Langer leren duiken? 5 luchtbesparingstips

Verbruik jij meer lucht dan je buddy? Niet leuk natuurlijk, je wilt het liefst zo lang mogelijk genieten van je duik. De volgende 5 tips helpen je het verbruik van lucht te verminderen en zorgen ervoor dat je langer kan duiken..

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Kies de juiste uittrimming

Één van de belangrijkste dingen om te doen is letten op een correcte uittrimming. Dit zorgt ervoor dat je je moeiteloos door het water kunt verplaatsen zonder dat je energie, en dus ook extra lucht, verspilt aan het corrigeren van je drijfvermogen.


2. Oefen buikademhaling

Met een rustige, regelmatige buikademhaling verbruik je minder lucht dan met een snelle oppervlakkige borstademhaling. Oefen de ademhaling thuis zodat je hier tijdens het duiken niet meer over na hoeft te denken. Controleer je ademhaling door je hand op je buik te leggen, deze moet naar voren bewegen tijdens een inademing.

Liggende mensen-luchtbesparing-particulier

3. Héél veel duiken

Onervaren duikers staan erom bekend veel lucht te verbruiken. De beste tip om je luchtverbruik terug te brengen is dan ook héél veel duiken. Hoe meer je duikt, hoe rustiger en stabieler je bent in het water. Je lichaam went dan ook aan het ademhalen onder water waardoor je minder lucht verbruikt.

4. Check je apparatuur op lekken

Zelfs een klein lek in je inflator kan luchtverspilling tot gevolg hebben. Check je apparatuur dus regelmatig zodat je hier geen hinder van ondervindt.


5. Creëer minder weerstand

Probeer tijdens een duik langzaam te zwemmen, maak vloeiende vinslagen en houd je armen langs je lichaam. Zo voorkom je dat er veel weerstand met het water ontstaat en je teveel energie, en dus ook lucht, verbruikt.

Luchtfles-luchtbesparingtips-particulier

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
820 beoordelingen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder