Tips voor navigeren tijdens het duiken

Goed kunnen navigeren tijdens een duik is heel belangrijk voor je vertrouwen en veiligheid. En we weten het allemaal; oriëntatie en navigatie onder water is niet eenvoudig, of je nu ervaren duiker bent of niet. In helder water kun je nog navigeren op zicht, maar wat doe je bij slecht zicht of weinig herkenningspunten? Dan is het slim om je kennis uit te breiden en bijvoorbeeld te leren duiken met een kompas. Lees voordat je begint onze tips:

Goed verzekerd op duikvakantie?

Tip 1: Bereid je goed voor

Voordat je daadwerkelijk het water in gaat is het zaak zoveel mogelijk informatie in te winnen over de duikstek en specifieke stromingen. Vaak krijg je navigatie advies tijdens een briefing. Ga je op eigen houtje, vraag dan in een plaatselijke duikwinkel om informatie.

Tip 2: Zoek referentiepunten

Kijk op je vertrekpunt goed om je heen. Hoe ziet de bodem eruit? Staan er specifieke rotsen, koraal of wieren die makkelijk terug te herkennen zijn? En hoe ziet de boot er van de onderkant uit? Allemaal zaken die je gaan helpen om weer uit te komen waar je begonnen bent. Blijf niet alleen in het begin, maar ook tijdens je duik steeds herkenningspunten zoeken en kijk ook af en toe achterom. Volg je route zoveel mogelijk van punt naar punt. Soms lukt dit niet vanwege bijvoorbeeld een sterke stroming. Raak je gedesoriënteerd? Stijg dan naar de oppervlakte en bepaal vanuit daar hoe je verder kunt.

Duiker-navigeren tijdens duiken-particulier

Tip 3: Andere handigheidjes die je kunnen helpen

Er zijn een aantal specifieke dingen die je kunnen helpen je te oriënteren onder water. Zo lopen ribbels in een zandbodem vaak (maar niet altijd!) gelijk met de kust. Check dit voordat je begint met je duik. Ook kun je je dieptemeter als navigatie gebruiken. De diepte en de temperatuur van het water geven een indicatie hoe ver je van de kust verwijderd bent. En duik je langs een koraalrif of rotswand? Kijk dan goed aan welke zijde zich dit bevindt. Ligt het op de heenweg aan je linkerzijde, houd het op de terugweg dan aan je rechterzijde, of andersom.


Tip 4: Duik met een kompas

Leren duiken met een duikkompas maakt duiken een stuk leuker, én veiliger! Zorg dat je het kompas regelmatig afleest en houd het recht voor je, uit de buurt van je stalen duikflessen. Kijk niet alléén maar op je kompas, pas ook bovenstaande tips toe en vergeet vooral niet van je duik te genieten.

Tip 5: Volg een specialty Onderwaternavigator

Wil je altijd volledig in control zijn onder water? Dan is een specialty Onderwaternavigator een must. Je leert tijdens de specialty natuurlijk navigeren, maar ook technische vaardigheden zoals duiken met een kompas.

Duikspullen-duikaccessoires-particulier

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
812 beoordelingen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder