Lonely planet’s top 10 landen, wij zochten er een duik- of snorkellocatie bij!

Zoals elk jaar heeft Lonely Planet ook voor 2020 een top 10 lijst gepubliceerd van landen die je in 2020 echt moet gaan bezoeken. Zowel Europese (en zelfs Nederlandse!) pareltjes als exotische verre oorden komen voorbij. Heb jij zin om een of misschien wel meer bestemmingen uit het lijstje te bezoeken, maar wil je ook graag duiken, snorkelen of andere watersporten beoefenen tijdens je vakantie? Lees dan vooral verder!

Goed verzekerd op duikvakantie?


1. Bhutan

Bhutan is een uniek Boeddhistisch land midden in de Oostelijke Himalaya. Het land ligt ingeklemd tussen China (Tibet) en India en heeft geen kustlijn. Weinig te duiken of snorkelen zou je verwachten? Klopt, Bhutan is vooral een land om te gaan hiken en klimmen. Maar, er zijn wel degelijk mogelijkheden voor watersport. Wildwater raften is vrij populair op de rivieren Pho Chhu en Mo Chhu. Op andere rivieren kun je naar hartenlust kajakken en vissen. Geef je de voorkeur aan iets minder actiefs? Ga dan relaxen in de hot springs bij Punakha of Bumthang.

2. Engeland

Duiken in Engeland? Misschien verwacht je vooral koud water en slecht zicht, maar niets is minder waar. Ok, het is natuurlijk geen Caraïbisch oord, maar zeker in het zuidwesten van Engeland zijn genoeg mooie duikspots te vinden. Vooral de graafschappen Devon, Cornwall en ook Wales zijn gezegend met veel mooie duikspots. Voor de zuidkust van Engeland liggen een aantal scheepswrakken die voor duikers bereikbaar zijn. Snorkelen kan ook, bij de Skilly eilanden is het zelfs mogelijk te zwemmen met zeehonden!

Strand-lonely planet-particulier

3. Noord-Macedonië

Noord-Macedonië ligt niet aan zee, maar heeft wél een aantal interessante meren. Het meest bekend is het meer van Ohrid, een prachtig gelegen meer met kraakhelder water. Het meer heeft genoeg onderwaterleven, maar is vooral interessant voor archeologische duiken. Onder water liggen talrijke schatten uit de oudheid verstopt. En er is meer te doen dan alleen duiken. Je kunt er ook zwemmen, zeilen, varen, vissen en snorkelen.


4. Aruba

Aruba, dé perfecte zon-, zee- en strandbestemming. En natuurlijk een geweldig eiland om te gaan snorkelen en duiken. Het zicht onder water is geweldig (je kunt soms wel tot 30 meter ver kijken!) en de watertemperatuur is gemiddeld 27 graden. Aruba telt 31 duikspots waarvan de beste te vinden zijn aan de zuid- en westkust. De meeste spots zijn alleen per boot bereikbaar. Baby Beach is hierop een uitzondering; hier loop je zo vanaf het strand naar het rif. Ook is Aruba the place-to-be als het gaat om wrakduiken. Er zijn maar liefst 11 wrakken te spotten, waaronder oorlogsschepen en vliegtuigen.

Duikster-lonely planet-particulier

5. eSwatini

eSwatini, voorheen Koninkrijk Swaziland, is een bijzonder land in het zuiden van Afrika boordevol cultuur, natuur en wilde dieren. Het grenst in het noorden, zuiden en westen aan Zuid-Afrika en in het oosten aan Mozambique. Omdat eSwatini geen kustlijn heeft zijn er geen duik- of snorkelmogelijkheden. Wel is het mogelijk te gaan raften op de Great Usutu rivier en de Komati rivier. Wil je je reis naar Swaziland toch graag combineren met een paar mooie duiken? Doe dan een van de buurlanden aan. Zowel aan de kust van Zuid-Afrika als Mozambique zijn meer dan genoeg duik- en snorkelmogelijkheden.


6. Costa Rica

Costa Rica is bij uitstek het land voor prachtige tropische duiken. De geweldige diversiteit aan flora en fauna aan land strekt zich verder uit onder water. Zo kun je er het hele jaar door duiken met walvishaaien, grote (manta)roggen, schildpadden en dolfijnen. En als je geluk hebt, spot je misschien ook nog een bultrugwalvis of haai. De meest spectaculaire duikplekken in Costa Rica liggen aan de Pacifische kust. Het is ook mogelijk te duiken en snorkelen aan de Caribische kust, maar het onderwaterleven is hier wel een stuk minder divers.

7. Nederland

Wij wisten natuurlijk al lang dat Nederland een top-vakantiebestemming is! En ook onder water is er in ons kikkerlandje heel veel moois te ontdekken. De bekendste duikstekken zoals de Oosterschelde en het Grevelingenmeer vind je natuurlijk in Zeeland. Maar ook daarbuiten zijn er genoeg mooie duik- en snorkellocaties te ontdekken.

Brug-lonely planet-particulier

8. Liberia

Liberia is misschien wel het minst bekende land uit dit lijstje. Lang was Liberia niet goed bereisbaar vanwege oorlog, maar Lonely Planet heeft het nu dus wel opgemerkt. Verwacht geen uitgebreide voorzieningen voor toeristen, die zijn er simpelweg niet. Wat er wel is? Ongerept regenwoud in het binnenland, een schitterende kustlijn en een zeer hartelijke bevolking. Er zijn al een aantal leuke hotels en ook (wildlife)tours zijn in opkomst. Duikscholen zijn er, voor zover wij kunnen achterhalen, nog niet. Wel kun je op veel plekken langs de kust prima snorkelen én is het kustplaatsje Robertsport een surfspot in opkomst.


9. Marokko

Marokko, dichtbij en toch zo ver weg. Hip en modern wordt er moeiteloos afgewisseld met kleurrijk en traditioneel, en de leegte van de woestijn is nooit ver weg. Wat Marokko natuurlijk ook heeft, is een lange kustlijn die zich uitstrekt in het westen langs de Atlantische oceaan en in het noorden langs de Middellandse zee. Dus ook voor watersportliefhebbers is Marokko de place-to-be. De vele witte zandstranden bieden volop mogelijkheden om te snorkelen en langs de westkust zorgt de wind voor perfecte surfcondities.
De noordelijke kustlijn is wat rustiger en heel geschikt voor een mooie duik. Onder water liggen indrukwekkende rotsformaties en zicht is perfect.

Grot-lonely planet-particulier

10. Uruguay

Uruguay is misschien wel het meest relaxte land van heel Zuid-Amerika. De bevolking is ongelooflijk hartelijk, het landschap groen en ongerept en de 660 kilometer aan kust een walhalla voor alle zon-, strand- en watersportliefhebbers. Aan de Uruguayaanse kust liggen tal van duikscholen. De populairste duikspots zijn onder andere ‘El Terrible’, Isla de Lobos, Punta Ballena en Cantera de Ferrando. Scheepswrakken, grotten en duiken met exotische dieren (waaronder zeeleeuwen!), alles is mogelijk. Naast duiken kun je op heel veel plekken langs de kust ook prachtig snorkelen, boottochtjes maken, surfen, kajakken en vissen.

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.