Uitloden tijdens het duiken: tips & tricks

Iedere duiker weet dat duiken niet mogelijk is zonder lood. Ook leer je tijdens je duikopleiding hoe je het beste kunt uitloden. Beginnende duikers hebben vaak de neiging om ‘voor de zekerheid’ teveel lood te gebruiken. Niet nodig! Hoewel het misschien niet zo lijkt, is teveel lood net zo vervelend als te weinig lood. Ook werkt uitloden in zout water weer net even anders dan in zoet water. Om door de bomen het bos (of door de vissen het water) te blijven zien, maakten we een handig overzicht met de belangrijkste tips & tricks.

Goed verzekerd op duikvakantie?

Een gestroomlijnde houding

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een ontspannen duik is een gestroomlijnde horizontale houding. Deze houding krijg je alleen met de juiste hoeveelheid lood. Gebruik je te weinig lood? Dan ervaar je dat je op diepte maar moeilijk beneden kan blijven en constant bij moet zwemmen. Dit kost kracht én komt je houding niet ten goede; je benen zullen altijd hoger blijven dan de rest van je lichaam. Met tevéél lood blijf je wel gemakkelijk beneden, maar moet je steeds je trimvest bijvullen om goed uitgetrimd te blijven. De kans dat je koraal of ander zeeleven beschadigt als je teveel gewicht bij je draagt is bovendien groot.

Duiken-uitloden-particulier

De wet van Archimedes

Wil je goed uitloden, dan is het handig om de wet van Archimedes te kennen. Deze kunnen we simpel samenvatten:
De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt, is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.

Conclusie:

• Weeg je zwaarder dan de verplaatste vloeistof, dan zink je
• Is je gewicht gelijk aan de verplaatste vloeistof, dan blijf je zweven
• Weeg je minder dan de verplaatste vloeistof, dan blijf je drijven

Wil je duiken, dan is het handig deze wet te kennen en de juiste actie te ondernemen op het juiste moment. Belangrijk hierbij zijn de optimale hoeveelheid lood, de juiste uittrimming en een optimaal luchtverbruik. (Lees ook: onze 5 luchtbesparingstips)

Hoeveel lood heb je nodig tijdens het duiken?

In principe is goed uitloden vrij simpel en hoef je hier geen ingewikkelde berekeningen op los te laten. Ga aan het begin van je duik met volledige apparatuur in het water hangen, haal alle lucht uit je trimvest en houd je longen halfvol (niet heel diep in- en uitademen). Zorg dat je op deze manier tot aan je neus in het water blijft hangen. Adem je in dan kom je wat hoger, adem je uit dan zak je iets. Vervolgens pak je, afhankelijk van het type fles (volume en vuldruk) de nodige kilo’s bij om rekening te houden met het gewicht van de lucht in je fles. Je wilt namelijk aan het einde van de duik, als je fles bijna leeg is, nog steeds goed uitgelood zijn.

Ketting-uitloden-particulier

Verschil zout water en zoet water

Zout water is zwaarder dan zoet water, waardoor je, volgens de wet van Archimedes, ‘minder’ weegt in zout water (er is meer opwaartse kracht). Om te kunnen duiken in zout water heb je dus meer lood nodig. Dit is in kilogram zo’n 2,75% van je lichaamsgewicht.


Waar plaats je het lood?

Als je de juiste hoeveelheid lood hebt gekozen, is het vervolgens belangrijk te bepalen waar je het lood plaatst. Een optimale loodverdeling is belangrijk om (rug)klachten te voorkomen en te vermijden dat je uit balans raakt en gaat kantelen in het water. Gebruik je een loodgordel? Zorg dan dat het lood aan beide zijden van je lichaam verdeeld is. Ook zijn er veel jackets met loodpockets en speciale bevestigingspunten.

Sommige duikers kiezen ervoor om wat lood aan de duikfles te hangen of gebruiken twee loodgordels voor een betere verdeling. En dan heb je ook nog duiken in droogpak, waarbij je enkellood kunt gebruiken om je benen laag te houden. Let op! Hoeveel en of je enkellood nodig hebt, verschilt sterk per persoon en situatie. Vraag dus altijd advies en schaf niet zomaar zelf wat aan. Wat voor jou het beste werkt is sowieso een kwestie van uitproberen. Twijfel je? Vraag dan altijd advies aan een instructeur, duikwinkel of -centrum.

Softlood of hard lood?

Zowel softlood als hard lood is verkrijgbaar in diverse gewichten. Hard lood wordt vooral gebruikt in de normale loodgordels. Harde loodblokken zijn vrij oncomfortabel en kunnen op een gegeven moment pijn gaan doen. Softlood bestaat uit loodbolletjes in flexibele zakjes en is daarom veel zachter om te dragen. Softlood wordt vooral gebruikt voor de pockets van jackets, maar er zijn ook speciale softloodgordels verkrijgbaar.

Een laatste tip

Welk type lood of bevestiging je ook kiest, zorg altijd dat je in geval van nood in ieder geval 2/3 van het lood kunt afwerpen!

Duikoutfit-uitloden-particulier

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.