Navigeren tijdens het duiken

Tips voor navigeren tijdens het duiken

Goed kunnen navigeren tijdens een duik is heel belangrijk voor je vertrouwen en veiligheid. En we weten het allemaal; oriëntatie en navigatie onder water is niet eenvoudig, of je nu ervaren duiker bent of niet. In helder water kun je nog navigeren op zicht, maar wat doe je bij slecht zicht of weinig herkenningspunten? Dan is het slim om je kennis uit te breiden en bijvoorbeeld te leren duiken met een kompas. Lees voordat je begint onze tips:
Deel via:

Goed verzekerd op duikvakantie?

Tip 1: Bereid je goed voor

Voordat je daadwerkelijk het water in gaat is het zaak zoveel mogelijk informatie in te winnen over de duikstek en specifieke stromingen. Vaak krijg je navigatie advies tijdens een briefing. Ga je op eigen houtje, vraag dan in een plaatselijke duikwinkel om informatie. 

Tip 2: Zoek referentiepunten

Kijk op je vertrekpunt goed om je heen. Hoe ziet de bodem eruit? Staan er specifieke rotsen, koraal of wieren die makkelijk terug te herkennen zijn? En hoe ziet de boot er van de onderkant uit? Allemaal zaken die je gaan helpen om weer uit te komen waar je begonnen bent. Blijf niet alleen in het begin, maar ook tijdens je duik steeds herkenningspunten zoeken en kijk ook af en toe achterom. Volg je route zoveel mogelijk van punt naar punt. Soms lukt dit niet vanwege bijvoorbeeld een sterke stroming. Raak je gedesoriënteerd? Stijg dan naar de oppervlakte en bepaal vanuit daar hoe je verder kunt.
Schox blog navigeren tijdens het duiken

Tip 3: Andere handigheidjes die je kunnen helpen

Er zijn een aantal specifieke dingen die je kunnen helpen je te oriënteren onder water. Zo lopen ribbels in een zandbodem vaak (maar niet altijd!) gelijk met de kust. Check dit voordat je begint met je duik. Ook kun je je dieptemeter als navigatie gebruiken. De diepte en de temperatuur van het water geven een indicatie hoe ver je van de kust verwijderd bent. En duik je langs een koraalrif of rotswand? Kijk dan goed aan welke zijde zich dit bevindt. Ligt het op de heenweg aan je linkerzijde, houd het op de terugweg dan aan je rechterzijde, of andersom.

Tip 4: Duik met een kompas

Leren duiken met een duikkompas maakt duiken een stuk leuker, én veiliger! Zorg dat je het kompas regelmatig afleest en houd het recht voor je, uit de buurt van je stalen duikflessen. Kijk niet alléén maar op je kompas, pas ook bovenstaande tips toe en vergeet vooral niet van je duik te genieten.

Tip 5: Volg een specialty Onderwaternavigator

Wil je altijd volledig in control zijn onder water? Dan is een specialty Onderwaternavigator een must. Je leert tijdens de specialty natuurlijk navigeren, maar ook technische vaardigheden zoals duiken met een kompas. 
Schox blog navigeren tijdens het duiken

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering. 

Wij regelen het voor u


  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur