Tips om je duikangst te overwinnen

Schox duikblog: 5 tips om je duikangst te overwinnen

1 maart 2017
Wil je ook kunnen genieten van onze prachtige onderwaterwereld maar vind je het spannend om de stap te zetten? Dan ben je niet de enige.  Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan de onderwatersport, maar met een goede voorbereiding en de juiste keuzes is de kans groot dat je je angst achter je kunt laten en kunt beginnen met genieten. Wij geven je 5 tips om je op weg te helpen.

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Kies de juiste duikschool- en instructeur

Het is ontzettend belangrijk om een duikschool- en instructeur te kiezen waar jíj je goed bij voelt. Ga voordat je een duik inplant altijd eerst kijken bij de school om te zien of het klikt. Vertel je instructeur vooraf dat je angstig bent. Een goede instructeur zal hiermee om kunnen gaan en je gerust kunnen stellen.


2. Maak eerst een proefduik

Begin niet meteen met het halen van je brevet. Je wordt dan namelijk vaak na twee zwembadsessies meteen in het open water gedropt én je begint meteen met het trainen van je vaardigheden. Een moeilijke combinatie om rustig bij te blijven! Wij raden je daarom aan om eerst een proefduik te plannen. Tijdens een proefduik begeleidt de instructeur je stap voor stap en hoef je nog geen vaardigheden te oefenen. Zo kun je rustig beslissen of duiken iets voor jou is.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Blijf nadenken

Duiken gaat altijd gepaard met risico’s, maar zo lang je na blijft denken beperk je deze zoveel mogelijk. Wanneer je onder water in paniek raakt en zo snel mogelijk de oppervlakte wil bereiken loop je bijvoorbeeld kans op decompressieziekte met alle risico’s van dien. Blijf dus rustig als er even iets niet lukt en denk logisch na over een oplossing.

4. Geef je grenzen aan

Volg altijd je eigen intuïtie en bepaal zelf wanneer het genoeg  is. Duiken kan voor iemand met angst vermoeiend zijn. Ben je gecertificeerd dan is het vrij normaal om twee duiken op een dag te boeken. Red je dit niet en vind je het na één duik genoeg, schroom dan niet om dit aan te geven.

5. Vergeet je buddy niet!

Last maar zeker niet least; jij en je buddy zijn ontzettend belangrijk voor elkaars veiligheid. Verlies hem of haar daarom niet uit het oog en vergeet je buddycheck niet. Zorg dat je alle handsignalen goed kent zodat je ook onder water met elkaar kan blijven communiceren.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur

Lees nu ons nieuwste blog!

Wist je dat er ook een 'Marine Big Five' bestaat? Benieuwd om welke dieren het gaat en waar ter wereld je ze tegen kan komen? Lees dan vooral verder!

Ook interessant
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
1035 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder