Driftduiken - 5 tips

Schox duikblog: Driftduiken, hoe blijf je veilig? 5 tips

14 juli 2017

Tijdens een normale duik blijf je meestal rond één duiklocatie. Driftduiken is een heel ander verhaal. Tijdens een driftduik laat je je meevoeren op de stroming. De onderwaterwereld in een stromingsgebied is fascinerend, je ziet dingen en die je normaal waarschijnlijk niet zou zien. Ook kun je je heerlijk mee laten voeren waardoor je minder energie verbruikt. Een driftduik is leuk en spannend, maar ook uitdagend. Hoe blijf je veilig in een sterke stroming? Wij geven je 5 tips.

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Maak goede afspraken

Iedere driftlocatie is anders, dit maakt iedere driftduik dus ook anders. Zorg daarom dat je vooraf goed luistert naar de briefing. Volg de procedures zoals uitgelegd en maak goede afspraken met je buddy. Weet waar je aan het einde van de duik opgepikt gaat worden en zorg dat je hiernaartoe kunt navigeren.


2. Een goede voorbereiding is essentieel

Bij een driftduik is het belangrijk dat je duikuitrusting compact is en er geen zaken los hangen. Neem niet teveel mee, je zult beide handen nodig hebben voor navigatie, communicatie of het gebruiken van lijnen en haspels. Denk ook aan veiligheidsmaatregelen zoals het meenemen van een buddylijn, een DSMB, reel of een nautilus lifeline.

Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Blijf alert

Je kunt een driftduik nog zo goed voorbereid hebben, je kunt altijd onderweg onverwachte obstakels tegenkomen. Blijf daarom tijdens de duik alert en kijk vooruit zodat je rotsen, koraal of vislijnen op tijd ziet aankomen.

4. Weet wat je in geval van nood moet doen

Mocht je om welke reden dan ook verwijderd raken van de groep of je buddy, haal dan adem, stop, denk na en reageer. Herinner je de procedures zoals uitgelegd in de briefing of vooraf afgesproken met je buddy. Gebruik als het nodig is je DSMB of nautilus lifeline.


5. Volg een specialisatie driftduiken

De ideale manier om goed te leren driftduiken is het volgen van een specialisatie. Alle bekende duikorganisaties bieden deze specialisatie aan. Je leert in deze specialisatie de theorie zoals het lezen van stroomatlassen en getijdetabellen. Ook train je in een aantal duiken de praktische vaardigheden van het driftduiken.

Schox duikblog - Zicht adviseurs

Kristel Houtappels - Zicht adviseurs
Mis je nog een tip in dit rijtje? Laat het me weten op Facebook Schox!
Kristel Houtappels - Zicht adviseurs

Kristel Houtappels

internet marketeer & duikfan!

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor je


  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat