De 10 mooiste duikstekken van Nederland

Duiken in Nederland? Jazeker! Je zult versteld staan hoe mooi onze eigen onderwaterwereld is!
Er zijn veel duikstekken die zelfs internationaal bekend zijn en jaarlijks duizenden duikers aantrekken.
Met behulp van duikersgids stelden we (in willekeurige volgorde) een top 10 van de mooiste Nederlandse duikstekken voor je op.


Zeelandbrug

Het water rond de Zeelandbrug hoort bij de Oosterschelde, maar we noemen het toch even apart in dit rijtje. De Zeelandbrug is namelijk één van de bekendste duikstekken van Nederland en het wemelt er van het leven en begroeiing. De Zeelandbrug staat bekend om de Sepia’s (april en mei) en de zeepaardjes (augustus en september) die hier dan hun leefgebied hebben.

Brug-lonely planet-particulier

Grevelingenmeer

Sinds de aanleg van de Brouwerssluis in 1978 staat het Grevelingenmeer weer in verbinding met de Noordzee. Door deze verbinding is de Grevelingen één van de helderste en schoonste zoutwatermeren van West Europa geworden. Het heldere water en het rijke onderwaterleven maken het meer tot een gewilde duikbestemming. Bekende duikstekken in het Grevelingenmeer zijn Scharendijke met het grootste duikwrak van Nederland, Den Osse Nieuwe Kerkweg, Dreischor Frans Kokrif en het Dreischor gemaal dat rijk begroeid is met anemonen, wieren en anjelieren.


Oosterschelde

Onder de waterspiegel van de Oosterschelde vind je een mysterieuze wereld die barst van het leven. Vanwege de grote temperatuurverschillen van het water kent de Oosterschelde onderwaterseizoenen wat zorgt voor een enorme biodiversiteit. Enkele van de mooiste duikstekken in de Oosterschelde liggen bij de eerder genoemde Zeelandbrug maar ook bij Plompe Toren, Kattendijke, Goese Sas en Putti’s Place. Let op! Vanwege de stromingen is de Oosterschelde geen duikspot voor beginners.

Tip!

Vanaf eind april 2018 zijn voor de tweede keer gekweekte stekelroggen uitgezet in de Oosterschelde. Het betreft een proef die wordt uitgevoerd door Het Wereld Natuur Fonds, Dutch Shark society, Blue Linked, Sportvisserij Nederland en Stichting de Noordzee. De kans dat je de roggen tegenkomt tijdens het duiken deze zomer is groot!

Koraal-duiken nederland-particulier

De Beldert

Vlakbij Tiel ligt recreatieplas de Beldert. Vooral in de zomer is het water van de Beldert helder en kun je wel tot 10 meter ver kijken. Bij slecht weer hoef je hier niet te gaan duiken, het zicht is dan erg slecht. De Beldert is maximaal 25 meter diep en vooral populair vanwege de duikobjecten waaronder de neus van een Boeing 707, een zeilboot, motor en auto. De Beldert wordt beheerd door de gelijknamige duikvereniging, je dient je hier ook aan te melden voordat je gaat duiken.

Vinkeveenseplassen & Zandeiland 4

De bekendste duikstek in de Vinkeveenseplassen is Zandeiland 4 of Eiland 4. Het eiland is per auto te bereiken, om er te mogen duiken heb je een vergunning nodig. Het water rondom Zandeiland 4 heeft een bijzondere groene kleur en je kunt een onderwaterparcours volgen langs een aantal wrakken. Het onderwaterleven bij Zandeiland 4 is heel divers, er leven snoeken, baarzen, palingen en zelfs rivierkreeften.

Boschmolenplas

De Boschmolenplas is de mooiste duiklocatie van Limburg. Net als alle andere maasplassen is de Boschmolenplas, gelegen bij het dorpje Panheel, een grindgat. Vooral het bijzonder heldere water trekt duikers aan uit heel de Benelux. Zicht tot 12 meter is niet ongebruikelijk. De plas wordt gevoed door grondwater wat natuurlijk gefilterd wordt. Hierdoor is een heel gevarieerde onderwaterflora- en fauna ontstaan. Duiken in de Boschmolenplas kan alleen met vergunning en tijdens openingstijden.


Spiegelplas

De Spiegelplas of Spiegelpolder ligt in Noord-Holland. Het water van de spiegelplas is vrij diep (tot 45 meter) en het zicht is er meestal heel goed. Vanuit de parkeerplaats is het zo’n 200 meter lopen naar de eerste instap. De Spiegelplas is heel natuurlijk, er zijn weinig kunstmatige objecten. Wel vormen de heipalen aan de noordoever een prachtig kunstmatig rif. De Spiegelplas is een perfecte plek voor nachtduiken, je kunt dan de vele palingen spotten die hier rondzwemmen. Naast palingen leven hier baarzen, zoetwaterkreeftjes, de wolhandkrab en grote snoeken van meer dan een meter.

Snoek-duiken in nederland-particulier

Kempervennen

Op het terrein van Center Parcs de Kempervennen ligt een bijzondere duikplas. In deze plas woont namelijk Big Mama, de grootste meerval van Nederland. Big Mama heeft een lengte van maar liefst 2,5 meter. Naast Big Mama kun je hier ook een aantal van haar familieleden spotten die allemaal langer zijn dan 2 meter. De duikplas wordt beheerd door de DiveCompany. Je kunt er vrij duiken, maar je moet wel vooraf reserveren.

Oostvoornse meer

Midden op de Maasvlakte ligt de populaire duikstek het Oostvoornse meer. Jaarlijks worden hier zo’n 600.000 duiken gemaakt en het gebied is populair in binnen- en buitenland. Het Oostvoornse meer is vooral bekend om het onderwaterpark met talloze wrakken en andere objecten. Leven is er genoeg, je kunt er krab, paling, garnalen, platvissen en regenboogforellen tegenkomen.

Toolenburgerplas

De grootste snoeken, karpers en meervallen kom je tegen in de Toolenburgerplas in Noord-Holland. Het heldere water van de plas zorgt voor een overvloed aan leven. In de plas vind je een mooie kleiwand en een duikparcours met een aantal objecten. Via het strandje kun je zo het water inlopen.

Stijger-duiken in Nederland-particulie

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
607 beoordelingen
 • Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.