Duiken met kinderen

Schox duikblog: duiken met kinderen

22 mei 2017

Jong geleerd is oud gedaan! Duiken is een prachtige hobby om samen met je kind te beoefenen.
Kinderen leren ontzettend snel en kunnen al spelenderwijs kennismaken met de wondere wereld onder water. Waar let je op om het duiken voor je kind leuk en veilig te houden? Een paar tips.

1. Duiken en leeftijd

De minimum leeftijd voor kinderen om te beginnen met duiken is 8 jaar. Op deze leeftijd is het leuk om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de sport. Voor het écht leren omgaan met duikapparatuur en het begrijpen van de theorie en het buddysysteem is het beter te beginnen vanaf minimaal 12 jaar. De genoemde leeftijden zijn richtlijnen, de ideale leeftijd hangt volledig van je kind zelf af.  


2. Vrijheid in het water

Het belangrijkste is dat je kind het ook echt leuk vindt om te leren snorkelen of duiken en dat het zich vrij voelt in het water. Kinderen hebben soms de neiging zich stoerder voor te doen dan ze zich voelen. Houd dus goed in de gaten of je kind zich ontspannen en vrij blijft voelen en geen angst ontwikkelt.

Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Fysieke conditie

Een duikuitrusting inclusief vest, flessen en lood is voor volwassenen vaak al zwaar. Laat staan voor kinderen. Het totale gewicht van de uitrusting kan tot bijna de helft van het eigen gewicht oplopen! Het is belangrijk om goed in te schatten of je kind fysiek al sterk genoeg is om de uitrusting te dragen.

4. Duikmedische keuring

Laat je kind keuren door een gespecialiseerde arts. Naast een fysieke keuring geeft deze ook advies over de beste duikduur, duikdiepte en begeleiding tijdens een duik. Meer informatie staat op de website van de Nederlandse Vereniging van Duikgeneeskunde.

5. De juiste duikinstructeur of instructrice

Kijk bij het uitkiezen van een duikschool- of vereniging of je kind zich prettig voelt bij de instructeur of instructrice. Naast dat je natuurlijk kiest voor een ervaren professional moet je kind zich veilig genoeg voelen om aan te kunnen geven wanneer het iets niet wil of durft. Zo wordt en blijft het duiken voor je kind een positieve ervaring.


Schox duikblog - Zicht adviseurs

6. Veilig op duikvakantie

Voordat je met je kind gaat duiken op vakantie is het goed je te verdiepen in de duiklocaties. En de omstandigheden ter plaatse. Er moeten voldoende makkelijk te bereiken en niet al te diepe locaties zijn die veilig zijn voor kinderen. Plan nooit meer dan één duik op een dag en kies ook in het buitenland voor een professionele duikschool. Houd je eigen veiligheid en die van je kind altijd in acht, dan kun je samen geweldige duikervaringen beleven!


Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur

Lees nu ons nieuwste blog!

Wist je dat er ook een 'Marine Big Five' bestaat? Benieuwd om welke dieren het gaat en waar ter wereld je ze tegen kan komen? Lees dan vooral verder!

Ook interessant
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
1032 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder