7 tips voor onderhoud aan je duikuitrusting

Een van de eerste dingen die je leert als je gaat duiken: spoel je duikapparatuur en -pak na elke duik af met leidingwater en hang het uit om goed te drogen. Zand en zout zijn namelijk erg slecht voor je duikspullen.
Als je al een tijdje duikt, heb je misschien je eigen duikuitrusting gekocht.
Hoe hou je je dure spullen in topconditie? Deze 7 tips zijn voor jou.

Goed verzekerd op duikvakantie?


Duikfles-onderhoud duikuitrusting-particulier

1. Inspecteer je uitrusting regelmatig

Het lijkt simpel, maar wordt vaak toch uitgesteld. Neem regelmatig de tijd om je uitrusting te checken op beginnende scheurtjes of beurse plekken, de werking van gespen en bandjes, verdroging van slangen en de batterijen van lampen en je duikcomputer. Zo voorkom je dat slijtage pas aan het licht komt als het te laat is.

2. Houd servicebeurten bij in je logboek

Vooral het onderhoud van eerste trappen, duikcomputers en ademautomaten vergt speciale kennis en gereedschappen. Laat deze gevoelige apparatuur daarom altijd onderhouden bij erkende servicecentra. Houd onderhoudsbeurten bij in je logboek, zodat je altijd kunt checken wanneer het laatste onderhoud is gedaan.

3. Pak je duikspullen slim in

Lood onderin je tas, kwetsbare en lichte uitrusting zoals masker en ademautomaat bovenop, logisch toch? Toch zie je maar wat vaak rommelig ingepakte tassen met zware spullen bovenop. Zonde, zo is je apparatuur binnen no-time versleten. Pak je duiktas dus altijd zorgvuldig in en gebruik het liefst een plastic bak. Zo voorkom je water in je auto en hebben je spullen meer ruimte dan in een tas.

Duikfles-onderhoud-particulier

4. Laat je duikflessen keuren

Duikflessen moeten verplicht eens per vijf jaar een door de overheid gecontroleerde hydrostatische keuring ondergaan. De duikflessen worden dan getest op werkdruk. Wil je zeker weten dat je flessen in orde zijn en lang mee kunnen? Laat dan ook jaarlijks, of in ieder geval tweejaarlijks, een visuele inspectie uitvoeren.

5. Voorkom schimmelvorming in je trimvest

Een trimvest gaat over het algemeen niet zo snel kapot. Om het in goede conditie te houden is het wel slim om na het duiken te checken of er nog water in staat. Zo ja, laat het vest leeglopen en spoel je vest het liefst nog even na met leidingwater (eventueel met een speciaal schimmelwerend middel). Vergeet ook niet om de ontluchtingsventielen goed te onderhouden.


6. Voorkom schade aan de O-ring

Een O-ring is een flexibele ring die zorgt voor een luchtdichte afsluiting tussen twee delen (bijvoorbeeld bij de 1e trap, 2e trap, in de inflater van je BCD maar ook bij je duikcomputer of lamp). Het kiezen van de juiste maat O-ring is heel belangrijk om onnodige schade en lekkages te voorkomen. Vaak zijn er discussies over het wel of niet smeren van O-ringen. Het advies is regelmatig te smeren met siliconenvet om de ringen soepel te houden. Máár: smeer niet te dik, teveel vet kan namelijk juiste lekkage veroorzaken.

7. Vergeet je duikcomputer niet

Spoel je duikcomputer na een duik altijd af met leidingwater en droog deze met een schone doek. Let hierbij vooral goed op de contactpunten. De meeste computers geven de batterijspanning aan, check deze voordat je gaat duiken of op vakantie gaat. Een duikwinkel kan batterijen voor je vervangen. Doe dit alleen zelf als je er ervaring mee hebt, want het is belangrijk dat de computer hierna weer waterdicht afgesloten wordt. Als je gaat vliegen, neem een duikcomputer altijd mee in je handbagage in verband met drukverschillen.


Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
820 beoordelingen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder