Driftduiken - 5 tips

Schox duikblog: Driftduiken, hoe blijf je veilig? 5 tips

14 juli 2017

Tijdens een normale duik blijf je meestal rond één duiklocatie. Driftduiken is een heel ander verhaal. Tijdens een driftduik laat je je meevoeren op de stroming. De onderwaterwereld in een stromingsgebied is fascinerend, je ziet dingen en die je normaal waarschijnlijk niet zou zien. Ook kun je je heerlijk mee laten voeren waardoor je minder energie verbruikt. Een driftduik is leuk en spannend, maar ook uitdagend. Hoe blijf je veilig in een sterke stroming? Wij geven je 5 tips.

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Maak goede afspraken

Iedere driftlocatie is anders, dit maakt iedere driftduik dus ook anders. Zorg daarom dat je vooraf goed luistert naar de briefing. Volg de procedures zoals uitgelegd en maak goede afspraken met je buddy. Weet waar je aan het einde van de duik opgepikt gaat worden en zorg dat je hiernaartoe kunt navigeren.


2. Een goede voorbereiding is essentieel

Bij een driftduik is het belangrijk dat je duikuitrusting compact is en er geen zaken los hangen. Neem niet teveel mee, je zult beide handen nodig hebben voor navigatie, communicatie of het gebruiken van lijnen en haspels. Denk ook aan veiligheidsmaatregelen zoals het meenemen van een buddylijn, een DSMB, reel of een nautilus lifeline.

Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Blijf alert

Je kunt een driftduik nog zo goed voorbereid hebben, je kunt altijd onderweg onverwachte obstakels tegenkomen. Blijf daarom tijdens de duik alert en kijk vooruit zodat je rotsen, koraal of vislijnen op tijd ziet aankomen.

4. Weet wat je in geval van nood moet doen

Mocht je om welke reden dan ook verwijderd raken van de groep of je buddy, haal dan adem, stop, denk na en reageer. Herinner je de procedures zoals uitgelegd in de briefing of vooraf afgesproken met je buddy. Gebruik als het nodig is je DSMB of nautilus lifeline.


5. Volg een specialisatie driftduiken

De ideale manier om goed te leren driftduiken is het volgen van een specialisatie. Alle bekende duikorganisaties bieden deze specialisatie aan. Je leert in deze specialisatie de theorie zoals het lezen van stroomatlassen en getijdetabellen. Ook train je in een aantal duiken de praktische vaardigheden van het driftduiken.

Schox duikblog - Zicht adviseurs

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur

Lees nu ons nieuwste blog!

Wist je dat er ook een 'Marine Big Five' bestaat? Benieuwd om welke dieren het gaat en waar ter wereld je ze tegen kan komen? Lees dan vooral verder!

Ook interessant
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
1035 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder