ervaring is essentieel. Als je je duikbrevet hebt gehaald, zorg dan voor zoveel mogelijk duikuren op verschillende locaties. Ook als je eigenlijk alleen van plan bent om op vakantie te gaan duiken is het aan te raden om je kennis en ervaring in Nederland op peil te houden.

Groep duikers-beginnende duikers-particulier

5. Plan je duik en duik je plan

Laat je tijdens een duik niet verleiden tot ondoordachte acties, dit kan echt gevaarlijk zijn. Maak vooraf een plan samen met je instructeur of buddy en houd je hier samen aan.

6. Heb respect voor je duikomgeving

Het gezegde luidt: neem alleen foto’s en laat alleen bubbels achter tijdens een duik. Jij bent tijdens het duiken verantwoordelijk voor het intact houden van het kwetsbare onderwaterleven. Raak koraal of vissen daarom nooit aan en zorg dat je je drijfvermogen onder controle hebt zodat je niet per ongeluk tegen iets aanbotst. Meer info over hoe jij het verschil kan maken lees je hier

7. Volg je bubbels

Wij mensen zijn niet gemaakt om onder water te leven. Door de druk van het water vormen zich stikstofbelletjes in je bloed. Als je te snel opstijgt verdwijnt dit niet snel genoeg, wat decompressieziekte tot gevolg kan hebben. Om dit te voorkomen kun je een handige regel aanhouden: stijg nooit sneller op dan de bubbels die je uitademt.

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.