5 tips voor de mooiste onderwaterfoto’s

Onze onderwaterwereld is prachtig, maar het is niet eenvoudig om al dat moois vast te leggen. Of je nu een dure onderwatercamera of een goedkopere (wegwerp)camera meeneemt tijdens het snorkelen en duiken, het maken van een goede onderwaterfoto is een hele uitdaging.
Wil jij ook graag betere foto’s als aandenken aan jouw mooiste duik- of snorkeltrips? Met de volgende
5 tips word ook jij een goede onderwaterfotograaf!

1. Houd je adem in

Wanneer je je adem inhoudt tijdens het maken van een foto beweegt de camera minder en worden je foto’s scherper. Ook heb je geen last van luchtbellen die het beeld verstoren of vissen wegjagen. Doe dit uiteraard niet te lang! Start na de klik weer gewoon met rustig in- en uitademen.


2. Fotografeer van dichtbij

Licht is onder water maar beperkt beschikbaar. Bovendien is het water vaak niet helemaal helder waardoor foto’s al snel onscherp kunnen worden. Probeer foto’s daarom van dichtbij te maken. Zorg hierbij natuurlijk wel dat je geen vissen laat schrikken en houd altijd rekening met de kwetsbaarheid van je omgeving. Wil je foto’s maken van de allerkleinste details? Gebruik dan de macrostand op je camera.

Vis-onderwaterfoto-particulier

3. Fotografeer in RAW of gebruik de ‘onderwater’ instelling

Heb je een onderwatercamera met iets meer opties, dan is het interessant om te kijken of je in RAW kunt fotograferen of de ‘onderwater’ instelling kunt gebruiken. Met RAW kun je je foto nabewerken en de witbalans herstellen waardoor kleuren beter zichtbaar worden. Met de ‘onderwater’ instelling houdt je camera zelf al rekening met de afwijkende lichtkleuren onder water.

4. Fotografeer naar boven

Vang meer licht door je camera iets naar boven te richten. Dit zorgt ervoor dat je foto’s minder snel bewogen zijn. Ook vang je op deze manier mooi de breking van het licht in het water. Fotografeer alleen niet direct tegen het licht in, dit zorgt weer voor een averechts effect.

5. Ga niet te diep

Hoe dieper je gaat, hoe donkerder het wordt. Kleuren van koraal en vissen worden minder zichtbaar en je foto’s zijn op diepte uiteindelijk vrijwel alleen nog maar groen en blauw. De beste manier om mooie kleuren op beeld te vangen is door te fotograferen in ondiep water. Hiervoor hoef je niet persé te gaan duiken. Ook tijdens het snorkelen kun je prachtige foto’s maken.

Vrouw maakt fotos van vissen-onderwaterfoto-particulier

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen