Duiken met haaien

Schox duikblog: duiken met haaien, de do's en don'ts

14 november 2017
Een ontmoeting met haaien staat op het wensenlijstje van menig duikliefhebber. Haaien worden helaas vaak afgeschilderd als gevaarlijke moordmachines. In werkelijkheid benaderen ze duikers niet zomaar en is het risico op letsel door een ontmoeting met een haai heel erg klein. Uiteraard is het wel verstandig voorzichtig te zijn en je aan de volgende regels te houden:
Deel via:

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Ken de omgeving

Voordat je het water in gaat is het verstandig om onderzoek te doen naar de omgeving. Weet waar haaien voorkomen maar verdiep je ook in stromingen, diepte, topografie en andere kenmerken van de duikspot.

2. Plan je duik overdag

Vermijd duiken tijdens zonsopgang en – ondergang. Voor veel haaiensoorten is dit namelijk de tijd om te gaan jagen. Daarbij is de kans groter dat een haai je in donkerder water verwart met een prooi, of dat je als duiker een haai verrast waardoor er een defensieve schrikreactie kan ontstaan.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Duik in een groep

Haaien jagen door hun prooi in een hinderlaag te lokken. Wanneer ze op jacht gaan zullen ze in eerste instantie proberen onzichtbaar te blijven. Worden ze gezien, dan is de kans veel kleiner dat ze dichterbij komen. Duiken in een groep zorgt ervoor dat je meer ogen hebt om uit te kijken naar haaien maar ook om hun gedrag te monitoren.

4. Begrijp haaiengedrag

Voordat je met haaien gaat duiken is het slim om te leren over hun gedrag. Zo leer je signalen herkennen en kun je op tijd anticiperen als je merkt dat een haai zich bijvoorbeeld  bedreigd voelt. 

5. Vermijd zeehonden kolonies

Zeehonden en andere zeezoogdieren zijn een lekker hapje voor voornamelijk grotere haaiensoorten. Duik dus niet in de buurt van deze dieren en blijf uit het jaaggebied van de haaien zodat ze je niet kunnen verwarren met een prooi.

6. Hou je uitrusting neutraal

Wil je duiken met haaien, draag dan het liefst een neutraal wetsuit in donkere kleuren en vermijd glimmende voorwerpen en licht van flitsende camera’s of zaklampen. Haaien kunnen hierdoor aangetrokken worden en zelfs bijten uit nieuwsgierigheid.

7. Let op je ademhaling

Een ontmoeting met een haai is behoorlijk spannend en je adrenaline schiet omhoog. Voorkom ongecontroleerde bewegingen en plotseling diepteverschil door even een moment te nemen om je ademhaling onder controle te houden. 

8. Geniet!

Hoewel je altijd de veiligheidsregels in acht moet nemen zijn de risico’s tijdens een ontmoeting klein. Een ontmoeting met deze machtige zeeroofdieren is een heel bijzondere gebeurtenis, vergeet dan ook niet om te genieten!

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur

Lees nu ons nieuwste blog!

Wist je dat er ook een 'Marine Big Five' bestaat? Benieuwd om welke dieren het gaat en waar ter wereld je ze tegen kan komen? Lees dan vooral verder!

Ook interessant
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
1016 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder